Najdi forum

Skandinavija

Pozdravljeni!

Smo 4-članska družina in se julija odpravljamo na 3-tedensko potovanje iz Ljubljane do Nordkappa. Mogoče kakšen Slovenec živi na Danskem, Švedskem, Finskem ali Norveškem in bi nam lahko pomagal s kakšnim konkretnim nasvetom, predlogom,….. skratka karkoli, kar bi nam prišlo prav na naši poti.
Hvala za odgovore.
Mojca

Pozdravljena!

Kako pa ste se imeli … namreč … mi smo imeli prvi plan ravno tako potovanje, potem pa nisem dobila 3 tednov dopusta, temveč le 2 in smo zato prestavili na naslednje leto …

Vse info dobrodošle …

LP

Lep pozdrav!
Ne hodim ravno pogosto na ta forum, ker pač ni bilo nobenega odziva.
Naše potovanje je bilo čudovito, enkratno, vse v redu, vse OK. Odšli smo v soboto zgodaj zjutraj in prišli čez 3 tedne v nedeljo ponoči, se pravi, da smo izkoristili dopust do zadnje minute. Za manj časa se resnično ne splača, ker je predaleč, preveč bi “noreli”. Prav bi nam prišel še kakšen dan več. Naredili smo 9.350 km. Imeli smo srečo z vremenom, praktično smo se povsod kopali (jezera, reke, morje). Največ časa smo se zadrževali nad Artic Cirklom (kar 16 dni so bile naše noči brez teme kar je edinstven občutek), saj smo rekli, da v primerjavi z Nordkappom, je Danska blizu. Nordkapp pa smo doživeli kot na razglednici, tam smo bili od polnoči do 2. zjutraj in gledali sonce, ki zahaja, pa ne zaide. Skratka, za vse nas je bilo to potovanje nekaj enkratnega, eno čudovito doživetje.
Rada odgovorim na vsa vprašanja, kajti izkušenj nam sedaj ne manjka in vem, kako je dobrodošla vsaka informacija ko greš na tako pot.
Mojca

Sliši se čudovito. Jaz oraktično ne vem nič o možnostih, želja pa je že nekaj časa prisotna. Zanima me, način transporta, prenočišča, cene, kaj se splača videti, česa ne… skratka čim več :))

Super!
S čim ste šli ? Avto,šotor,camper????
Ali je res toliko komarjev, da je že kar nadležno??
Kje ste spali,ali ste se ustavljali tudi v večjih mestih-muzeji ,parki,,,,,???
Joj imam toliko vprašanj, mi smo se začeli pogovarjat o enem takem izletu in upam ,da ga bomo izpeljali.

Naredili smo že 3-tedensko turo po Belgiji,Angliji-London,Francija -Pariz-z vsemi pripadajočimi parki…

Lep pozdrav
Lumpa

Pred leti sva z možem še kot študenta z Inter rail karto dvakrat potovala po Skandinaviji in nama je bilo čudovito. Že takrat sva se odločila, da bova še prišla, ker takrat do Nordkappa nisva šla (saj do tja ni železnice). Letos so razmere “dozorele”.
Potovali smo z avtom, spali smo v kampih v šotorčku, ki ga postavimo in smo že noter v 20 minutah. Kampi so zelo poceni (to pa je tudi edina stvar v Skandinaviji, ki je poceni). Cena za prostor je 2-3.000 SIT, kampi so povsod, lepo urejeni, vsak ima kuhinjo, jedilnico, dnevne prostore (vsaj vsi, v katerih smo mi kampirali!) V kampih imajo tudi preproste kabine (5-7.000 SIT), to so hišice, v katerih so postelje, štedilnik in hladilnik, vode ni, sanitarije so kot v kampu. Hrano smo imeli s sabo, saj smo vedeli, da je zelo draga, kupovali smo mleko, kruh, zelenjavo, sadje, jogurte. Avtodomi lahko kampirajo povsod, to je njihova prednost, ampak nam ni žal, da smo šli z avtom, predvsem zaradi cene najema in hitrosti vožnje.
Komarji – več jih je na Švedskem. Ko smo prišli v kamp, smo večkrat rekli, da zdaj so nas prišli “pogledati”. Takoj smo pošpricali po vratih avta, postavili šotor in pošpricali vhod šotora. Kakšnih večjih problemov nismo imeli.
Kaj smo si ogledali – v bistvu je nam predstavljal ogled Skandinavije občudovanje same narave. Jezera, reke, slapovi, potočki, ribe, delfini, tjulenji, ptice, kiti, severni jeleni, losi, gozdovi, tundra, skale in pečine, fjordi, sneg in ledeniki….. Tu pa tam manjši kraji, urejene lesene hiške z zelo lepo urejeno okolico, večjih mest je na severu bolj malo. Celotna pokrajina je kot en velik park. Ljudje prijazni, vsi znajo odlično angleško. Vse je tako prostrano, čisto, zeleno, urejeno, mirno… Voziš po cesti, nihče te ne prehiti, prevoziš 100 km in nasproti pride 10 avtomobilov. Hkrati pa stalno “srečuješ” severne jelene, ovce, krave, …. se ustaviš in ob cesti na lepo urejenem počivališču pomalicaš, lahko se osvežiš v jezeru (urejeno kopališče), si nabereš borovnic (tam je borovnic kot pri nas… ne vem kaj…ne najdem primerjave, skratka ogromno. Ali, ustaviš se ob reki, da se spočiješ, hodiš ob reki, vidiš en lep slap, in v vodi metrske losose, ki skačejo iz vode. Skratka odvisno je, kaj te pritegne, nas je ta občutek narave in miru očaral.
Ko smo se zanimali za Nordkapp, so nam prav vsi odsvetovali tako dolgo pot. Da je brez veze se voziti še toliko kilometrov (še 700 km v eno smer) od Narvika recimo po neobljudeni “puščavi” samo zato, da rečeš sem bil na najvišji točki. Ni nam žal, tudi ta skrajni sever je nekaj posebnega, ima svoj čar, sam Nordkapp pa je doživetje zase. Težko rečem, kaj mi je bilo najbolj všeč, vse skupaj, celotno potovanje.
Ogledali smo si kar nekaj muzejev, zanimivih zgradb, mostov, ker sem pač mnenja, da če smo tako daleč, ne boš varčeval pri vstopninah. Najbolj mi je bil zanimiv muzej v Inariju (življenje in kultura Laponcev), poslikave na kamnih v muzeju v Alti, Vikingški muzej na Lofotih.
Kot sem že zgoraj opisala, smo se največ časa zadrževali nad Artic Cirklom. Ko smo se po Norveški vračali, se od Trondheima navzdol povečuje promet in gostota ljudi. Ko smo prišli v center Osla (mimogrede, dobili smo parkirni prostor 50 m od Mestne hiše in ker je bila sobota po 14. uri brezplačno) je sin rekel, končno nekaj več folka, pa ga ni bilo toliko kot npr. na Čopovi. Prestolnice smo samo preleteli, ravno tako nam za enkrat drugič ostane jugo-zahodna Norveška in Danska.
Skratka, same pozitivne stvari. Naj omenim še to, da se resnično počutiš varno.
Še kakšno vprašanje? Kar…?

Zelo zanimivo, ko takole berem.
Koliko pa znesejo približno stroški takšnega potovanja?

23 dni približno 550.000 SIT, 2 odrasla, 2 otroka. Več kot polovico je strošek bencin in trajekti. Visoka postavka so tudi vstopnine. Potovanje bi se drastično podražilo, če bi vso hrano kupovali ali če bi jedli v gostilnah.
Lep dan…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close