Šivanje meniskusa
Pozdravljeni,
9.januarja letos sem imela šiv lateralnega (na zunanji strani kollena) meniskusa. Dobila sem 1 šiv.
Čez 1 teden (9.5.2017) bo minilo 4 mesece od operaciji, jaz pa še kar ne morem popolnoma pokrčiti koleno. Ali je to normalno? Prav tako me še vedno nekoliko boli, ko koleno pokrčim (kolikor ga lahko) in če dalj časa hodim (približno 1h).
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Petra
Spoštovani,
to ni pričakovano. Priporočam bodisi CT artrografijo kolena (slikanje kolena z računalniško tomografijo s predhodno vbrizganim barvilom vanj) ter nato pregled s posnetki in izvidom ali pa artroskopski pregled kolena.
Spoštovani,
meniskusi so zgrajeni iz vezivnega hrustanca, sklepni hrustanec pa iz hialinega hrustanca. Potencial celjenja je odvisen od prekrvavitve tkiva. Meniskusi imajo v delih, ki so dobro prekrvljeni, dober potencial celjenja (zunanje tretjine, zadnji in sprednji rog), sicer ne, hialini hrustanec pa ni prekrvljen in kot tak nima dobrega potenciala celjenja.
Pozdravljeni,
sam priporočam po šivanju meniskusa hojo z berglami z obremenjevanjem operirane okončine do meje bolečine 3 tedne, prav tako za 3 tedne omejim krčenje kolena na 90 stopinj. Vsekakor priporočam, da se držite navodil vašega kirurga/ortopeda, ki vam je priporočal 6 tedensko omejitve, zelo verjetno enake, ki jih sam priporočam 3 tedne (glejte zgoraj).