Skrbi me…
Za prof. Drnovsek
Zelo sem vesela, da sem nasla vas forum.
Moj sin ze vec kot deset let prijateljuje, stiri leta pa je v partnerski zvezi z osebo, ki ima vse znake MOM. Jaz ze dalj cas opazam, da z njo ni vse v redu, vendar do danes nisem vedela kaj to je. Sina sem ves cas opozarjala, vendar ga ni izpustila iz svojih rok. Sedaj ga stalno nadzoruje, krici, ponizuje, maltretira, ocita, financno izcrpava in je brezcutna oseba.
Imata tudi tri letnega sina, ki je zrtev nasilja ze od njegovega osmega meseca dalje. Sin se je ujel v njeno past, ne vidi izhoda iz situacije, je popolnoma brez volje, custveno prizadet in psihicno unicen. Vse svoje prihodke je vlozil v njuno stanovanje v hisi njenih starsev, tako da je situacija skoraj brezizhodna. Mocno me skrbi za sina in vnucka, saj bo vnucek zaradi bolnih odnosov v druzini gotovo imel tezave v odrasli dobi. Kako lahko sinu pomagam, kako lahko na CSD dokaze, da se to res dogaja?
Lepo vas pozdravljam in prosim za nasvet.
Pozdravljena Fler!
Prof. Dernovšek bo odgovorila takoj, ko bo lahko.
Zelo je hudo, če gledaš kaj se dogaja v družini, kjer je prisotna mejna osebnostna motnja in še huje, če je to družina nekoga, ki ti je blizu.
V knjigi Ne stopajte več po prstih je kar nekaj dobrih nasvetov, kaj lahko storite v takšnem primeru. Vendar osebe z MOM ne morete spremeniti ali jo prisiliti, da gre na zdravljenje, zato je edini način, da se spremeni tisti, ki je v njeni bližni. Z znanjem, informacijami, povezovanju z drugimi, postavljanjem meja….priporočljivo pa je tudi, da svojec poišče pomoč psihoterapevta, ki je seznanjem z MOM ( mejna oseba, je lahko namreč zelo prepričljiva in nekomu, ki nima znanja o tej motnji z lahkoto prikaže drugačno sliko, kot je v resnici) .
Tisto, kar je najbolj pomembno pa je, da se zaščiti otroke, saj so ti najlažje žrtve mejnih oseb. Želim vam, da čimprej najdete rešitve za vašo situacijo in upam, da boste ostali z nami, saj lahko s razumevanjem in podporo tistih, ki doživljajo podobne stvari nekatere stvari veliko lažje premaknete.
GittaAna
Zdravo Fler!
Kako svoj odnos s partnerko doživlja vaš sin? Vidi za kaj gre pa ne zna ven ali jo še vedno zagovarja in je prepričan, da se bo samo od sebe nekoč nekaj sremenilo in bo vse v redu?
Če se znajdeš v takšnem odnosu lahko traja leta in leta, da sprevidiš, da je vse skupaj res zelo narobe in da moraš ne glede na strah in krivdo temu narediti konec. Mejni partnerji so mojstri manipulacije, ne glede na to kaj v ta namen uporabljajo – ali igrajo žrtve ali so oni tisti, ki ustrahujejo. Dokler ne bo sam spregledal, da mora partnerico ustavit in predsem zaščiti otroka se mi zdi, da ( na žalost) ne pomaga nič. Ne prigovarjanje, ne poskušat ga spravit k pameti…
Csd – bolj ali manj brezupno, se mi zdi, da včasih ne prepoznajo niti najbolj očitnih stvari. Poleg tega so mejni “znani” po tem, da namažejo socilane delavce, zdravnike, pravnike …(pravzaprav vse ostale, ki nimjo pojma o tej motnji) na kruh. In zna se zgoditi, da bo on izpadel hudobec.
Morda se motim, vendar je dobro pripraviti se na vse. Jaz bi se v vašem primeru najprej oborožila z znanjem ( v tujini je tone knjig, ki so prav na to temo, vendar je težava lahko jezik) , poskušala da bi to znanje nekako prišlo do nejga – če ga ne premaknete drugače , ga prostie, da se stvari loti vsaj zaradi otroka in poiskala kokšnega dobrega psihoterapevta, ki ima vsaj malo pojma o tem in ga prosila za nasvet.
animaja
Pozdravljeni!
Pomembno je, da se vi in sin poučita o MOM in vseh pasteh, ki jih življenje z osebo z MOM prinaša. Prav tako je pomembno, da se poučita o pasteh, ki jih srečujete na poti rešitve okoliščin. Rešitev je več in ne glede na to, kako se sin odloči, bo priporočljivo, da se priuči nekaterih novih načinov spoprijemanja s težavami. Priporočljivo je, da si sin najde ustrezno svetovanje in da poskrbi za svojo psihofizično kondicijo.
Z vnuka je najbolje, če ima možnost videti različne oblike spoprijemanja s težavami v življenju. Zato je pomembno, da se stiki med vami in vnukom ne prekinejo. Spodbujajte sina, da je s svojim otrokom veliko v različnih dejavnostih – prostočasnih, se giblje v naravi, se ukvarja s športom. To otrokom, ki odraščajo v zelo zahtevnih družinskih razmerjih zelo pomaga uvideti različne življenjske sloge in potem se lažje odločijo oblikovati svojega. Za otroka je namreč najslabše, če odrašča v hermetično zaprti družini in vidi samo eno in samo eno.