Najdi forum

škodljivost zdravilnih rastlin

Zanima me, ali poznate škodljive učinke rastlin šentjanževka in gabez?

Ne. Ne v literaturi, ne v pogovoru še nisem zasledila kaj o škodljivosti tih dveh rastlin. Gebez celo proporočajo kot hrano za sladkorne bolnike.

lp

Tole sem našla v letošnji izdaji knjige Zdravilne rastline na Slovenskem, dr. Katja Galle – Toplak.

Šentjanževka, nezaželeni učinki:
“Pri predpisanih količinah ni bilo opaziti nobenih stranskih učinkov. V literaturi še vedno zasledimo opozorila, da lahko pride do preobčutljivosti za svetlobo zaradi hipericina. Doslej so opazovali vnetja kože in gobca pri ovcah, konjih in kravah, ki so s hrano sprejele velike količine šentjanževke. Čeprav takšnih pojavov pri človeku ne poznamo, osebam s svetlo kožo med zdravljenjem s to rastlino vedno odsvetujemo obisk solarijev ali sončenje.”

Gabez, nezaželeni učinki:
“Ker so pirolizidinski alkaloidi morebitne kancerogene snovi, ki škodujejo genetski informaciji, jih ne uporabljamo v nosečnosti. Tudi zunanja uporaba mora biti časovno omejena. Pripravkov iz gabeza nikoli ne uporabljamo pri poškodovani koži.”

Upam, da sem ti kaj pomagala.

lp sončnica

Hvala lepa za odgovor!

Nekje sem slišala, da daljša uporaba šentjanževke, pa čeprav gre samo za zunanjo uporabo, lahko povzroči okvaro jeter.

Jaz kar veliko uporabljam šentjanževo olje. Mi nekak zelo paše. Upam, da res nima kakšnih stranskih učinkov. Nekaj časa sem pa redno pila čaj. Se mi je tud prilegel, za želodec. Potem pa sem slišala, neko zeliščarko, ki je imela oddajo na radiu, da če jemlješ še kakšna druga zdravila, šentjanževka izniči moč zdravil.Tako ga sedaj ne pijem več, olje pa še uporabljam. Pomaga pri bolečinah v mišicah in hrbtenici. LP

New Report

Close