Najdi forum

Mladi imajo pogosto težave z ukrivljeno hrbtenico-skoliozo,rešuje pa jih povečano sodelovanje pri športih oz. rekreaciji.Stanje se je s telovadbo popolnoma popravilo, vendar so takšne težave pustile manjše bolečine v ledvenem predelu.Ali so takšne vrste težav tudi za zdravljenje v vaših ordinacijah?

Lep pozdrav!

Skolioza je relativno nevarna bolezen, saj ko bi jo lahko zdravili (v fazi odraščanja), ne boli, ko pa se zaradi nje pojavljajo bolečine, pa jo običajno ni več moč zdraviti, možno jo je le upočasniti ali v nekaterih primerih ustaviti napredovanje.
Manualna medicina je zelo primerna za zdravljenje skolioze, zato mi dovolite, da pozovem vse matere, ki imate predvsem pri hitro odraščajočih otrocih te težave, da jih čim prej peljete na pregled in ukrepate, dokler še lahko. Analize kažejo, da se je obolelost za skoliozo v zadnjih dvajsetih letih SKORAJ PODVOJILA, kar je seveda posledica “modernega” načina življenja.
V vašem primeru izgleda, da ste skoliozo pravočasno ozdravili, saj so težave v ledvenem delu lahko čisto drugega izvora. Ravno te težave (bolečine v ledvenem delu) pa so najpogostejši simptom naših pacientov.
Zdravljenje je zelo uspešno, predvsem če se pride k nam v zgodnji fazi bolezni.
Svetujem vam torej čimprejšnji pregled pri manualnem terapevtu.

Lep pozdrav,
Aleksander Evdakov, dr. med.

Več o manualni medicini:

Ste poskusili z refleksno masažo stopal?

Refleksno masažo stopal seveda poznam, vendar sem prepričan, da je za zdravljenje skolioze neuporabna.

Že v osnovni šoli so ugotovili dam imam skoliozo in tudi kifozo. Na koncu 8 razreda sem dobila steznik, ki sem ga imela vse do 18 leta starosti. Končno stanje je bilo, da se ukrivljenost hrbtenice skolioza ni poslabšala, ostala je na istem stanju, medtem ko se je kifoza celo malo pozdravila, zmanjšala ukrivljenost.
Zaradi obeh omenjenih bolezni nisem imela težav ne takrat ne kasneje. Pred 6 leti (danes sem stara 33) pa sem naredno padla, ko sem tekla vzratno pri tenisu, padla sem, vendar na točno na zadnjo plat, ker me trtica ni nič bolela. Bil je močan padec, po katerem se najprej sploh nisem mogla dvigniti, šele ko sem nekaj časa klečala sem lahko vstala, šla do klopi in se vlegla in šele čez nekaj časa vstala. Ker se mi je to zgodilo na dopustu, sem šele naslednji dan, ko smo se vrnili domov, šla k dežurnemu, ker so bili prvomajski prazniki. Poslali so me na slikanje, vendar so rekli, da ni poškodbe in da imam skrivljeno hrbtenico in me zato boli. Bila sem na bolniški en mesec, vmes še enkrat na slikanju, ker me je močno bolelo in spet je bilo rečeno, da ni nobene poškodbe in da me boli zato, ker imam skrivljeno hrbtenico. Niso mi hoteli verjeti, da do padca zaradi moje skrivljene hrbtenice nisem imela prav nobenih težav in bolečin. Po mesecu dni sem spet začela delati, tri mesece po poškodbi pa je bilo stanje tako, da sem čutila močne bolečine v kolkih, sploh nisem mogla ležati vzravnano na hrbtu v postelji, ker so bile bolečine v kolkih premočne, vsaj eno nogo sem morala imeti pokrčeno. Zjutraj ob petih sem vstajala ker so bile bolečine premočne. Takrat sem šla samoplačniško k ortopetu, ugotovljeno je bilo, da na eni ahilovi peti skoraj nimam refleksa in ko je pogledal še slike je bil njegov vzklik:’Ja to pa je bila fraktura vretenca. Kdo pa je gledal vaše slike, da je frakturo zamenjal z vašo skrivljeno hrbtenico?’ Takrat sem potem dala skozi 10 terapij v ptujskih toplicah in po tistem se mi je stanje izboljšalo. seveda pa se bolečine spet pojavijo, če sem več napoti in veliko sedim v avtu in še na predavanjih (študij ob delu), če recimo delam na vrtu, v kuhinji (sploh ko imam roke v predročenem stanju) itd. V zadnjem času se mi je začela pojavljati pekočo boleča bolečina pod pazduho, ki se je širila v dojko. Šla sem h ginekologu, ki je tudi specialist za dojke na pregled dojk in je rekel, da je z dojkami vse vredu, da je ta bolečina od tega, da je dražen nek živec.
Vem, da so bolečine v kolkih od tega, da mi poškodovano vretence pritiska na živec. A so res bolečine pod pazduho lahko tudi od tega?

Pozdravljeni,
Problemi, ki ste jih imeli po padcu so verjetno bili povzročeni s samim padcem. Če je prišlo takrat res do frakture vretenca, bi to moralo biti vidno na Rtg posnetku. Idealno bi bilo dobiti ta posnetek in videti ali gre za malomarno delo tistega, ki je na osnovi posnetka diagnosticiral. To je ena fronta, ki pa nič ne pomaga pri vaših bolečinah, gre le za osebno satisfakcijo.
Drugo je zdravljenje bolečin, ki jih navajate. Mislim, da bi se dalo te bolečine zmanjšati ali celo odpraviti, morda bomo naredili še eno slikanje na osnovi katerega bomo mogoče videli, kaj se je z vašo hrbtenico v zadnjih letih dogajalo.
Kar se tiče bolečin pod pazduho je možno, da izvirajo od živca, vendar dvomim. Vsekakor je potrebno biti pozoren, svetoval bi vam pregled breastscan, ki bo pokazal, ali gre na teh mestih (bezgavka, dojka) za kak proces.
Več o manualni medicini in preventivnih pregledih dojk:
:

Lep pozdrav

Hvala za vaš odgovor.

Torej ortoped je takrat dal svojo izjavo na osnovi Rtg posnetka, saj sem imela oba s seboj. Prvi Rtg posnetek, ki je bil narejen dan po poškodbi in Rtg posnetek, ki je bil narejen nekako cca. 20 dni po poškodbi. Vse Rtg posnetke imam doma. Ampak, sedaj je tako že vseeno kako sem bila obravnavana takrat. Stanje in posledice kakršne so pač so.

Kakšno bi bila najbolj smiselno zaporedje: da se najprej odločim, da se ugotovi stanje moje hrbtenice in ali je možno bolečine odpraviti in se šele potem odločim za breastscan, ali pa se je smiselno za breastscan odločiti ne glede na stanje hrbtenice. Če sem prav razumela informacije o Mogy centru (na internetu) opravljate breastscan samo v Ljubljani in Novi Gorici.
Doma sem namreč iz okolice Ptuja.

Še enkrat, hvala za vse informacije
in lep pozdrav Eka

Spoštovani,

Svetiuejm Vam, da se najprej oglasite v moji ordinaciji v Mariboru. Pregledal bom vašo hrbtenico, ugotovil bom lahko tudi, ali bolečina pod pazduho izvira od hrbtenice ali ne. Na osnovi tega se bova lahko odločila o smoternosti pregleda breastscan.

Lep pozdrav,

New Report

Close