Najdi forum

Pozdravljeni!

Na forumu sem nekaj že prebrala o skoliozi, me pa vseeno zanima vaše mnenje o mojem problemu.

Stara sem 27 let, pri trinajstih letih sem dobila steznik in ga nosila okrog 5 let. Hrbtenico imam zvito za cca. 30 stopinj. Kakšnih hudih bolečin zaenkrat hvala bogu nimam, me pa občasno boli križ, če opravljam kakšna gospodinjska dela več časa ali kaj podobnega. Občasno nosim kozmodisk.
Rodila še nisem in me skrbi, kako bo med nosečnostjo.

Mislite, da bi manualna terapija pomagala stanje popraviti? Če bi še kot najstnica vedela za to, bi se prej pobrigala, tako pa…

Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem za odgovor!

Lep pozdrav!

Draga Katka,

Žal niste napisali, v katerem delu hrbtenice imate skoliozo.
Sicer pa, tako pri skoliozi v prsnem kot tudi v ledvenem delu hrbtenice se dostikrat pojavljajo določene težave ob nosečnosti. Skolioza, večja od 20 stopinj v 90% primerov povzročajo težave v kasnejšem obdobju.
Skolioza se da žal zdraviti le v fazi odraščanja, kasneje se da le ustaviti njeno napredovanje, v redkih primerih pride do izboljšanja. Opažam, da so v Sloveniji pregledi v obdobju šolanja, vsaj kar se tiče skolioze, dokaj površni, zato je takih primerov, kot je vaš, neverjetno veliko.
Ni razloga za paniko, obiščite specialista manualne medicine, potrebno je čimprej pristopiti k zdravljenju.

Lep pozdrav,

Spoštovani!

Najprej hvala za odgovor! Ker sem glede medicine bolj slabo podkovana, sem mislila, da je skolioza samo na enem predelu.. sedaj vem, da ni tako:) Jaz jo imam na spodnjem delu hrbtenice. Žal nam ni nobeden povedal, da se jo da pozdraviti v mladosti (dali so nam steznik, vaje za telovadbo in nas poslali domov; zdravljenje pa je trajalo par let, pa še tisto bolj ali manj neuspešno). Upam, da se bo sedaj kaj spremenilo oz. da bodo vsaj ljudje bolj osveščeni, da si lahko pomagajo še na tak način…

Se bom naročila za pregled. Hvala za vaše mnenje in lepe počitnice!

Pozdravljeni,

imam podoben primer kot Katka, v mladosti sem nosila steznik sedaj pa imam krivino cca. 35 stopinj. Krivino imam v srednjem delu hrbta, tako da mi hrbtenica rebra poriva naprej. Estetsko izgleda grozno…. in tudi bolečine znajo biti kar hude.
V Valdoltri so mi rekli da me lahko operirajo če hočem, mene pa zanima kaj bi bilo bolše glede na mojo starost in glede na to, da še nisem rodila. Kakšne so lahko komplikacije med nosečnostjo, če bi se odločila za operacijo?

Hvala in Lp

Ancy

Preden bi se odločili za operacijo bi vam vsekakor svetoval pregled pri nas, saj se morda le da kaj storiti.
Potrebno je opraviti klinični pregled gibalnega sistema, nevrološki pregled in pregled vaše medicinske dokumantacije, ki jo prosim prinesite s seboj.
Po takšnem pregledu bi vam lahko povedal o možnostih in načinih zdravljenja.

Lep pozdrav,

Lep pozdrav!

Stara sem 23 let. Tudi meni so v osnovni šoli ugotovili ukrivljenost hrbtenice. Hodila sem k ortopedu, enkrat na fizioterapijo. Steznika pa nisem dobila nikoli. Sedaj me začenja boleti. Skoraj vsak dan, vendar ne prehudo. Trenutno (v času študija) delam v trgovini na blagajni, kar je za hrbtenico kar naporno. Doma sem našla fotokopijo starega izvida iz leta 1994 in 1995, na katerem so narisane krivulje in zapisane stopinje. Če vam poskušam opisati, zadnja sličica prikazuje krivuljo, kot okoli obrnjena črka S, zgoraj desno piše 12″, spodaj levo pa 14″. Ali je ta skolioza huda, ali blaga. Je možno, da se zaradi nje pojavljajo bolečine? Takrat sem bila stara 13 let, koliko mislite, da se je stanje še poslabšalo. In ali moram ponovno obiskati ortopeda.

Vnaprej hvala za odgovor.

Lep pozdrav.

Danes so mi pri ortopedu slikali hrbtenico, in na sliki moj hrbet izgleda, kot črka S. zgoraj je skrivljena 39stopinj, spodaj pa 31. Stara sem 13 let in si resnično ne želim nositi steznika v teh letih, mi je pa zdravnica rekla, da je to nujno.

Na izvidu piše: Desna skolioza z vrhom v Th9 39stopinj, rotacije I. stopnje ter kompenzatorna leva ledvena, rotacije II. stopnje, vrh v L3 31stopinj, spina bifida, rasne cone še odprte.

Bi mi to lahko prosim razložili?

Hvala za odgovor

Ana

Pri vas gre za kar močno obliko skoioze, ki jo je potrebno zdraviti takoj, saj se jo da običajno zdraviti le do konca faze odrščanja (torej imate še nekaj časa), za tem lahko samo še upočasnimo njeno napredovanje.To, da je še čas za zdravljenje potrjujejo tudi odprte rasne cone, ko se le te zaprejjo, zdravljenje v smislu izboljšanja oziroma zmanjšanja skolioze ni več mogoče.
Predlagam vam, da skoliozo pričnete TAKOJ zdraviti, steznik priporočam, brez zdravljenja pa znate imeti v odraslih letih močne bolečinske simptome.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close