Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Škodljivost monitorja CRT, LCD

Škodljivost monitorja CRT, LCD

Pozdravljeni!
Opazila sem, da se mi slabša vid. Verjetno je temu krivo veliko dela za računalnikom. Trenutno imam CRT monitor.
Kaj mislite o škodljivosti le tega za oči (utripanje, sevanje)? Je monitor LCD očem kaj prijaznejši?
Hvala za odgovor.

Kolikor je meni znano potrjujejo da je LCD monitor boljši.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

Moja izkušnja je, da je LCD boljši. Oči se manj utrudijo ker je slika mirnejša in ostrejša.

Razlika med CRT in LCD monitorji je v delovanju.
Pri CRT oz katodnih monitorjih je problem osveževanje zaslona. Minimum je 60Hz, za dokaj normalno delo je dovolj 75Hz, nekateri pa podpirajo do 100Hz.

Med tem pa LCD monitorji nimajo takšnega osveževanja in slika ne utripa. Sicer je ob nepravilnih nastavitvah (premočna svetloba) lahko še huje kot pri CRTjih, v glavnem pa so LCDji nedvomno boljši za oči.

Vsekakor pa vam ne pomaga nič, če si ne jemljete rednih odmorov. Praviloma na vsake pol ure/uro 5 minut oddiha, kjer poskusite z očmi gledati kaj čimbolj oddaljeno. (Torej skozi okno kakšno drevo, ljudi,..)

New Report

Close