Pozdravljeni!
Pred približno 4 meseci sem se zacel ukvarjati z dvogovanjem uteži.Hkrati sem začel jemati razne preparate: kreatin, proteine in weight gainer. Sedaj jemljem še aminokisline v obliki tabletk.
Starše zelo skrbi moje zdravje (star sem 22) pa tudi mene zanima če so ti preparati zdravju škodljivi in če to vpliva kaj na zobe.
Hvala!
U.B.
Urika,
Glede omenjenih dodatkov k prehrani, te ne rabi skrbeti… to del vsakdana, vseh današnjih športnikov… tudi tistih, za katere navijajo tvoji starši. Ne želim promovirati predelane hrane ampak je včasih potrebno posegati tudi po njej. Pri vseh teh dodatkih k prehrani ne smeš pozabiti na eno zelo pomembno stvar.
Govoriva o dodtkih k prehrani, ne o zamenjavi za hrano. Večino hrane moraš vseeno zaužiti iz naravnih virov, 1-2 obroka dnevno sta pa potem iz praktičnih razlogov lahko tudi dodatka k prehrani. Sam jem približno 8x dnevno… od tega 2x proteinski napitek, vse ostalo je normalna hrana… pač z malo maščobe.
Aminokisline sploh niso kakšno čudo,… saj jih jemo vsi že od rojstva dalje. Telo razgrajuje beljakovine in pri tem prido do aminokislin. S tem ko ti zaužiješ aminokisline, si dejansko zaužil nekaj kar teelo ne rablja več prebavljat… le še absorbirat jih mora. Ponavadi traja to 20-30min… odvisno od kvalitete aminokislin. Prebava traja pa seveda za mesno(z beljakovinami bogato) hrano lahko tudi 4-6 ur. To je vsa prednost aminokislin… da ne obremenjujejo prebave, dibiš jih pa itak lahko tudi z normalno hrano.
Lp,
Goran