Najdi forum

Dobro jutro!
Doma imam 3,5 letno deklico. Dojila sem jo komaj dobra dva meseca, potem je detece prešlo na stekleničko. Že tri leta se obtožujem za napake, ki sem jih naredila v tistem času, a po toči zvoniti je prepozno. Otroku je namreč prvi zobek pognal okoli sedmega meseca, cel čas pa je pila popolnoma sladke, nerazredčene sokove. Spodnje dvojkice so prilezle, pa nato enkice, pri zgornji dvojki pa se je zataknilo. Čas je tekel, zobek pa le ni prilezel ven v svoji celotni velikosti. Okoli prvega leta sve se naročili na pregled, ker je konica bila bolj rjava (na zgornji dvojki), spodnji zobki so bili čudoviti. Zobozdravnica nam je rekla le še, da je zobek že močno načet. Na plan je pokukala še druga zgornja dvojka in nato še enice.
Takoj smo ukinili stekleničko, dudice sploh ni marala. Zobke smo od samega začetka čistili. In danes, ko pogledam njene zgornje zobke, vidim porazno stanje, v vrstnem redu, kot so rastli, so tudi načeti. Je praktično brez prve dvojkice, drugo ima le polovično, prvo enkico tudi malo načeto, druge enkico ne popolnoma zdravo, a boljšo.
Sladkih sokov nismo popolnoma ukinili, smo jih pa začeli redčiti, še posebno smo se trudili, da otrok popije in poje dovolj mlečnih izdelkov (še vedno se trudimo), zobke ji intenzivno čistimo vsak večer, a zgornji zobki imajo (poleg naštetih prvih že uničenih) še tri plombice na zadnjih. Spodnji so zdravi kot dren.
Zdaj pa vprašanje. Stanje njenih zobkov me nervira (verjetno zavest, da sem popolnoma sama kriva zanj) in otroka k zobozdravniku vozi njen očka. V petek mi je rekel (še danes ne morem verjeti), da je zobozdravnica rekla, da zgornji zobki nimajo sklenine (kakor je bilo razumeti, se sklenina ni oblikovala). Je to sploh možno? Zobki kljub vsem trudu še kar bolehajo. Je ne bolijo, a nikakor si ne želim, da bi se še bolj uničili.
Hvala lepa in lep dan vam želim.

Mojca

Spoštovana Mojca,

res je tako kot ste sami dejali, po toči zvoniti je prepozno.
Če deklica še zmeraj pije sladke sokove (pa čeprav razredčene), potem so zobki še zmeraj “na udaru”. Bakterijam, ki potrebujejo sladkor, je popolnoma vseeno koliko je pijača razredčena – važno je, da je v njej sladkor. Poskusite z nesladkanimi (!!) čaji ali vodo. Tudi zobke morate umivati večkrat dnevno in ne samo zvečer. Priporočamo 3-krat dnevno umivanje zob, po večernem umivanju lahko otrok pije le nesladkane pijače.
Glede vašega vprašanja pa – seveda je možno, da so zobje brez sklenine. Vendar pa menim, da v vašem primeru ne gre za motnjo v razvoju le-te, ampak za posledico delovanja kislin, ki so sklenino raztopile.
Lepo pozdravljeni!

Pozdrav!
Uf, spet slaba vest. Vsak komentar na njene zobke me zaboli (jasno zakaj). Naj se samo malo opravičim, s sladkanimi sokovi deklica še nadaljuje (no, s pitjem), vendar jih redčimo z namenom, da s časoma preidemo na vodo (ta je že pogosto na njenem ‘jedilniku’). Zobke resda umivamo pretežno zvečer, a tudi tu spreminjamo navade. Dete je že toliko veliko, da si sama tudi tekom dneva umiva zobke, zvečer se z možem potrudiva in ji jih ‘temeljito’ očistiva. Je pa res, da ji večkrat na dan ponudiva jabolko in pa orbitove zvečilne. Razložila sva ji, zakaj je pretirano pitje sokov, lizanje lizik in bonbončkov škodljivo (v stilu, miške imajo rade sladke zobke…) in otroku ni vseeno; v ‘igri’ sodeluje.
Trudimo se, otroku je težko preko noči spremeniti navade.
Definitivno pa bom imela pri njenih stalnih zobeh in pa pri drugem otročku (sem v petem mesecu nosečnosti) svoje napake v podzavesti in poskusila popraviti oz. bolje narediti tisto, za kar sem oškodovala svojo deklico.
Upam, da nama bo z možem uspelo!
Hvala za vaš komentar, lepe poletne dni še naprej!
Mojca

Spoštovana Mojca,

žal je moj poklic takšen, da moram biti ljudem “slaba vest”. Saj vi v bistvu že vse veste, samo vztrajati je treba. Škoda, ki je bila narejena, pa se sama ne bo popravila.
Upam, da boste “držali” besedo in se pri drugem otročku zavedali vseh škodljivih učinkov sladkih pijač. Mogoče vam ta komentar ne bo všeč, ampak za žejo je voda res najboljša. Srečno.
Lepo pozdravljeni!

Spoštovani

Zanima me vaše mnenje za Hippov čaj. Namreč moja 13 mesečan hčerka ga spije do 8 dcl na dan. Pije na flaško, vendar je ne zamenja za dudo tolažilko. Z možem se trudiva, da jo čimpreje navadiva piti s kozarca, imava posebne nastavke, samo zaenkrat nimava uspeha; vedno grize. Če je ta čaj škodljiv za njene zobke s čim naj zamenjam (poskus s vodo ne uspe ).
Pa še to. Zvečer dobi mleko in predno ga spije do konca zaspi. Tako da umivanje zobkov ne pride v poštev. Se pa umijeva zobke predno dobi mleko..
Kdaj svetujete preventivni pregled zob?

Lep pozdrav in hvala za odgovore.

Spoštovana Romana,

najlažje si boste odgovorili sami. Če ima čaj dodan sladkor oz. je sladek, potem ga ne priporočam. Če deklica odklanja vodo, poskusite z nesladkanim čajem, ki ga sami pripravite.
Moj nasvet mora biti – po večernem umivanju zobkov, lahko otrok zaužije samo še vodo ali nesladkan čaj. Kako je v praksi, veste najbolj sami. Če ne gre drugače, pač ne gre.
Preventivni pregledi naj bi bili vsako leto – v prvem letu, drugem, tretjem,…. V nekatrih krajih kličejo otroke na preglede sami. Če vas niso klicali, se pozanimajte, kateri zobozdravnik dela z najmlajšimi in se naročite na pregled.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close