Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika Skozi nova očala ne vidim dobro v kote oz. stransko

Skozi nova očala ne vidim dobro v kote oz. stransko

Pozdravljeni

Skozi nova očala ne vidim dobro v kote, torej stransko, ko se oko premakne iz centra očal. Optik je trdil, da naj se navadim na to pa se ne morem, ker preprosto ne vidim dobro. Vidim tablo za prometni znak, ne vidim pa kaj piše na njem, če ne obrnem cele glave naravnost v tisti smer. To se mi še nikdar ne zgodilo pa nosim očala že 20 let. Poleg tega je dioptrija ista, kot pri starih očalih, skozi katera dobro vidim v vse kote.

Zanima me ali se lahko odkrije napaka na steklu, ali je najbolje da jih vržem vun in grem k drugi optiki po nova?

Hvala za pomoč,
lep pozdrav!

Najbrž imate močno stanjšana stekla, kjer se pojavlajo aberacije višjega reda in astigmat poševnih žarkov.

Pozdravljeni, imam podoben problem…
Ko pogledam skozi očala čez skrajni desni ali levi kot, so zadeve obarvane, modro ali pa rdeče. Stekla so tudi maximalno stanjšana. Pa prav tako kot avtorica teme, ne vidim ostro v skrajnih kotih, razen če gledam naravnost skozi sredino stekelc. Nadela sem si tudi očala od kolegice, ki so prav tako stanjšana. Jaz v skrajnih kotih vidim te barve, ona pa ne.

Enako kot sem napisal prej, pride do teh napak pri močno stanjšanih steklih. Bolj pogosto se to dogaja ljudjem, ki večino časa nosijo leče in zato bolj krožijo z očmi. Če se boste navadili gledati skozi centre stekla in bolj obračati glavo in manj oči, boste lahko nosili, drugače zamenjajte stekla.

Skozi nova očala ne vidim stransko.
Ni nujno, da so tanka stekla vzrok motnje stranskega vida. Svetujem, da greste k optiku, ki vam izmeri vaša stekla in seveda oči, oboje očesni vid in tudi kote gledanja. Ugotoviti napako in šele nato po potrebi zamenjati stekla.
gobecoptik

New Report

Close