Najdi forum

Pozdravljeni. Stara sem 48 let in imam skoliozo. Sem 2 leti po operaciji Laminektomija th4, th5. Po odpustu iz URI SOČA je bilo stanje optimistično, potem pa so se pojavile hude bolečine ledveno, kar mi onemogoča gibanje in ft aktivnost. Samoplačniško hodim na TECAR terapije, kar pomaga kratkotrajno.

MR 24.05.2022: DEGENERATIVNA SPONDILOZA IN SPONDILARTROZA SPODNJE LUMBALNE HRBTENICE

Spondilartroza fasetnih sklepov L4-L5 s sinovialno cisto levo posteriorno, blaga tudi na L5-S1 ter L3-L4. Na nivoju L5-S1 majhna post. centralna protruzija IV diska z rupturo anulus fibrozusa je v min. kontaktu z desnima koreninama – ev. draženje. Utesnitev ni.  L4-L5 nekoliko zožena lat. recesusa ob naplastitvah fasetnih sklepov, korenine L5 so v tesnem kontaktu – utesnitev ni, ev. dinamično draženje

MR 09.01.2023: POVDARJENA LEDVENA LORDOZA IN POVEČAN LUMBOSAKRALNI KOT

IV disk L5- S1 nekoliko izsušen

Zmerno degenerativno spremenjeni in naplasteni so mali sklepi od L4-S1 – spondilartroza

Blaga cirkumferentna protruzija iv diska L3-L4, ki blago stiskata sprednji epiduralni prostor in sega nekoliko v oba iv foramna in ju nekoliko oži – skupaj z nekoliko zadebeljenima ligamentoma flava in manjšimi degenerativnimi naplastitvami malih sklepov.

Manjša cirkumferentna protruzija iv diska L4- L5, ki sega v oba foramna in ju skupaj z naplastitvami malih sklepov in zadebeljitvami lig. flava zmerno oži. Bolj desnega.

Manjša bolj paracentralna protruzija iv diska L5-S1, ki nekoliko iztiska sprednji epiduralni prostor.

ORTOP. IZVID VALDOLTRA 25.10.2023

Izrazito deviirana v desno. Večjih utesnitev v področju ledvene hrbtenice ne vidim. Morebiti malo manjša utrsnitev foraminalno L4-L5 desno.

CT VALDOLTRA 25.10.2023

TH 12-L1; L1-L2; L2-L3; L3-L4; L4-L5; L5-S1 kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu, fokalnih pat. izbočenj ni videti. Degenerativne spremembe malih sklepov.

L3-L4 AP premer duralne vreče je zožen

L4-L5 težje zožena foramna. Spinalni kanal je zožen.

L5-S1 postcentralno/posterolateralno desno protruzija. Zmerno zožena foramna. Spinalni kanal je še primerno širok.

MR MEDILAB 30.12.2023: LEDVENA LORDOZA JE POVDARJENA, POLOŽAJ KRIŽNICE NAGNJEN. LEVOKONVEKSNA SKOLIOZA. ZMERNO DEGENERATIVNO OŽJI FORAMNI, PREDVSEM L4-L5 OBOJESTRANSKO KJER SO LAHKO DRAŽENI SPINALNI ŽIVCI. NEKOLIKO MANJ TUDI L3-L4 VEČ DESNO, BLAGO DO ZMERNO OŽJI SPINALNI KANAL L3-L4 IN L4- L5 BREZ KOMPRESIJE KORENIN KAVDE. MAJHNA CENTRALNA HERNIJA DISKA L5-S1, BLAGO DO ZMERNO DEGENERATIVNO OŽJI LEVI FORAMEN V TEM NIVOJU.

V desni nogi imam zmanjšano senzibiliteto. Zmerno na dotik, intenzivno na temperaturo in bolečino, zaradi česar ne morem izraziti stopnje bolečine, ki pa se izraža kot šibkost v moči ter zelo pekoč občutek vzdolž noge po zadnji strani od zadnjice do kolena ter po meči navzdol do gležnja. Včasih zajame celo stopalo. V sedečem položaju se bilečine izrazito pojačajo. Zadnjih 7 let sem sedela zgolj na levi strani zadnjice, ker mi je sedenje na desni preveč dražilo živec in sem imela pogosto popolnoma omrtvičeno desno nogo.  Danes ne zmorem počepa ter predklona alo vstran, skakati po eni nogi, teči… ČE DLJE ČASA ZLEKNJENO SEDIM MI ZAČNETA NOGI MOČNO TRZATI/POSKAKOVATI. Ob daljšem sedenju (20, 30 minut) čutim otrplo zadnjico. Leve noge ne morem povleči k sebi, na zadnjici imam na levi in desni strani na mišicah (jamice in zelo izsušeno kožo) sledi medeničnih kosti – sednic (sedeče delo 20 let). Vse naštete težave sem imela že pred operacijo.

Na koga naj se obrnem, ki bi mi pomagal? Ki bi me jemal resno? Sita sem tega, da me specialisti puščajo v takem stanju in me prepričujejo, da se izvor problema nahaja torakalno in povzroča nevropatsko bolečino.

Trenutno le plačujem drage protibolečinske terapije, ki so učinkovite le kratek čas, ne morem pa odpraviti vzroka – sprostiti utesnitve in draženja živcev.

To je noro in traja predolgo. Več kot se trudim hoditi, bolj me krivi v desno. Nogo imam krajšo za 8 cm. Bolečina me spravlja v obup in norost. ZA ZMEŠAT!

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Sergeja.

 

 

 

 

 

 

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Spoštovani,

vaše stanje je precej zahtevno, zato enoznačen odgovor preko foruma, brez kliničnega pregleda, ni mogoč. S tehnikami manualne medicine smo v preteklosti uspešno obravnavali nekaj podobnih primerov, vendar posploševanje ni mogoče. Kar vam lahko zagotovim je, da bo vas in vaše težave kateri koli zdravnik v ordinacijah MOGY “vzel resno” in vam na podlagi pregleda lahko svetoval, kakšne so možnosti nadaljnjega zdravljenja.

Vabljeni na pregled: https://www.mo-gy.si/kam-na-pregled/

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close