Skobčevka ?
Upam, da ne bo nič narobe, če vprašam še tu, ker vas je tukaj največ:
V naši družini smo se odločili za novega družinskega člana, in sicer ptička.
Kupili bomo skobčevko, samčka, ker se baje najbolj navežejo na ljudi in najbolj verjetno spregovorijo.
Se motim glede pasme in spola?
Kupili bi ga v eni od trgovin z malimi živalmi. Tam ptički še niso vajeni ljudi, zato me zanima, kako naj se najbolje lotim “socializacije”, da se bo ptiček čimprej dobro počutil in se nas navadil.
Če te trgovine niso najbolj primerne, kam se naj obrnem (v celjski regiji).
Na kaj naj pazim pri izbiri ptička ?
Za odgovore se že v naprej zahvaljujem…
Priporočam:
prvo nabavi celotno opremo (kletko, hrano, itn) in doma pripravi domek za ptiča
kupi kar najmlajšo skobčevko, res mladička
pusti ga en dan notri pri miru
potem ga začni socializirat – sedi ob kletki, govori mu, daj počasi roko notri, naj se umiri, naj dovoli, da ga primeš itn (TO je zelo pomembno. Če ga boš pustila pri miru, potem bo večno plašen ptič. Preprosto se mora navadit na roko, na človeka.)
pazi, da kletka ni na prepihu, ta je lahko usoden, če zračiš, ga pokrij. Drugače so trpežni.
Kje ga kupit, ti ne znam svetovati. Veljalo bi spremljat dobave ptričov v trgovinah in ko dobijo nove, zalaufaj ponj.
Če bi rad udomačenega ptička, kupi pri rejcu, ne v trgovini. Rejci jih ročno hranijo (ne vsi,
obvezno vprašaj in preveri) zato so ptički vajeni roke in se hitreje udomačijo.
Ptički v večjih trgovinah so itak že napsihirani, ker jih dražijo ljudje, pa tudi vsakič, ko prodajalec
lovi po njihovi kletki – jaz imam slabe izkušnje.
http://www.bruno-cebulj.com/slovensko/prostor.htm
http://www.belehar.com/predstavitev/index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=62
http://www.eklektus.com/vstop.html
Mi smo že tri papige dobili pri zadnjem rejcu in smo res zadovoljni, lepo so udomačene, vedno je na razpolago za nasvete, je izjemno strokoven…
Vsak rejec , ki se odloči za ročno jrajenje ptic ve v kaj se spušča. Pripravljati mešanice, ki so dovolj tople in jih dajati ptičkom na dve do tri ure podnevi in ponoči. Mučenje za koga?Za Avstrijo ne vem, vem pa da v Italiji rejci to počnejo in ti na razstavi tudi povedo kateri ptič je ročno hranjen. Tudi mačkam in psom skrbniki pomagajo, da se naučijo samostojno jesti, tudi zato da samice ne izčrpujejo preveč. Vsak pravi rejec bo poskrbel, da bo žival imel pri sebi toliko časa dakoler res ni popolnoma samostojna.
Vprašal bi samo kdaj se skobčevke parijo,ker sem prebral da nimajo določenega časa tako kot druge ptice.Pri koliko mesecih so skobčevke spolne zrele-mislim da se začnejo parit in kdaj-do-kulk mesecev traja da se skobčevka razvije v odraslo ptico..Pa še to ali je kaj narobe če imam v isti kletki dve skobčevki samčka in samičko vendar je samček manjši od samičke.
Hvala za odgovor.Ne ptička se ne preganjata in ne tepeta pravzaprav se kljunčkata in tudi skupaj jesta,spita tudi skupaj na palčki in sta bolj skupi.Pomojem se razumeta.Zgoraj si napisala da se mogoče en sam par ne bo paril kaj pa naj potem še kupim eno samičko ali samčka.No meni se zdi da ni potrebe po še enem paru.Na začetku sem imel samčka in samičko vsako v svoji kletki,vendar ko sem ju ločil-dal vsakega v svojo kletko sta se začela dreti in tudi samćek se dere če ni zraven samičke in obratno .Pustim jima tudi da se sama vrneta v kletko in oba se vrneta v isto kletko čeprav je zraven še ena kletka-od samčka.
Mogoče za začetek uživaj sparčkom ki ga imaš. Glede paritve pa je priporočljivo imeti več parov, več samcev kot samic in več gnezd kot parov. Zelo zapleteno zveni… Torej če imaš 3 samičke naj bi imel recimo vsaj 5 samcev in 5 gnezd. Če je parček ful navezan se bo ob ugodnih pogojih vseeno paril. Vsekakor pa jim je treba dodajati jajčno hrano, zelenjavo, kalčke, minerale in jim pustiti čas
Hvala za odgovor.Vprašal bi te zakaj mora biti samčkov več kot samičk-se nebodo samčki med seboj kregali-preganjali.Jaz kupujem vse ptiče v trgovinah-v planet tušu, in zanima me,pravijo da če je več ptičev v isti kletki in če jedo iz istih posodic da se lahko okužijo in poginejo.To je pravzaprav edini razlog zakaj kupujem samo po 2 ptiča-par,ker je manjša verjetnost da bi se ukužila ali dobila kakšno bolezen. Nič nimam proti temu da bi imel več ptičev v isti kletki.Kako velika pa naj bo približno kletka in koliko posodic za hrano naj bo v njej da se nebi prepirali,mislim če bi slučajno še kupil par ptičov.Ali bi bilo kaj narobe če bi npr, zdaj kupil en par in čez nekaj časa še en par ,,,
Samčkov naj bi bilo več zato, da se najdejo ustrezni pari, jaz imam moje v voljeri in se ne pretepajo.Glede nakupa ptic bi ti svetovala, da jih raje kupi pri rejcu. Če je žival okužena, je pač okužena in bo okužila še vse ostale. Jaz vse kupujem pri rejcih, cena je enaka kot v zooo trgovinah le da se na rejce bolj zanesem. Mogoče bi bilo bolje, da imaš za začetek obstoječi parček, potem pa boš videl kaj in kako….