Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Ortodontija – čeljustna in zobna ortopedija Skeptičnost glede namestitve fiksnega aparata

Skeptičnost glede namestitve fiksnega aparata

Pozdravljeni,

stara sem 21 let in se odločam o fiksnem aparatu za zobe. Sem že hodila k ortodontu ko sem bila mlajša, vendar se ni nič premaknilo in mi (kljub temu da bi bilo treba- tako je rekel sam) ni nikoli namestil fiksnega aparata, ampak mi je dal “zvezdico” samo na eno trojko zgoraj. To sem nosila par let, s tem, da dve leti brez da bi to delovalo (samo zvezdica je še ostala, brez žic, brez lastike, brez nič!) in tako sem prosila zobozdravnika, da mi da to dol in da neham hodit h ortodontu. Torej, odločila sem se, da aparata ne bom nosila, ker me vizualno zobje ne motijo in se pomanjkljivosti ne vidijo. Ko pa sem bila pri oralnem kirurgu ko mi je pulil osmice, mi je sam svetoval aparat fiksni, prav tako moj zobozdravnik in to večkrat, sicer imam baje v prihodnosti možnost paradentoze, če aparata ne bom začela nositi. Zaradi tega sem tudi jaz začela pomišljati v tej smeri in se z ortodontom nekako že odločila kako in kaj, vendar nujno rabim še kakšen drug nasvet od drugega ortodonta. Zanimajo me naslednje stvari:

1. Ortodont mi je predlagal puljenje štirih zob (dva zgoraj, dva spodaj). Spodaj imam štirice relativno zdrave (samo nekaj kariesa je), zgoraj imam petice brez živca. Zanima me, ali je zob brez živca lahko “za vedno” v ustih? Ali je vprašanje časa, kdaj ostanem brez, glede na to, da je brez živca? Sprva ni mislil pulit zgoraj, vendar se je na podlagi tega, da je zob brez živca odločil, da bo to naredil. Torej zanima me čimveč stvari v zvezi s tem (zob brez živca itd.).

2. Ali je glede na to, da immam zobe precej skupaj res velika verjetnost paradontoze in da mi aparat to bolezen lahko prepreči? Zanima me, koliko je resnice na tem… Strah me je namreč, da imam to bolezen lahko ravno tako čez nekaj let in bo denar za aparat stran vržen denar, glede na to da grem v aparat samo zaradi teh dejstev in manj glede estetskih?

3. Zanima me, kakšna je cena fiksnega aparata (drugje, npr. pri vas), glede na to, da si ga moram sama plačat? Meni so naredili predračun 4.500 EUR. To velja za bele zvezdice zgoraj in navadne spodaj.

4. Zanima me, če je ta “bel” fiksni aparat res slab- poškoduje sklenino itd? Tako mi je rekel ortodont sam, naslednjič pa da to ni res (čez 1 leto). Imajo pa aparat firme 3m unitek.
So brezbarvni keramični res bolj nevarni za zobe kot brezbarvni kompozitni? In da je najboljši aparat kovinski jekleni?

Zanima me še, ali se morda k vam obrnem za drugi nasvet? Preden bi šla v puljenje zob in namestitev aparata, bi rada dobila še mnenje nekoga drugega. Zanima me, koliko bi morala plačaz za mnenje drugega ortodonta in kje lahko to drugo mnenje dobim?

Za odgovor se vam res zahvaljujem, upam, da mi bo marsikatera stvar bolj jasna in se bom lažje odločila za ta drag korak.

LpM

Spoštovana!
Naj odgovorim na vaša vprašanja kar lepo po vrsti.
1. Pravilno in uspešno koreninsko ozdravljen zob je lahko enakovreden ostalim zobem in dobro služi svojemu namenu celo življenje. Kadar se ortodonti odločamo za ortodontske ekstrakcije (puljenje) zob pa se, če je to le mogoče, vedno odločamo za odstranitev manj vrednih zob.
2. Nagnetenost zob ali tesno stanje otežuje natančno čiščenje zob in če le to ni zadostno in v ustih ostajajo zobne obloge, le te povzročijo bolezen obzobnih tkiv. Prav tako ima lahko napačna postavitev zob za posledico tudi njihovo napačno obremenitev, kar prav tako predstavlja dodatni rizični faktor za nastanek bolezni obzobnih tkiv. Torej samo ortodontsko zdravljenje ne bo preprečilo nastanek parodontalne bolezni, bo pa bistveno zmanjšalo možnost za njen nastanek.
3. V naši ordinaciji je cena zdravljenja odvisna od njegove zahtevnosti in tako za različne primere različna, zato vam na tem mestu natančnega podatka ne morem postredovati, okvirno pa se naše cene gibljejo med 3500 in 4000 evri.
4.Najboljši nosilci so jekleni (kovinski), je pa res, da se zaradi izgleda pacienti pogosto odločajo za tako imenovane estetske nosilce, med katerimi so najprimernejši kompozitni, saj pri keramičnih res, kot navajate, obstaja možnost poškodbe sklenine.
5.Vsekakor se lahko kadarkoli v naši ordinaciji naročite za pregled in pridobite drugo mnenje.
Lep pozdrav!

****************************************** Leon Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

New Report

Close