Najdi forum

Pozdravljeni!

Imam 3,5 letnega sina, kateremu so zobki pri 2,5 letih občutno oslabeli. V tem času je bil zelo pogosto bolan, skoraj non-stop na antibiotiku. Ugotovila sem, da so mu v tem času sicer lepi in zdravi zobki kar naenkart pričeli gniti in sicer spodnji kočniki ter zgornja 2 in 3 na desni strani. Ostale zobke ima v redu. Zobke smo čistili tako kot ponavadi, s fluorjevo zobno pasto. Stekleničke ni uporabljal od 13. meseca, dude pa sploh ni maral.

Pred dvema tednoma je zaradi bolezni spet dobil antibiotik in istočasno sem ugotovila, da se nakazuje karies tudi na levi 3.

Pediatrinja mi je svetovala, naj stvari pustim take kot so in naj ga ne vozim k zobozdravnici, saj bo le dobil strah pred njo in kasneje ne bo hotel k njej, ko bodo izraščali stalni zobki.

Zanima me, ali je povezava med gnitljem zob in antibiotiki, kako naj ravnam glede zobozdravnice (bojim se predvsem zaradi razpadajočih spodnjih kočnikov) ter kako preprečiti ponovitev tega pri mlajšem sinu (še brez zob).
Naj omenim, da sem tudi sama imela velike probleme z razpadanjem zobovja.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovana pia2,

antibiotiki ne okvarjajo zob. Včasih, ko so bili sirupi slajeni s sladkorjem, so bile možne okvare, dandanes, ko so vsi otroški sirupi slajeni z umetnimi sladili pa o tem ne moremo več govoriti. Če bi antibiotiki zobem škodili, potem se okvare ne bi pojavile lokalno le na določenih zobeh, ampak bi se okvarili vsi zobje, ki so bili v času jemanja zdravila v ustih. Sama bi vsekakor pomislila na slabšo ustno higieno v času bolezni, ko je otrok izčrpan in obnemogel in ga starši ne želimo še bolj obremenjevati.
Z nasvetom pediatrinje pa se ne morem strinjati. Če karies hitro napreudje, bo kmalu prišlo do kakšne akutne težave, ki jo bo zobozdravnik moral rešiti takoj in tak poseg bo pri otroku pustil še večje posledice. Svetujem vam, da se odpravita sedaj, da zobozdravnik ugotovi, kako velike so kariozne spremembe in napredovanje kariesa poskusi zaustaviti s premazi. V tem času pa lahko z otrokom že vzpostavi tak odnos, da bo možno tudi popravilo zob.

New Report

Close