Skoda zaradi nitkanja zob
Pozdravljeni!
Pred priblizno pol leta sem po nasvetu osebnega zobozdravnika zacela redno nitkati zobe vsak vecer. Pricakovala sem boljse zdravje zob in dlesni, vendar pa se mi zdi, da je ucinek ravno nasproten. Dlesni ob nekaterih zobeh (predvsem ob sesticah) so postale bolece in kot da bi bile nekoliko odmaknjene od zoba. Doticni zobje so postali tudi zelo obcutljivi ob korenu in zdaj me boli tudi navadno scetkanje zob. Strah me je, da si z nitko delam skodo in razmisljat o tem, da bi nitkanje opustila. Ko sem pred casom vprasala svojega zobozdravnika ce lahko nitkanje skodi je rekel, da absolutno ne, toda moje izkusnje kazejo drugace. Strah me je parodontoze, lepo prosim za nasvet. Ce je to kaj pomembno, stara sem 30 let.
Hvala!
Melanija
Melanija pozdravljeni,
strah, da bi z nitkanjem škodovali zobem, je popolnoma odveč. Z nitkanjem zobem in obzobnim tkivom ne povzročate nikakršne škode, nasprotno. Za ohranjanje zdravja zob in obzobnih tkiv je neobhodno potrebno, da so enkrat dnevno temeljito očiščene vse ploskve zob. Ker nobena zobna ščetka, tudi električna, ne doseže medzobnih prostorov, je uporaba pripomočkov za čiščenje le teh neobhodno potrebna. Pri ljudeh z zdravimi obzobnimi tkivi priporočamo uporabo zobne nitke, pri ljudeh s parodontalno boleznijo, pri katerih so medzobni prostori širši, ali tam, kjer so v ustih mostički, pa je primernejša in učinkovitejša uporaba medzobnih krtačk.
Uporaba pripomočkov seveda mora biti pravilna. Navodil o pravilnem nitkanju je na internetu v izobilju, sicer pa lahko prosite tudi vašega zobozdravnika, da vam pokaže.
Občutljivost zob – skelenje nastane zaradi odmika dlesni s skleninsko cementne meje, kamor se dlesen normalno pripenja. Posledica je razgaljena površina korenine zoba, ki ni pokrita s sklenino in ne ščiti zoba pred termičnimi in kemičnimi dražljaji iz okolja. Odmik je lahko posledica parodontalne bolezni, pri zdravih posameznikih pa običajno nastane zaradi mehanskih poškodb, običajno zaradi agresivnega ščetkanja, ali konstitucionalne predispozicije. Tovrstni odmiki sami po sebi ne ogrožajo zdravja zob in dlesni, so pa zaradi skelenja neprijetni. Dolgotrajna uporabo past in ustnih vod za občutljive zobe težave običajno omili, sicer pa se izogibajte hrani, ki težave potencira (gazirane pijače, agrumi,..), predvsem pa ne ščetkajte zob takoj po obrokih.
Lp, AM