skolioza in porod
Dober dan!
Imam še eno vprašanje v zvezi s porodom: od otroštva naprej imam skoliozo, za katero sem se zdravila do 20. leta v Valdoltri. Skolioza sicer ni napredovala, vmes se je celo izboljšala, nato pa spet nekoliko poslabšala. Zdaj imam dvojno krivino (črka S), in sicer obe okrog 35 stopinj). Zanima me, ali je možno, da pride pri porodu do zapletov, če bi se določila za EA, saj sem brala, da ni priporočljiva za tiste, ki imajo probleme s hrbtenico.
Ali je smiselno vzeti s sabo v porodnišnico poleg izvidov nevrologa (sem “ozdravljeni” epileptik) tudi izvide ortopeda, da ima porodničar več informacij?
Lep pozdrav!
Spoštovani,
vsekakor pri odločanju o načinu poroda ter k ugotavljanju pravih razlogov za zaplete med porodom pripomore vsaka informacija o zdravstvenem tanju, ki ima lahko kakršenkoli vpliv na porod. Skolioza hrbtenice ima žal lahko vpliv tudi na obliko in ustroj medenice in njeno prostornost ter pogosteje pride do nesorazmerja med votlim delom medenice in plodom. Zato se pri ženskah z nepravilno razvito hrbtenico pogosteje porod konča s CR ali pa se celo zanj odločimo že kar vnaprej. Kar zadeva EY pa težko sodim. o tem odloča prvenstveno anesteziolog in kolikor poznam njihovo delo od daleč, pri hujših spremembah na hrbtenici EA odklanjajo zaradi povečanega tveganja zapletov in neuspešne EA.