Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Skbi me – nekaj vprašanj

Skbi me – nekaj vprašanj

Spoštovani,

vljudno vas prosim za odgovore na vprašanja, ki me pestijo:
– ali lahko mrtvi zob (brez živcev, obrušen, pod mostičkom) napade karies ali kakšne druge bakterije,
– ali naj pustim v ustih mostiček, če imam občutek, da je osmici (ki je mrtva in obrušena) cement popustil in je znotraj prazen prostor (se tudi malo premika), predvsem pa se tam nabira hrana, kri – občutljiva dlesen, ki ob ščetkanju zaboli in zakrvavi – in to zelo smrdi, povzroča mi slab okus in zadah …
– mostiček se mi razteza čez sedmico in šestko in je pritrjen spet na petico, kjer pa je vse v redu … bojim pa se, da ne bi ta petka utrpela prevelikega pritiska, če mostiček na osmici “plava”.
Za vaš odgovor se vam lepo zahvaljujem.
Kmalu imam pregled pri zobozdravnici in rada bi bila odločnejša pri svojih pogledih. Na zadnjem pregledu mi je rekla, da bi mi namesto obrušenih zob lahko vstavila v dlesni železne kaveljčke ali pa obrusila še trojko (mostiček mi od petke zapolni še štirico), češ da bi bil potem mostiček fiksnejši. Ampak problem ni spredaj, temveč na osmici, zato me skrbi, kako in kaj … in kje je sploh lahko rešitev.

Za vaš odgovor se vam od srca zahvaljujem.
T.

Pozdravljeni,

vaša zobozdravnica vam je pravilno svetovala. Kaveljčki v dlesni so verjetno implantati, ki bi bili tudi dobra rešitev. Sicer bi bilo pametno obstoječi mostiček odstraniti, ker na osmici ne tesni in se bo tam zagotovo pojavil karies.

Srečno.

Nataša Prebil, dr.dent.med. Zobna ordinacija Prenadent Draga 1, IG pri Ljubljani tel. 040 934 000

Spoštovani,

najlepša hvala za vaša pojasnila in odgovore.
Predvsem me je begala izjava moje zobozdravnice, ki je trdila, da se na osmici ne more pojaviti karies prav zaradi tega, ker je zob mrtev.

Verjetno se da ta “implatant” vstaviti samo na osmici, ker petica dobro tesni in bi se mi zdelo škoda izgubiti oba zoba?

Hvala.

Pozdravljeni,

implantat se lahko vstavi na mestu kateregakoli manjkajočega zoba. Navadno se modrostnikov ne nadomešča z implantati. Kolikor sem razumela, je vaša zobozdravnica predlagala le zamenjavo mostiča, brez dodatnih odstranitev zob, ter podaljšanje mostiča do trojke. Če sem razumela, ste brez štirice, ki bi jo lahko nadomestili z implantatom, pri čemer ne bi bilo potrebno brušenje trojke. Moje odgovarjanje na forumu je žal zelo omejeno, saj bi skoraj pri vsakem postavljenem vprašanju potrebovala še veliko več, da bi lahko pravilno odgovorila; potrebovala bi klinični pregled, rtg sliko, anamnezo, pa še kaj. Zato lahko odgovarjam le splošno.
Pri načrtovanju protetične oskrbe z mostički in implantati se odloča glede na prisotnost in stanje obstoječih zob, glede na vrsto griza, glede na stanje parodoncija, itd. Pomemben faktor pri načrtovanju je tudi finančna zmožnost pacienta.

Srečno.

Nataša Prebil, dr.dent.med. Zobna ordinacija Prenadent Draga 1, IG pri Ljubljani tel. 040 934 000

New Report

Close