Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija škiljenje

škiljenje

Hčerka je začela škiliti pri približno treh letih, vendar samo občasno in v glavnem samo na desno oko. Šli sva k okulistu in ker ni imela dioptrije, sva hodili 2 leti na občasne kontrole, doma pa sva delali pogledne vaje. Kot šikljenja se je takrat malo povečal, pogostost škliljenja pa zmanjšala. Zato so naju takrat napotili v kabinet za ortoptiko in pleoptiko – da bi hodili na vaje za lepo gledanje. Tamkajšnja zdravnica je rekla, da so prva terapija očala. Zanima me, ali lahko škiljenje z leti samo izgine? Hčerka je zdaj stara 5 let in pol in v zadnjem času skoraj ne škili več (očal še nima). Ali se ji ne bi pri nošenju očal pojavila dioptrija, ki je zdaj nima? Kaj pomeni skia v f.e.?
Najlepše se vam zahvaljujem za vse informacije,
Mojca

Kar se tiče škiljenja ne moremo reči, da samo od sebe izgine – spremeni se dioptrija in s tem oko gleda bolj lahko in očesa ne odklaplja oziroma ga odklanja. Ponavadi so otroci ko se rodijo nekoliko dalekovidni (imajo +dioptrijo), ki pa se nato z leti zmanjšuje, če seveda ni previsoka. Glede na to, da hodite v ambulanto na ortoptiko menim, da je v redu, ker ste pod stalno kontrolo. Kar se tiče očal vam težko odgovorim, ker bi morala vedeti dioptrijo in glede na to ali so potrebna očala ali ne in na kaj lahko vplivajo.
Na vprasanje kaj pomeni skia – to pomeni da se dioptrija bolj natančno določi pri široki zenici ko otrok dobi kapljice in seveda je ta tako dolečena dioptrija najbolj pomembna.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

Dioptrijo ima na obeh očesih +1.
Lep pozdrav, Mojca

New Report

Close