Najdi forum

Živjo. Doma imam dve skobčevki. Eno smo dobili, ko se jo je nekdo naveličal, druga pa je k nam priletela pred kakšnim tednom. Najprej smo ju dali skupaj v kletko, pa se nista prenesli, kljuvali sta se in “vpili” ena na drugo, zato smo ju ločili. Tudi sedaj se stalno “dereta in kregata” čez kletko, ko sta vsaka v svoji. Domnevamo da sta samec in samička. Za nobeno ne vemo koliko je stara a sta obe zelo agresivni do človeka. Tudi če pride kdorkoli le mimo kletke se začneta dret in čakata pri vratcih. Če jim dam slučajno roko v kletko se jima zmeša in jo začneta kluvati in napadati. Kaj je to? Se da te 2 skobčevki nekako socializirati 🙂 ?

Pozdravljeni
Vaše vprašanje sem posredoval dr. Šuvak Pleteršek Barbari, ki se pri nas ukvarja s to problematiko.
Lep pozdrav,

Vice Zaninović,dr.vet.med.

Pozdravljeni!

Vzroki agresije pri papigah so lahko strah, dominanca, teritorialno obnašanje in posesivno obnašanje. Če je ptica šele krajši čas pri vas, oziroma se še nikoli ni pustila prijeti, gre najverjetneje za strah pred neznanim (strah pred plenilcem v naravi). Za odpravljanje nezaželenega obnašanja boste potrebovali predvsem veliko potrpežljivosti in čim več ukvarjanja s ptico. Vendar pozor, nič na silo. Čim več imejte kletko v svoji bližini, če papiga žvižga se odzovite na njen klic, da bo stekla neke vrste komunikacija in vam bo počasi začela zaupati. Z roko se približajte zelo počasi in ji za začetek z roko ponudite njeno proljubljeno hrano. Bodite potrpežljivi, naj sama pride ponjo. Ko se bo navadila na to, pa se jo lahko probate dotakniti, vendar je še ne prijemajte v roke, naj najprej zraste zaupanje.
Če se ptici med seboj ne razumeta dobro, je skupno bivanje zanju zelo stresno, kar neredko pripelje do zdravsvenih težav. Zato bo bolje, da živita ločeno, morda celo v ločenih prostorih ali eno raje oddajte nekomu, ki bo zanjo lepo skrbel.

Lep pozdrav!

Barbara Pleteršek Šuvak, dr.vet.med.

Najlepša hvala za vaš odgovor. Bomo poskusili tudi na ta način 🙂

Imam podoben primer, ampak ni tako hudo. Samica je stara 2 leti , in je tiha in plašna. Sedaj smo nabavili še samca ki naj bi bil star 5 mesecev. Skupaj smo jih dali v kletko, ampak samec sedaj občasno preganja samičko dol iz njene gugalnice, stran od hrane… samica se je zgleda podredila in se mu skoz umika…

Zanima me če je tudi to preveč stresno za samico in ali zna bit z sčasoma boljše.

V kletki je pa sicer dovolj hrane, tako da ko jo odžene iz enega mesta gre pač na drugo mesto jest.

hvala, lp

Zdravo!
Mene zanima nekaj glede skobčevk.
Imamo 2 skobčevki ,ki smo po naključju ugotovili ,da sta oba moška. Oba se skupaj dobro razumeta..ampak se pa pogosto kregata za hrano ali počivališče. Prav tako me zanima način ,da se te skobčevka privadi če želiš ,da ti gre na roko oz. prst

LP,

Pozdravljeni,
Da se par skobčevk občasno sprička je čisto normalno in bi to počela tudi, če bi bila par (samec in samica). Da pa si ena od papig nebi čisto prisvojila mesta na gugalnici ali pa hrane, predlagam, da jima daste na razpolago 2 posodici s hrano, po 2 lista zelene zelenjave,… Obenem pa je dobro, da menjate postavitev prečk (palčk) v kletki in popestrite okolje z naravnimi vejami dreves, pazite le, da ste sigurno dali v kletko vejo rastline, ki ni strupena (ne vej iglavcev, češenji, sliv, lahko pa skoraj vso sadno drevje).
Da se plaha skobčevka navadi človeka, je včasih potrebno veliko časa in potrpljenja. Nikakor ne vsiljivo in hitro, treba je to delati počasi in pazljivo, da papige še bolj ne prestrašite. Poskusite ju premamiti s priljubljeno hrano ali igračko.
Obstajajo tehnike, ki so lahko v pomoč pri udomačevanju: http://www.birdtricks.com. Stran pa je v angleščini.
Srečno in veliko veselja!

Petra Šinkovec, dr. vet. med.

Pozdravljeni,

včeraj pozno popoldne nam je skozi vrata ušla skobčevka. Obtičala je na bližnjem visokem drevesu. Dokler se ni znočilo smo jo klicali in privabljali z njenimi igračami ampak vse zaman. Še okoli 20h ko je bilo že temno se nam je z drevesa zadnjič oglasila. Pri tistem drevesu smo tudi pustili njeno kletko in igrače, če bi slučajno ko bi bila lačna šla v kletko. Danes zgodaj zjutraj ko se je začenjal dan smo jo šli ponovno iskat in klicat pod tisto drevo in okolico vendar ni bilo nobenega odziva več.

Zanima me, koliko časa lahko udomačena skobčevka sploh preživi zunaj? Včeraj ponoči je bilo samo okoli 8°C, danes že skoraj cel dan dežuje, ponoči naj bi bilo samo 6°C? Ali si znajo udomačene skobčevke same v naravi poiskati hrano?

Lep pozdrav, Andreson

Zal se pobeglim papigam ne pise dobro. To so za tako ptico precej nike temperature pa tudi hrane ne znajo same poiskati. Ce je ni nasel kak ljubitelj zivali ali pa ce se ni zatekla v kako stanovanje nebo vec dolgo zivela zunaj. Tudi zaradi barve izstopa in je lahek plen za ostale zivali in ptice…
Lahko poizkusite dat oglas na izgubljen.si, ce jo je kdo nasel…

Petra Sinkovec, dr. vet. med.

Jaz imam le eno modro-belo skobčevko po imenu Čopko. Je samček. Ima kletko, ki je široka 1m, visoka pa 2,5m. Rajši sem mu kupila večjo kletko, da se lahko bolj prosto giba. Poleti dam kletko malo na balkon, ko je primerna temperatura (pa zunaj ga nikoli ne pustim samega). Peljem ga tudi na vrt, in k stricu, ki goji ptice kot so: Lovebirds, Papige, Skobčevke,… Tja ga peljem, da se malo spozna z drugimi pticami. Prijateljica ima tudi skobčevko in ga pogosto pripelje k meni, da se s Čopkotam igrata. V kletki ima 3ogledalca, 5igračk, 4žogice, 1bezenček (prav za skobčevke) in na gletki ima plišastega kužka, ki ga je vzljubil. Kletko mu očistim vsak dan, če je potrebno 2× na dan, pod vodo pa kletko operem vsak teden. Perem mu tudi igračke. Hranim ga s semeni, sadjem, zelenjavo in z nemastnimi oreščki. Z njim se pogovarjam cele dneve. Učim ga delati stvari kot naprimer: začivkaj, pokaži kako ptički letijo (zamaha s krili), daj tačko (tačko položi na mojo roko), daj lubčka (da njegov kljunček na moja usta),… Učim ga tudi kako iti na mojo roko in potem ga na roki prinesem na mizo. Veliko tudi leti, in se kopa. Na vsake 2meseca ga pride preverit veterinarka za skobčevke. Postriže mu krempeljčke, ga malo umije… Ker živim v ogromni hiši Čopko res veliko leti. Zdaj se bova preselila v vilo mojega fanta in njegove družine Egemen. PREDLAGAM TI, DA GA HRANIŠ TAKO, IN DA GA SPUSTIŠ DA LETI, DA SE OGROMNO POGOVARJAŠ Z NJIMA IN UKVARJAŠ. TUDI ČOPI JE BIL NA ZAČETKU PODIVJAN, A ME JE VZLJUBIL IN JAZ NJEA ŠE BOLJ. VELIKO SE UKVARJAJ Z OBEMA. Z OBEMA, KER DRUGAČE BO EDEN LJUBOSUMEN IN SE ŠE BOLJ NE BOSTA MARALA.
Lp. A Egemen

Naredil si napako, ker jo niste klicali dokler ne bi prišla. Upam da ste vsaj poklicali na veterino ali gasilce! Zunaj bo težko preživela. Če dežuje se ji ne piše dobro, poleg tega pa jo bodo druge ptice napadle. Zdaj je vse odvisno od vas, če ste jo zdravo in zadostno hranili in je veliko letala po stanovanju in seveda če jo boste iskali neprestano. Drugače se ji slabo piše. A NE OBUPAJTE Z ISKANJEM! MOJI TETI JE TUDI UŠLA, A JO JE ISKALA 1 MESEC IN JO PO MESCU TUDI NAŠLA, A TISTA SKOBČEVKA JE BILA V DOBRI FORMI.

New Report

Close