skolioza – nosečnost in porod
Spoštovani Dr. Pušenjak!
Naj najprej povem, da izredno cenim vaše delo in vaš trud, da odgovarjate na naša ponavljajoča se vprašanja.Tudi sama sem spet naletela na eno vprašanje.
Že od otroštva imam skoliozo, v ledvenem delu. (2,5 cm, če se prav spomnim, je že dolgo tega) Mislim, da gre tudi za dvojno ukrivljenost (S). Nikoli nisem bila operirana ali nosila steznika, zato domnevam, da zelo drastično spet ni. Stanje se mi pa tudi zagotovo ni kaj popravilo, saj vaj nikoli nisem dosledno delala, le tu in tam.
Je pa vidno tudi iz sprednje strani, saj imam tudi črto, ki gre čez popek ukrivljeno in ko sem bila na prvem ginekološkem pregledu mi je ginekolog omenil, da imam zaradi tega maternico “po strani”. Vem, da je to precej laičen opis, ampak tako sem ga razumela, a temu nisem posvečala večje pozornosti, saj otrok še nisem načrtovala.
Sedaj pa me je začelo skrbeti, saj z možem načrtujeva otroka.Vem, da se EA odsvetuje in predvidevam tudi, da bom imela zaradi dodatne obremenitve hrbtenice tudi precejšnje bolečine. Zanima me, če so zaradi tega možne še kakšne komplikacije v nosečnosti in med porodom?
Za vaš odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.
Lep pozdrav,
NastySugar
Spoštovani,
upam, da mi ne zamerite neposrednosti vendar je polovica trditev v vašem dopisu nesmiselnih. Črta, ki gre preko popka pač nima prav nobene zveze z vašo skoliozo niti z ukrivljenostjo maternice. POleg tega je lahko kakšršnakoli ukrivljenost maternice (ta je mimogrede lahko celo fiziloška, saj je vsaka normalna maternica ukrevljena naprej ali nazaj, ter poleg tega še nagnjena naprej ali nazaj in vse to je normalno!), pa to nima nobenega vpliva na sposobnost zanositve in donositve. Kako bo, če bo z EA med porodom pa je še tako daleč in je moje mnenje o tem povsem nepomembno, zato bo preprosto potrebno počakati do poroda.
Pozdravljeni,
Zelo sem vesela, da vas lahko povprašam o skoliozi.
Imam skoliozo in bila sem tudi operirana. Stara sem 28 let, operirana sem bila pri 14 letih v Valdortvi. Operacija je bila taka kot vse operacije skolioze (vzeli so mi kosti, da so jih dali za oporo, notri so tudi ploščice-kost-ploščica,…Na obeh straneh imam podporo).
Zdaj sem v tretjem mesecu nosečnosti. Zanima me glede poroda. Moja ginekologinja me je poslala ortopedu toda oni imajo 9 mesecev čakalne dobe kar pomeni, da bom takrat že rodila.
S hrbtenico nimam težav. Težava je samo ta da v določenih položajih ne morem biti. Kot npr. trebušnjake zelo težko delam tudi ta položaj me zelo ovira. Ne morem biti v tem položaju lahko samo sedim ali ležim. Tako, da res ne vem kako bi naravno rodila.
Zanima me ali je bolje da grem na carski rez.
Hvala za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam.
Lep pozdrav
Spoštovani,
težko vam dam povsem zadovoljiv odgovor. situacija res ni takšna, da bi vam zdravnik lahko dal napotnico za nujni ortopedski pregled in če so čakalne dobe na nenujni pregled tako dolge, do njega res ne boste prišli pred porodom. Imamo torej dve možnosti:
1. da počakamo, kako se bo situacija razvijala in če bodo nastopile prehude težave in bo zaradi njih potrebna hospitalizacija, da se takrat konziliarno pridobi mnenje ortopeda v času vaše hospitalizacije ali:
2. da si pregled pri ortopedu z mnenjem o gibljivosti hrbtenice in morebitnih pričakovanih težavah pri porodu plačate sami v zasebni ortopedski ambulanti.
Sam fiksacije hrbtenice v vašem primeru ne poznam, zato ne vem, če kakšen fiksater oziroma ploščica štrli v notranjost medenične votline in bi lahko bila ovira pri prodiranju ploda proti medeničnemu izhodu, oziroma v samo porodno pot. Če to ni primer, potem naravni porod ne bi smel biti ovira.
Sama gibljivost hrbtenice oziroma njena slaba gibljivost za sam porod ni objektivna ovira, lahko pa bi bila ovira nesimetrično oblikovana medenica ali njena sploščenost bodisi navzpred ali od strani, kar pri skoliozi včasih srečujemo. Ne glede na to, bi se itak med samim porodom pokazalo pravo stanje in ob oviri bi se preprosto razvilo nesorazmerje med plodom in medenico in bi sledil urgentni CR zaradi zastoja poroda.
Pozdravljeni!
Tudi jaz bi v vprašala nekaj povezano s skoliozo.
Imam 27let in sem 1x noseča, trenutno v 18t3d. Pri 11 letih so mi diagnosticirali skoliozo, ki je v naši družini dedna (ženske z mamine strani), vendar pri meni se razvila do hujše oblike – pri 18 letih se krivljenje ustavilo in zaključili so mi tudi intenzivno terapijo steznikom. Končna diagnoza pa je Scoliosis Th-L IV. stopnje (zgoraj cca 42 stopinj v desno, spodaj 38 v levo). Bila sem na meji z operacijo, vendar so se odločili, da me raje ne bojo operirali, ker k sreči sem hipermobilna in moja hrbtenica se kljub diagnozi lepo odziva. Sama živim zelo aktivno – tek, treking, pilates, tako da ji ne pustim, da stagnira – in do nosečnosti nisem imela večjih težav kot bolečine po izrednem naporu (generalno pospravljanje, dolge vožnje, selitve, adaptacija hiše,…)
Težave so se pa začele po koncu 2. meseca nosečnosti – bolečine križa in ledvičnega dela hrbtenice. Najslabše je pa bilo v 17t, ko so me hude bolečine zbudile sredi noči, bili so to močni grči, ki so mi jemali sapo in po posvetovanju z dežurnim zdravnikom na UKC v LJ so me napotili na ginekologijo – sumili so namreč da so grči popadki in sem se začela odpirati. Vendar iz gin. vidika je bilo vse v redu, MV zaprt in dolg 3,7 nič neobičajnega. Dobila pa sem SPASMEX v žilo, ki mi je ublažil bolečine hrbta. Izločili so tudi vnetje ledvic. Torej vse zaradi hrbtenice. Od takrat so bolečine prisotne vsak dan (hvala bogu, vzdržljive), vendar se z njimi spopadam s čim več vadbe in gibanja – največ me pa ubija služba za računalnikom(8ur/5 dni/enoizmensko). To pa omejujem s skrajšanim delovnikom, home office in več gibanjem.
Na Slovaškem, od kjer prihajam je moja diagnoza po mnenju moje osebne zdravnice jasna indikacija za elektivni CR. Vendar pa živim v SLO in moja ginekologinja je mnenja, naj še počakam, naj si kupim nosečniški pas. Vem, da čakalne dobe pri ortopedih so dolge in s tem »čakanjem« ne bom prišla nikamor pred porodom.
Glede na opisano, ali bi priporočali CR ali naraven porod? Nameravam se namreč naročiti k zasebnemu ortopedu, da bi izrazil mnenje, ker očitno moja G je mnenja, da to ni potrebno, jaz se pa bojim kaj bo šele ko bo trebuh zrastel…
Vnaprej hvala za odgovor.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
ni bistveno, kje na svetu ste, kar zadeva indikacij za CR. Te so povsod enake : ogroženost ploda ali nosečnice ali obeh. Pri načrtovanem CR so sicer lahko razlike od države do države in od bolnišnice do bolnišnice, glede na to, koliko znajo kje medicine. Manj kot znaš in manj kot imaš izkušenj z zahtevnejšimi primeri, prej se odločiš za CR. V bolnišnicah, kjer imajo 30% in več CR, porodničar ni več potreben, ker vse lahke porode rešijo babice, ostalo opravijo kirurgi. Tudi ortoped ni poklican za to, da indicira CR. Lahko le oceni stanje vaše medenice, kar pa bi moral narediti na podlagi RTG slike, ki je v nosečnosti ni mogoče pridobiti. Če imate že opravljen CT medenice zadnjih let, pa bi se dalo o tem morebiti kaj reči, ampak tudi v tem primeru ne smemo ignorirati dinamike na ravni medeničnih zrasti, ki v nosečnosti nabreknejo in precej povečajo tako obseg porodne poti kot tudi prilagodljivost do ploda, prav tako se plod prilagaja porodni poti. Zato je edini pravi in medicinsko korektni način ravnanja v vašem primeru poskus poroda. Če se bo plod med popadki ustrezno spuščal v medenico, boste rodili, če ne pa se naredi nujni CR med porodom.