Skolioza
Spoštovani!
Stara sem 23 let. V osnovni šoli so mi pri sistematskem pregledu ugotovili ukrivljenost hrbtenice in me poslali k ortopedu, h kateremu sem nato redno na 6, 8 ali 12 mesecev hodila na kontrole. Kratek čas sem imela tudi fizioterapijo. Sedaj pri triindvajsetih, pa so se začele pojavljati bolečine. Razlog je verjetno tudi delo v trgovini, na blagajni, kjer je delo sedeče in je prisotno stalno rokovanje z bremeni.
Našla sem tudi star izvid, na katerem so skice ukrivljenosti in stopinje krivine. Leta 1994 je na desni strani na vrhu (hrbtenice) zapisano 5″, leta 1995 14″, istega leta 13″, nato pa leta 1996 zgoraj desno 12″, spodaj levo pa 14″. Mi lahko na tej podlagi poveste ali gre za hudo ali blago skoliozo. Vidim tudi, da imam eno ramo malo višje od druge, če pa naredim predklon, se vidi izboklina. Kako to, da se niso odločili za operacijo. Ali bi bilo dobro, če znova obiščem ortopeda oz. kako naj si drugače pomagam.
Za odgovor se vnaprej zahvaljujem.
Za operacijo pri vas se niso odločili, ker gre glede na navedene kote za razmeroma blago skoliozo. Bolečine v hrbtenici so zelo verjetno posledica vašega dela, ki je glede na položaj gotovo zelo obremenjujoče za hrbtenico. Svetoval bi vam,da znova opravite pregled pri ortopedu ter zatem tudi vodeno fizikalno terapijo v okviru katere bi se morali naučiti pravilne drže ter vaj, ki jih je potrebno redno izvajati za hrbtenico.