Šivanje meniskusa
Hvala za odgovore….imam še eno vprašanje…in sicer kako ortoped oceni oz na kakšen način vidi, če se je meniskus zacelil po šivanju? So kakšni prijemi? Do kontrole bo minilo mesec in pol od operacije..Ali je možno, da po poteku dveh mesecih od operacije oz šivanju meniskusa bom že zakljućila bolniško…glede na to da imam 6 tednov bergle?
Spoštovani,
….imam še eno vprašanje…in sicer kako ortoped oceni oz na kakšen način vidi, če se je meniskus zacelil po šivanju? So kakšni prijemi? To je mogoče videti le na posnetkih CT ali MR artrografije (računalniška tomografija ali magnetna resonanca po predhodnem vbrizganju kontrastnega sredstva v koleno) ali pa pri ponovnem artroskopskem pregledu kolena.
Do kontrole bo minilo mesec in pol od operacije..Ali je možno, da po poteku dveh mesecih od operacije oz šivanju meniskusa bom že zakljućila bolniško…glede na to da imam 6 tednov bergle? Zelo verjetno se to ne bo zgodilo.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
da. Priporočam pregled pri Vašem kirurgu ali ortopedu.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
pozdravljeni
Pred štirimii tedni sem si pri nogometu poskodoval koleno. V sprintu sem narobe stopil in v desnem kolenu mi je nekaj “zaskocilo”. Takoj po tem nisem imel velike bolečine , doma sem si hladil koleno. Na drug dan mi je koleno zelo oteklo.Zdravnik me je poslal na rentgen.Videti ni bilo nobenih posebnostih, zaradi velike otekline ter bolecine bolecine ni opravil nebonih testov. Doma sem pocival ter hladil cez en teden sem moral na kontrolo. iz kolena so mi punktirali 60ml tekočine(kri) ter napotnico za drugi teden.Spet so mi punktirali koleno zdaj 30 ml tekocine.. Na sreco koleno ni vec oteklo.Imam pa velike bolecine koleno ne morem do konca skrcit in stegnit(levo in desno lahko premikam brez tezav), ko pa hocem stopit oz poskusam stopin na poskodovano nogo pa imam obcutek kot da bi bil brez moci (koleno ne zdrzi niti malo pritiska).
Prosil bi vas ce mi lahko razlozite za kakso poskodbo bi lahko šlo , kako dolgo bom moral pocivat oz. ce bom se kdaj lahko igral,namrec z nogometom se ukvarjan precej resno (treningi 4 na teden ter tekma) .
Hvala vam za vase odgovore ze v naprej.
Spoštovani,
priporočam, da poškodovano koleno čimprej slikate z magnetno resonanco, ki bo razjasnila poškodbo. Glede na opis, je mogoča tako poškodba meniskusa in/ali kolenskih vezi (najverjetneje sprednje križne vezi).
Priporočam pregled s posnetki opravljenega slikanja z magnetno resonanco.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
ali po artroskopiji meniskusa (šivanje meniskusa z dvema fast fixoma) pripada fizioterapija? Da.
V kolikšnem času naj bi začela popolnoma obremeniti nogo? Po treh mesecih, ko je meniskus zaceljen (to velja tudi za športne obremenitve). Pri hoji pustim obremenitve do meje bolečine takoj po takšni operaciji. Ko bolečine izzvenijo, priporočam opustitev bergel.
Koliko časa po operaciji je še pristona oteklina? Običajno 6 do 12 tednov.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
edem mehkih tkiv na medialni strani kolena = oteklina mehkih tkiv na notranji strani kolena (to so lahko koža, podkožje in vezi)
Začetne obrabne spremembe medialnega femuralnega kondila = začetne obrabne spremembe na notranjem končnem delu stegnenice
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni
1.3.2016 sem bila operirana prednjo križno vez in meniskus(antroskopija-pritrditev sprednje križne vezi,najdeno še bucket handle rupturo medialnega meniskusa…ostale strukture so brez posebnosti)
Po slabih 5 mesecih imam še vedno velike težave z hojo.Noga v kolenu je pri obremenitvi močno boleča-težko prehodim že 200m.Ko se vstanem iz sedečega položaja se komaj oprem na operirano nogo.. (drugače v fazi mirovanja pa ne boli).Noge ne morem še popolnoma iztegniti.
Na operiranem kolenu..na zunanji strani mi pri obremenitvah nastane okrogla oteklina..
Ali je možno,da je ta oteklina od kakega izliva tekočine?Sicer mi noga še vedno mal zateka..
lp
Jana
Spoštovani,
oteklina je zelo verjetno posledica nabiranja tekočine.
Priporočam, da opravite slikanje kolena z magnetno resonanco (MR) in da nato pridete na pregled s posnetki MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
zelo verjetno je vzrok V KOLENU.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
mirovanje in hlajenje lahko zmanjšata količino tekočine v kolenu, dokončna rešitev pa je le ODPRAVA VZROKA. Punkcijo kolena priporočam le v primeru močne napetosti kolena.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni…jaz sem od operacije 4 mesece po sivanju meniskusa…po vsej verjetnosti se meniskus ni sprijel z sivi..vsaj tako pravi operater..glede na to,da imam fleksijo do max 120 stopinj..tudi sklepna špranja je občutljiva ob pritisku..tudi pocepniti ne morem…dejansko je se slabse kot pred operacijo…zdaj me zanima kaj sledi v takem primeru? Operacija verjetno? Kaj pa se naredi pri posegu? Hvala
Spoštovani,
da, zelo verjetno sledi nova artroskopska operacija. Mogoči sta dve rešitvi: ponovno zašitje (popravilo) meniskusa ali pa odstranitev strganega dela meniskusa.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Hvala vam za odgovor…se pravi je zdaj odvisno od operaterja kaj se bo odlocil…sem hodila tudi 10 dni na fizioterapijo,vendar je bilo le minimalno izboljsanje..zdravilisko zdravljenje sem pa na zalost dobila kljub pritozbi zavrnjeno..ce slucajno bo odstranil strgani del to pomeni da bi mogla biti v cca mesecu ze v redu oz na delovnem mestu? Ali kako drugace?
Spoštovani,
glede na trajanje težav do sedaj, pričakujem, v primeru delne odstranitve meniskusa, normalizacijo v širokem razponu od 2 do 12 tednov.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih