Najdi forum

Imamo otroka, ki je razporejen med otroke z motnjo v telesnem razvoju, prejemamo dodatek za nego. Do sedaj sem koristila pravico do skrajšanega delovnika za otroka do treh let. Ko sem začela urejati papirje, da bi od septembra naprej, ko se nam pravica izteče delala še naprej s krajšim delovnikom in pač sama plačevala prispevke, sem slučajno izvedela, da imajo starši z otrokom, ki ima motnjo v telesnem ali duševnem razvoju pravico, da delajo s krajšim delovnim časom do otrokovega 18. oz. 24 leta če študira, država pa plačuje razliko minimalnih prispevkov do polnega delovnika.

1. Lepo prosim, če lahko napišete, kje in v katerih zakonih je to napisano?
2. Kako se ta pravica uveljavlja in komu pripada?
3. Dodatek za nego obnavljamo vsako leto sproti, kako je s tem pri delovniku, saj ne bi rada imela vsako leto nove pogodbe za delovni čas ampak fiksno pogodbo? Ali je potrebno pridobiti kakšne druge odločbe, razvrstitve in kako?
4. Ali se plačilo razlike prispevkov, ki jih plača država tudi prišteje v celotni bruto prihodek družine (kot je to pri skrajšanem delovniku do tretjega leta)?

Vesela bom, če se bo javil tudi kateri od staršev, ki to pravico koristi.

Najlepša hvala, Z.

Pravica do dodatka za izgubljen dohodek je opredeljena v Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemnikih oz. v dopolnilih sprejetih julija 2003.
Uveljavljajo jo le starši otrok z težko in težjo motnjo v telesnem in duševnem razvoju. (zakon si lahko preberete na spletnih straneh Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ().
Vlogo, podobno kot za dodatek za nego, oddate na Centru za socialno delo, kjer vam bodo celoten postopek tudi razložili. Dodatne odločbe niso potrebne, saj o tem odloča komisija.

Če pa se razlike prispevkov štejejo v celotni bruto prihodek družine, pa ne vem. Predvidevam, da je podobno kot pri skrajšanem delovniku. Mogoče se bo oglasil tudi kakšen starš z izkušnjami, saj se je o tem na forumu že kar nekaj pisalo (npr.:)

Lep pozdrav, Petra

Pošlji oblikovano (15-07-04 23:07)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close