Skelenje zoba med tekom in hitro hojo
Imam malce nenavadno težavo, in sicer me med tekom, hitrejšo hojo ali poskakovanjem med telovadbo skeli zgornja petica. Skeli me samo in izključno omenjen zob in samo med opisanimi dejavnostmi, drugače ne čutim ničesar. Ni občutljivosti na mrzlo ali vročo hrano, prav tako ne med ščetkanjem. Je to karies? Ali zgolj kakšna prehodna težava? Ker sem pri zobozdravnici naročena šele aprila, me zanima, ali je bolje, da grem v dežurno ambulanto? Hvala za odgovore.
Pozdravljeni,
je to skelenje ali morda top občutek v zobu? Glede na to, da se občutenja pojavljajo med športnimi aktivnostmi, bi morda pomislila na kakšno dogajanje v maksilarnem sinusu, če gre za topo občutenje. Če gre za skelenje, pa je to normalna reakcija zoba na hladen zrak, recimo pri dihanju skozi usta. Ne bi bil pa odveč tudi pregled zoba glede pojava kariesa. Seveda je najbolje, če se vzrok težave čimprej odkrije.
Srečno.
Hvala za hiter odgovor.
Gre predvsem za skelenje in tudi takrat, ko imam zaprta usta (torej ni krivo vdihavanje zraka). Danes me je zob začel skeleti tudi med hojo, ne skeli pa me, ko stojim (in npr. kuham), sedim ali ležim. V bistvu se je začelo pred 5 dnevi in očitno se stopnjuje. Bojim se, da je karies in da je že prišel do puple (ali bi tudi v začetni fazi lahko imela te simptome?)
Pozdravljeni,
napotila bi vas k zobozdravniku, brez nadaljnega odlašanja. Očitno gre za karies. Prek neta je res težko ocenjevati kako in kaj, v nasprotju s kliničnim pregledom, kjer so stvari lahko v trenutku jasne.
Srečno.