Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Skleroza?

Skleroza?

Prosim za pomoč, nasvet ali informacijo kam naj se obrnem.
Težavo imam z mamo, staro 66 let, ki večkrat ne more povedati tistega kar želi. Nima hibe z govorom, temveč z zbranostjo. Misli ji pešajo oz. dobi nekakšno blokado in “nezna” oz. se ne spomni bistva pogovora. Npr. če opisuje dogodek ga opiše vendar so v njem čisto drug ljudje, kot so bili v resnici, ali ne more se spomniti kaj išče, ne zna tega povedati, niti narisati ali kako drugače razložiti, potem meša imena, sicer je to počela že prej, toda zadnje čase je to praktično pri vsakem nagovoru. Mislim, da je tudi sama opazila to. Očetu, ki živita skupaj je potožila v joku: “Kaj se mi to dogaja?”
Skratka, rad bi jo odpeljal na pregled, vendar ne želim, da bi jo prizadel, ko bi to predlagal. Kako naj se lotim tega? Kako ji lahko v družinskem krogu pomagamo? Ali obstaja nevarnost jo puščati samo doma, po nakupih,…….
Za odgovor se vam iz srca zahvaljujem.

Spoštovani gospod Igor!

Preden vam pripravim natančnejši odgovor ter pošljem nekaj naslovov bi nujno potrebovala naslednje podatke:
– Ali se pri vaši mami dogajajo težave v epizodah (ponavljajoče), vmes pa ima obdobja, ko deluje normalno – brez težav?
– Ali je sladkorna bolnica?
– Kako je z vonjem, okusom, vidom, pisanjem, hojo?
– Ali ima hude glavobole?

Lepo vas pozdravljam in se vam kmalu spet oglasim.

Danica Rotar Pavlič

Pozdravljena!
Hvala za vaš takojšni odziv.
Torej, ker je ta zmedenost nastopila pred kratkim (slab teden), vam težko rečem ali so to ponavljajoče težave. Pri komunikaciji lahko deluje povsem zbrana, potem pa naenkrat “ustreli” kozla, lahko pa že na samem začetku da povod, ki kaže, da je nekaj narobe, neobičajnega. So pa trenutki, ko deluje povsem ok, vendar daje vtis, da se še posebaj pripravi na komunikacijo oz. se za to trudi.
Kar se njeninih bolezni tiče lahko rečem, da je ves čas in za leta primerno zdrava in do prekratkega zelo aktivna. Toda že “celo življenje” je zdravila za srce, pritisk in tudi pomirjevala so na njenem seznamu. Sama je še kot aktivna delala v zdravstvu in zaradi njenega značaja in morda tudi dela je ob vsakem slabem počutju imela neko bolezen. Tako je tudi skrbela za zdravje vseh bljižnih in daljnih.
Nikoli nisem zasledil, da bi imela težave s sladkorjem, okusom, pisanjem in hojo. Sicer nosi očala, vendar le za branje. Tudi posebno hude glavobele nima.
Na njo vplivajo vremenske spremembe (utrujenost).
O njej lahko rečem še to, da jo skoraj pretirano skrbi za vse, tu mislim bljižne in znance.
Upam, da sem vam podal dovolj informacij.

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem!

Igor

Spoštovani gospod Igor!

O vsem, kar ste mi napisali, sem veliko premišljevala. Skušala sem tudi razmisliti, kako bi ukrepala, če bi podobne težave doživljala moja mama. Najprej bi seveda pomislila, da so se začele pojavljati zgodnje oblike demence. Ne bi izključila niti možnosti pojava depresije, predvsem, ker ste navedli, da se mama že v naprej pripravlja na to, kaj bo povedala. Depresija je pri starejših pogostejša in se je pri eni od mojih pacient najprej izražala s strahom, nervozo in pozabljivostjo. Po uvedbi zdravil za zdravljenje depresije so se težave umirile.
Vsekakor pa bi bilo dobro opraviti še splošni zdravniški pregled, preveriti raven sladkorja v krvi ter raven ščitničnih hormonov. V okviru splošnega pregleda bi morali pozornost usmeriti še v izključitev ishemičnih žilnih bolezni.

V nadaljevanju vam navajam še nekaj spletnih naslovov, kjer lahko nekaj več preberete o pozabljivosti:
http://www.ljudmila.org/~zzppd/znaki.htm
http://www.ljudmila.org/~zzppd/potek.htm
http://www.ljudmila.org/~zzppd/ad.htm

Upam, da sem vam s svojim odgovorom vsaj nekoliko razbremenila vaše skrbi.

Oglasite se še kaj. Lepo vas pozdravljam.

Danica

Spoštovana!

Najprej bi se vam rad zahvalil za vaš trud in informacije, ki ste mi jih posredovala.
Na spletnih straneh, ki ste mi jih priporočali sem našel nekaj simptomov, ki bi lahko kazali na demenco. Skušal bom biti pozoren na le-te. Nekateri so sicer podobni kot pri njej, vendar težko rečem, da so po pravilu ravno taki.
Nerazumem, kako lahko mene vedno imensko ali vlogovno zameša. Danes me je recimo vprašala kako sem se imel na dopust, na katerem seveda nisem bil. ALi je hotela s tem povedati, kako sem se imel na koncertu ali čez vikend, ali pa me je preprosto zamešala. Oče pravi, da ji je bolje. Jaz sem sicer čez vikend opazil rahlo izboljšanje pri komunikaciji, več povezanosti, toda današenj telefonski razgovor je to vse podrl. Poleg tega eno in isto vprašanje ponovi tudi večkrat zapored.
Ne upam se je niti popravljati, skušam preslišati oz. sodelovati pri njeni temi. Tudi to nevem, če delam prav!
Skušal jo bom čimprej “spraviti” na pregled.
Še enkrat se vam zahvaljujem za vaš trud in nasvete, ki ste mi jih dala.

Lep pozdrav!

Igor

New Report

Close