Skandinavija
Potovali boste po najbolj razvitem delu Evrope, kar pomeni, da večino stvari lahko po potrebi nabavite tudi med potjo.
V potovalno lekarno spada:
-sredstvo proti alergiji (npr. Claritine)
-mazilo proti alergiji (npr. fenistil)
-ledne vrečke (za zmanjševanje otekline ob poškodbah)
-par vrečic Nelita (ob morebitni driski) za pripravo raztopine za rehidracijo (dobite tudi na poti)
– sredstvo proti bolečinam
-sredstvo za zbijanje povišane telesne temperature
– škarjice, nekaj obližev, set za prvo pomoč, termometer
– če ste nagnjeni k morski bolezni in boste potovali tudi s trajektom: sredstvo za preprečevanje kinetoz- Dramine
-morda še antibiotik za otroka, v primeru, da pogosto obolevata z anginami, vnetji ušes, ipd.: Ospen ali Hiconcil
Pozdrav!
Nina
Hvala za vaš odgovor.
Zanima me predvsem antibiotik, ki ste ga omenila. Res je, da otroka ne zbolevata pogosto (zadnji dve zimi nista bila bolna), ampak vseeno me skrbi, ker bomo kar daleč od doma in v drugih krajih iskanje zdravnika, delovni čas, lekarne …. Mogoče bi bilo vseeno pametno vzeti kaj s sabo?
Jaz sem alergična na paracetamol. Če imam povišano temperaturo, vzamem samo aspirin. Kaj naj vzamem, če bom imela zelo visoko vročino?
Hvala in lep dan.
Spoštovani!
Antibiotika ne smemo predpisovati kar tako, na pamet. Antibiotika, ki sem vam ju omenila za otroka, uporabljamo pri gnojnih anginah, gnojnih vnetjih žrela (antibiotik Ospen), ki jih povzroča bakterija streptokok, oz. pri gnojnih bronhitisih, vnetjih srednjega ušesa (antibiotik Hiconcil). Omenjenih antibiotikov ne smemo predpisovati v primeru znane preobčutljivosti (alergije) na penicilin, v tem primeru jemljemo Macropen ali drug makrolidini antibiotik. Vse navedene antibiotike lahko ob opisanih stanjuh uporabljamo tudi pri odraslih, seveda v večjih odmerkih.
V primeru zelo visoke temperature lahko temperaturo razen z zdravili zbijate z dodatnim hlajenjem: pri čemer morate poznati še nekaj pravil:
1. s hlajenjem nismo uspešni v fazi naraščanja temperature (ko nas trese mrzlica),
2. hladimo s temperaturo tekočine okoli 37° C (prijetno na komolcu),
3. vlažimo tiste predele na koži, kjer je koža bolj rdeča (običajno obraz, vratni izrez, zgornji del trupa, ob zapestjih, spodnjih delih okončin) in kjer se vidijo razširjene žilice),
4. princip hlajenja namreč temelji na izhlapevanju tekočine s površine kože, ob tem pa se odvaja toplota,
5. nikoli ne hladimo z mrzlo tekočino!
Če ste alergični na paracetamol, pridejo v poštev za zbijanje temperature nekateri nesteroidni antirevmatiki: npr. Ibuprofen (400 ali 600 mg). ali Naprosyn.
Pozdrav!
Nina