Najdi forum

Skoliozna deformacija

Pozdravljeni!

Stara sem 21 let. Leta 2004 sem imela zlomljeno levo ključnico nakar sem bila leta 2005 napotena k ortopedu zaradi slabe drže.

Izvid z leta 2005:
Leva rama je za spoznanje pod nivojem desne, lumbalna lordoza poudarjena, skapule prominirajo. Kriste so na isti višini. Bending test je pozitiven za 15 cm in pokaže sinistrokonveksno torakalno skoliozo, ki je lumbalno naznačena sinistrokonveksno.
Gibljivost hrbtenice v vseh segmentih je prosta.
Ekstrem. so brez oteklin, v vseh sklepih normalno gibljive in brez nevrol. izpadov. Sp. so enako dolge.
Stopalni loki so še zadovoljivo razviti tudi v stoječem položaju.
Diagnoza: Sinistroscoliosis thoracalis

Po obisku pri ortopedu sem bila napotena na korekcijske vaje, ki sem jih izvajala tudi doma. Čez leto dni sem bila spet na kontroli.

Izvid z leta 2008:
Desna rama je za spoznanje pod nivojem leve, skapule prominirajo. Kriste so na isti višini. Bending test je praktično negativen.
Gibljivost hrbtenice v vseh segmentih je prosta.
Ekstrem. so brez oteklin, v vseh sklepih normalno gibljive in brez nevrol. izpadov. Sp. so enako dolge.
Stopalni loki so še zadovoljivo razviti tudi v stoječem položaju.
Diagnoza: Slaba drža

S hrbtenico nisem imela več nobenih težav do lanske jeseni, ko so se pričele občasne bolečine v križu in sicer na desni strani. Bolečina je dokaj dobro lokalizirana, ostra in se včasih širi v desno nogo. Zaradi tega sem bila s strani osebnega zdravnika napotena na RTG slikanje in k ortopedu.
Danes sem dobila rentgenske slike z dodanim mnenjem:

RTG LUMBALNE HRBTENICE V 2. PROJ. IN L/S PREHODA:
Lordoza je primerna. Izrazita dekstrokonveksna deviacija z rotacijo segmentov predvsem v zgornjem delu lumbalne hrbtenice. I.v. prostori so ohranjeni. Prepričljive destrukcije ne vidim. Listez ne vidim. Strukturno je skelet letom primeren.
Mnenje: Izrazita skoliotična deformacija

RTG SAKROILIAKALNIH SKLEPOV:
Sklepa sta primerno široka, površine so gladke, subhondralno ni posebnosti.
Na ostalem prikazanem skeletu ne vidim posebnosti.
Mnenje: V mejah normale

Čez 2 tedna sem naročena pri ortopedu, vendar me zanima tudi vaše mnenje; kaj se da storiti v okviru fizioterapije, telovadbe, manualne terapije, kakšna je prognoza in ali je še možno izboljšati stanje, odpraviti bolečine ali vsaj zaustaviti napredovanje.
Zelo sem zaskrbljena, saj je narava mojega študija takšna, da moram veliko časa presedeti pred knjigami in ker sem mlada me skrbi, da bo moje delo v prihodnosti omejeno.
Zdi se mi tudi, da se je letos stanje še poslabšalo, saj so bolečine prisotne vsak dan, še posebej zjutraj. Bolečine se po menjavi položaja nekoliko izboljšajo, vendar se po vsakem dolgotrajnem sedenju, ležanju ali hoji spet pojavijo, pojavi pa se tudi utrujenost.

Hvala vam za odgovor in lep pozdrav!

Glede na navedeno sklepam ( in upam), da ne gre za klasično skoliotično deformacijo ampak, da je deformacije prišlo zaradi nepravilne protibolečinske drže.

V tem primeru vam z manualno medicino lahko pomagamo, oglasite se na pregled, morda bo potrebna tudi kaka terapija, nato pa določene vaje za krepitev mišic in morda nekoliko spremenjen način življenja, vsaj kar se sedenja tiče.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close