Sive lise na zobeh
Pozdravljeni,
moj sin je star 4 leta in ima lepe zobke, redno jih umivava, paziva pri sladkarijah itd. Moti pa me sledeče: trenutno (nekajkrat se je to že zgodilo) ima po zobeh sive lise. Približno en teden jih opazim, ker tudi z umivanjem popolnoma ne izginejo, potem pa jih ni več. Še vedno jemlje fluonatril tabletke – 2 na dan. Zdaj, kaj me skrbi? To, da pa enkrat te lise ne bodo izginile? Je to začetek kariesa?
Hvala za odgovor, Dori.
Spoštovan Dori,
lise, ki jih opisujete so očitno zobne obloge, ki se lepo odstranijo s čiščenjem zob.
Če bi bile posledica jemanja flourjevih tablet, potem jih ne bi mogli odstraniti. Prav tako kariesa ne morete več odstraniti.
Karies se najprej začne kot demineralizacija sklenine, kar se na zobu vidi kot madež bele barve. Tak madež lahko izgine, če se sprememba ponovno remineralizira ( vendar ne v tako hitrem času kot ga vi opisujete ). Kasneje postane začetni karies rjav in to se več ne obnovi, ampak je potrebno zob popraviti.
Če se bodo lise še ponavljale, pojdita k zobozdravniku v času, ko bodo prisotne.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovana Dori,
Amoksiklav lahko spremeni bakterijsko floro v ustih in posledično se lahko namnoži več mikroorganizmov, ki proizvajajo določene pigmente.
Na spremembo barve sklenine večina zdravil deluje v času njihove mineralizacije, to pa je pri mlečnih zobeh v prvih mesecih nosečnosti.
Lepo pozdravljeni!