Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika ŠKILJENJE

ŠKILJENJE

Prosim za nasvet:
hčerka je kratkovidna, nosi očala. Toda nekaj mi ni jasno pri njenih očeh. Ko premika oči levo in desno se premikata enakomerno. Ko pa npr. pogleda nek predmet recimo bolj levo, se mi zdi, da zrkli nista enakomerno razporejeni, da je desno zrklo dosti bolj pomaknjeno v levo stran. Upam, da sem napisala tako, da boste razumel. Naj povem, da smo bili že pri okulistu, ki je opravil pregled in ugotovil, da punca ne škili.
Vendar vseeno vas prosim, če mi poveste, iz vaših izkušenj, če se pri moji hčerki pojavlja škiljenje.
Še nekaj bi vas rada vprašala, okulist je priporočal, da punca nosi očala, ki ji je predpisal, ko se giba zunaj. Ko pa je v stanovanju naj nosi prejšnja očala (z manjšo dioptrijo), ko pa piše, bere pa naj sname očala. Je tako v redu za oči?
Hvala za razumevanje in vaš odgovor.
Soraja

Če je ta odklon res viden, je možno, da v skrajnih točkah oko malo “zaide”. Svetujem da pri naslednjem pregledu zdravnika opozorite, kdaj se to zgodi, saj je možno, da se pri klasičnih vajah to ne vidi.

Glede nošenja očal, se strinjam z njim, saj vas zdravnik želi obvarovat tako imenovane “šolske kratkovidnosti” (predvidevam po opisanem, da gre za kratkovidnost). Če kratkovidni pri delu na bližino ne nosijo očal (ali nosijo očala z manjšo dioptrijo), oči izvajajo manj akomodacije, ki je po mnenju zdravnikov največji krivec za napredovanje kratkovidnosti (povišanja dioptrije).

Lp.

Zanima me, če se to res dogaja, ali kaj vpliva na vid in ali se da to z vajami popraviti. Bojim se pa še nekaj. Punca je nosila očala z manjšo dioptrijo za zunaj. Kot je rekla, oči ni napenjala, ni čutila, da so utrujene. Ali je možno, da je do tega prišlo zaradi nošenja nepravilnih očal.
Hvala za odgovore.
Soraja

Ne, manjša dioptrija tega ni povzročila in ni v povezavi s tem.

Lp.

Hvala za odgovore. Ste me kar potolažili.
Soraja

New Report

Close