Najdi forum

POZDRAVLJENI!
ZELO SEM VESELA, DA MI JE PRIJATELJICA POVEDALA ZA VAŠ ELEKTRONSKI NASLOV. SEM NAMREČ V VELIKIH SKRBEH. SEM MATI ŠE NE 3. LETA STAREGA SINA, KI JE PRED NEKAJ MESECI ZAČEL KOMAJ GOVORITI BESEDE. BESED JE OSVOJIL ŽE ZELO VELIKO, AMPAK TVORITI V DVE BESEDI PA NOČE NPR.(MAMI SOK)? ZNA PA PETI PESMICE V STAVKU NPR.( RINGA,RINGA,RAJA,… )
OPAZILA SEM DA JEZIČEK PRI SINU NI DOVOLJ GIBLJIV,IZPIH.
BILA SEM ŽE PRI LOGOPEDU, VENDAR SIN NOČE SODELOVATI. ZELO SE TRUDIM, PA NOČE IN NOČE ! PROSIM SVETUJTE MI.

MIKI

Dragi Miki,

nasa hcera do dveh let in pol sploh ni govorila, komaj kaj. Ker se nam je zdelo vse zelo cudno, smo bili zelo pozorni na njen sluh. Izkazalo se je, da ne slisi nizkih frekvenc. Pri teh letih in pol so ji odstranili zrelnico. Se vedno se pojavljajo tezave, a ce tega ne bi opazili oz. ukrepali, bi na eno uho uglusela.

Izvrstno izkusnje pa imam z logopedi v Zavodu za gluhe in naglusne v Ljubljani. Pripravili so mojega sina, ki je zeloooo nemiren, da je z zanimanjem sodeloval. S hcero sem se obiskala logopedinjo na Metelkovi. Tam sicer ni bilo slabo, ampak v primerjavi z Zavodom zelo pod nivojem. Prevsem stimulacija je v Zavodu bistveno vecja, kot na Metelkovi.

Pozdravcek

Sade

Miki,

Nikar takoj ne obupujte. Kolikokrat ste bili pri logopedu?
Nekateri otroci potrebujejo več časa, da »prebijejo led«. Pa saj smo tudi odrasli pri navezovanju stikov različni.

Mogoče vam bodo pomagali tile namigi:
– s seboj vzemite otrokovo najljubšo igračo, fotografije družinskih članov (ki lahko služijo za izhodišče oz. začetek pogovora),
– nekateri otroci rajši sodelujejo, če vsaj približno vedno, kaj se bo pri logopedu »dogajalo«,
– včasih pomaga, da se z logopedom najprej pogovarjate vi, otrok se med tem igra in komunikacija steče tako mimogrede ob igri ali pa po logopedovih navodilih (igračah, materialu ) vprašanja postavljate vi in se logoped vključi mimogrede,
– nekateri otroci (tudi vaše starosti) so komunikativnejši, če starši niso v istem prostoru (počakajo pred vrati).
– Obstaja tudi možnosti, da (na začetku, dokler se otrok ne sprosti) vadite – po navodilih logopeda- doma. Vprašajte, kakšne vaje vam svetuje za domov.

Mislim, da bo vaš sin počasi navezal stik z logopedom in bo pri vajah tudi boljše sodeloval. Imeti morate potrpljenje – če tudi kakšno srečanje ne bo po vaših pričakovanjih, otroka nikar ne grajajte. Pohvalite ga za vsak (tudi najmanjši) napredek.

Na vprašanje: zakaj vaš sin ne povezuje besed in tvori stavkov, pa vam bo najbolje odgovoril logoped, ki je otroka že videl.

Oglasite se še kaj. Lep pozdrav, Petra

Pošlji oblikovano (11-02-04 20:07)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close