Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Škodljive dišave in druge kemikalije

Škodljive dišave in druge kemikalije

Pozdravljeni,

glede na to, da imajo ljudje z SKU ali FM običajno zmanjšano sposobnost razstrupljanja, ponovno vsem priporočam, da se izogibate vsem dišavam in drugim kemikalijam. Morda že zdaj čutite škodljive vplive. Če jih ne, vam priporočam, da jih vsaj za nekaj časa prenehate uporabljati in pozorno spremljate svoje počutje. Morda boste šele potem ugotovili, da vas moti marsikaj, česar prej niste mogli zaznati, ker ste bili z vsem prezasičeni. Ne nasedajte reklamam, v katerih vas prepričujejo, da mora dišati vse od toaletnega papirja naprej. Ne povedo, za kakšno ceno. Obstajajo tudi drugačne rešitve, samo iskati jih je treba.

Mene pa trenutno zanima, če bi bili pripravljeni podpreti predlog vladi (http://predlagam.vladi.si/), da prepove uporabo dišav pri delu z ljudmi v javni upravi. Ponekod je taka praksa že uveljavljena, pri nas se pa kemično občutljivemu človeku lahko zgodi, da pride k zdravniku, ki je tako močno nadišavljen, da ga spravi v hudo stisko.

V bontonih je omenjena DISKRETNA uporaba dišav. Taka so tudi priporočila v podjetjih, kjer imajo predpisan način oblačenja. Po mojih izkušnjah ima zelo veliko ljudi težave z razumevanjem tega, kaj je diskretno. Če en človek nadišavi večji prostor, to gotovo ni diskretno. Dišave so zelo osebna zadeva, en meter varnostne razdalje bi moral biti dovolj, da z lastnim okusom ne obremenjujemo drugih, celo če (še) dobro prenašajo v njih prisotne strupe. (Are You Wearing Too Much Perfume? Eau no, you don’t! Pro advice on how to deal with some stinky scent situations. By Abbie Kozolchyk http://www.realsimple.com/beauty-fashion/makeup/fragrance/too-much-perfume-00100000089230/index.html)

Lepo vas prosim, če že niste pripravljeni podpreti predloga oz. se dišavam odpovedati, bodite vsaj prizanesljivi do tistih, ki so že v težavah in bodite zmerni.

Lep dan vam želim.

Alenka

Jaz bi podprl tak predlog, defintivno. Vsi, ki jih to res moti, bi ga, še zdravi. Verjetno pa večina ne razume, da lahko to nekomu povzroča 10x večje težave.

Hvala. Ja, težave z razumevanjem so zelo velike. In ker se ljudje zelo težko čemurkoli odpovedo, se lahko zgodi, da bo glasov proti več kot za.

Predlog sem napisala, zdaj čaka le še na odobritev moderatorja:

http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/5008

Za obravnavo mora zbrati vsaj 13 glasov oz. mora biti število glasov ZA večje kot PROTI. Glasovanje traja 14 dni.

Za glasovanje se je treba registrirati, glasuje pa se lahko tudi z vzdevkom ali anonimno. Način se izbere ob registraciji oz. se ga lahko kadarkoli spremeni v profilu. Sprememba je aktivna takoj.

Vesela bom vsake podpore. Veliko se mi zdi pa že to, da se sploh začenjamo o tem pogovarjati.

Razprava se zaključi 24.09.2013. Zaenkrat je stanje 10 glasov ZA in 3 PROTI.

Glasovanje traja do 08.10.2013. Tokrat je stanje 20 glasov ZA in 13 PROTI.

Kljub temu, da zaenkrat dobro kaže, se lahko v naslednjem tednu situacija povsem spremeni. Upam, da se strinjate, da bi bilo škoda, če bi zadeva obtičala na portalu in ne bi šla v obravnavo. Jaz bi zelo rada dobila kakšno uradno stališče o vplivu kemikalij na zdravje. To je tudi tisto, kar se mi zdi v tej akciji bolj pomembno od predloga – povečanje zavedanja o škodljivih vplivih okolja.

Vsem priporočam branje komentarjev, ker so nekateri polni dobrih informacij. Priporočam pa vam tudi, da ne prepuščate odločitev drugim, ko gre za vaše počutje.

New Report

Close