Najdi forum

Pred približno letom dni so se mi pričele teževe z šestico zgoraj. Zob me sam po sebi ni bolel, imela pa sem zelo neprijeten občutek pri ugrizu. Sploh nisem mogla ugristi kaj tršega, zato sem šla k svoji zobozdravnici. Rekla je da zob zgleda zdrav, vseeno ga je odprla in zdravila z zdravili. Po kuri zdravljenje in zaprju zoba je bilo nekaj časa vredu, sedaj pa se mi pojavljajo iste težave. Ne morem gristi pravzaprav nobene hrane na levi strani. Poleg tega me zob prav posebno skeli na določen dotik. Ko si umivam zobe z zobno krtačko se določenega dela plombe na zobu sploh ne smem dotakniti. Ponovno sem šla k zobozdravnici in mi je naredila čez zob nekakšen premaz. Tudi to ni pomagalo. Prejšni teden mi je zbrusila en del kovinske plombe in jo zamenjala z belo. Tudi zobozdravnica ne ve kaj je narobe z zobom zato sem še bolj zmedena. Razmišljam, da mi šla k drugemu zobozdravniku, da izvem še kakšno mnenje ali pa mogoče bolj stokoven pregled.

Prosim vas za mnenje, ali je smiselno, da mi zopet odpre plombo, zakaj na sliki ni vidno,če je pa mogoče vnet živec. Ali bo potrebno uničiti in sčistiti živec. Nebi rada izgubila še enega zoba (pred pol leta so mi ščistili živec na sosednji sedmici zgoraj). Je mogoče, da se je vnetje s časoma razširilo še na šestico.

Vem, da sem vam zastavila kar nekaj vprašanj in da brez rentgenskih slik težko dajete kakršnokoli odgovore, vendar vas vseeno prosim za odgovore iz lastnih izkušenj.

Lep pozdrav, Mateja

Spoštovana Mateja,

tudi sama imam nekaj pacientov, ki omenjajo podobne težave kot vi, zobje pa so zdravi. Če je zalivka že zamenjana in je zobna pulpa zdrava, potem tudi sama ne vem, kaj bi povzročalo vaše težave.
Če ni znakov vnetja živca, potem njegova odstranitev ni smiselna. Težave bi vam verjetno res izginile, v ustih pa bi imeli manjvreden zob.
Lepo pozdravljeni!

Hvala za odgovor, me pa vseeno zanima, kaj naj naredim. Bolečine (ob ugrizu in skelenje na vroče in hladno) so vse bolj neprijetne. Je možno, da je za bolečina kriva zalivka, naj jo zamenjam, saj ne verjamem, da bodo bolečine izginile same po sebi.

LP Mateja

Spoštovana Mateja,

če se pojavljajo bolečine ob ugrizu ter ob vroči in hladni hrani, je vzrok prav gotovo vnetje živca. V tem primeru je potrebna odstranitev živca in zdravljenje.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close