Najdi forum

skolioza in diskartroza

Že več kot eno leto imam bolečine v desni nogi. Včasih me boli v kolenu, včasih v mečih zadaj ali spredaj ali ob strani, včasih gleženj, včasih zbada v palcu na nogi, včasih v palcu in sredinskem prstu na nogi, včasih boli noga od kolena navzdol tako da ne znam določiti točke bolečin, boli cela noga. Sedaj so se bolečine začele pojavljati tudi v levi nogi, vendar ne tako hude, včasih kak zbodljaj v mečih in včasih zbadanje v palcu ter srednjem prstu. To se je začelo v zadnjih dveh tednih odkar sem izredno aktivna. Pred dvema tednoma sem čez vikend šla v Čateške toplice in veliko časa preživela ob vodnih masažah. Ponoči in naslednjih nekaj dni me je bolela cela hrbtenica, vsaka mišica na hrbtu. Redno telovadim in delam vaje za hrbtenico, vsaj 3-krat na teden, 1-krat na teden hodim na aerobiko pilates, hodim na Šmarno goro (zadnjič sem šla dva dni zapored, prvo noč me je bolela vsaka mišica na hrbtu in sem zelo slabo spala), rolam, veliko hodim peš. Moram reči, da vsak dan nekaj počnem. Če ne drugo, je to enourni sprehod. A bolečine v nogi ne prenehajo. Kupila sem tudi ortopedsko žogo in doma precej časa presedim na njej. Pozimi sem redno hodila na fitnes in vsake toliko plavat. Tako zelo aktivna sem po navodilih zdravnika. Lani sem bila namreč na slikanju spodnjega dela hrbtenice in izvid je bil: blaga sinistrokonveksna lumbalna skolioza. Diskartroza med L5-S1. Pojavljajo se mi vprašanja ali zaradi skolioze res lahko tako boli noga. Ali pa je to kriva diskartroza (to ne vem čisto natančno kaj pomeni). Poleg tega imam še bolečine v desni roki. Kaj bi mi svetovali? Brala sem na internetu, da se skolioza da izboljšati z manualno medicino, kaj pa diskartoza? Oz. kaj sploh vpliva na moje bolečine v desni nogi. Moram povedati še to, da me nikoli ni bolel hrbet ali hrbtenica, včasih malo križ po kakih hudih telesnih naporih. Pred enim letom so se najprej pojavile bolečine v desni nogi in sedaj po izrednih aktivnostih se pojavlja tudi boleča hrbtenica po daljšem nepremičnem sedenju in seveda boleče hrbtne mišice ob zgoraj omenjenih aktivnostih. Pa tudi občasni kratki zbodljaji ob hrbtenici v prsnem ali ledvenem delu. Se opravičujem, ker sem se tako na dolgo razpisala, vendar sem že skoraj obupala, stara sem namreč komaj 27 let in se bojim da so to prehude težave za moja leta.

Draga Vesna,

Hvala za res obširno pismo.
Najprej naj povem, da situacija dejansko ni tako grozna, kot se vam zdi na prvi pogled. Saj je res, da so bolečine moteče in neprijetne, posebej glede na vašo starost. Kot vidim, to, da živite aktivno in po nasvetih svojega zdravnika, očitno ni dovolj, da bi se znebili bolečin.
Tako skolioza kot tudi distarktroza (obraba medvretenčne ploščice) lahko povzročata opisane težave in v vašem primeru je mogoče dodatna fizična aktivnost samo dodatna obremenitev za vaš gibalni sistem. Mogoče pri vas manjka samo nekaj malega vpliva na vaš gibalni sistem in stvari bi šle na bolje. Moje mnenje je, da zmanjšate fizično obremenitev, obiščete specialista manualne medicine in po zdravljenju bo zopet dobrodošla katerakoli normalna fizična aktivnost

Lep pozdrav,

New Report

Close