sistolični šum
Spoštovani!
Stara sem 21 let.
Pred mesecem dni je osebni zdravnik zaznal sistolični šum. Rekel je, da je lahko tudi trenutne narave in mi naročil, naj se zopet oglasim čez en mesec. Tako sem ga danes obiskala in rekel je, da se stanje ni nič spremenilo. Napotil me je na UZ in rekel zgolj to, da stvar sicer ni kritična, moram pa UZ opraviti še pred odhodom na polletni študij v tujino (odhajam že v četrtek!).
Lepo bi Vas prosila, da mi poveste kaj več o sistoličnem šumu, saj me je vse skupaj precej prestrašilo. Zakaj do tega pride in kako se zdravi (če se sploh da …)? A je ta motnja zelo nevarna?
Že vnaprej najlepša hvala za odgovor.
Lep pozdrav,
Tanja
Pri brezhibni obliki in delovanju srčne mišice in srčnih zaklopk, so srčni toni čisti. Zadostuje minimalna anomalija, da toni niso več čisti in jih spremljajo šibki ali glasni šumi. V večini primerov so taki šumi “funkcionalni”. Ker so funkcionalni šumi po zvočnem karakterju praktično enaki “organskim” je ločitev narave šumov možna z več preiskavami. Zelo pomemben je izvid preiskave srca z ultrazvokom.
Ker v vašem postu ni nobenega podatka, ki bi dopuščal sum za organsko pogojen šum (prehitra zadihanost ob naporih) se nagibam k mnenju, da imate funkcionalni šum in da lahko greste na pot. Mislim pa, da boste lahko šli na pot tudi v primeru, da imate manjšo organsko spremembo na srčnih zaklopkah.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Pri delovanju srca nastanejo zvoki. Če so kratki jim pravimo toni, če so dolgi, jih imenujemo šumi. Šumi lahko nastanejo pri povsem zdravem srcu, zlasti pri otrocih, v večini primerov pa, zlasti pri odraslih, v prisotnosti manjših ali večjih napak na srčnih zaklopkah. Ker niste v dopisu navedli ali ima vaš sin kakšno težavo pri večjem telesnem naporu (smučanje) je zelo verjetno, da ima manjši šum pri povsem zdravem srcu. Točno stanje (diagnozo) lahko ugotovimo že s samim pregledom bolnika.
Boris Cibic
Lepo pozdravljeni.
Stara sem 15 let in pred tednom dni sem imela sistematski pregled, kjer je zdravnica ob poslušanju srca navedla sum za šum za srcu. Napotila me je k moji osebni zdravnici, ki je šum takoj zaznala. Napisala mi je napotnico za UZ in povedala, da gre za sistolični šum. Zanima me samo, ali je kaj, česar zaradi šuma na srcu ne bi smela? (npr. uživanje kave, alkohola.. ?)
Ob naporih se ne utrudim takoj, nasploh nimam težav. Bila sem slabokrvna pred dvema letoma (manjkalo mi je železo v krvi, ki sem ga po receptu zdravnice pridobila s tabletami), sedaj pa je kri v redu.
Lepo pozdravljeni in že vnaprej hvala za odgovor!
Najstnica
Pri mladih ljudeh so mnogo krat prisotni blagi sistolični šumi, ki se v teku preiskav (UZ pregled srca) pokažejo, da so funkcionalni pri povsem zdravih srcih.
kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
Pozdravljeni,
Že v začetku januarja sem vam pisala o hitrem bitju srca, ki se pojavi ob športnih obremenitvah,. Po vašem nasvetu sem se obrnila na osebno zdravnico, ki je po opravljenem EKG zavrnila kakršne možnosti težav s srcem. V prejšnem tednu, sem pred vstopom v novo službo opravila zdravniški pregled, kjer je zdravnica potrdila sistolični šum na srcu. Sedaj čakam na UZ ter kardiološki pregled, ki pa ne vem kdaj točno bo.
Zanima me, ali se začasno odpovem telesnim naporom, ali sistolični šum ne predstavlja nobene nevarnosti?
zahvaljujem se vam za odgovor.
Upam, da vam je znano, da pri poslušanju srca lahko ločimo šume, ki so lahko samo funkcionalni ali posledica organskih sprememb v srcu (na zaklopkah ali v srčni mišici). S pomočjo sodobnih aparatov, predvsem z UZ pregledom srca uspemo brez posebnih težav ugotoviti naravo ugotovljenega šuma. Morda imate vi komaj slišen šum na katerega so zdravniuki postaliu pozorni šele v zanjem času. Predvidevam, da bo UZ – pregled srca dal natančen odgovor.
Pozdravljeni,
zanima me, kaj točno pomeni sistolni šum nad bazo in ob levem sternalnem robu ? To mi je kardiolog napisal na izvid …..
in tudi to, zanima me kako me bo zdravil, UZ srca je pokazal prolaps zadnjega lističa mitralne zaklopke z mitralno regurgitacijo blage stopnje….
Slišal je tudi šum na srcu, kontrolo imam čez en mesec, pri kateri se bo odločil, o uvedbi farmakološkega zdravljenja.
Hvala za vaš odgovor
Prolaps mitralne zaklopke je prirojena srčna napaka, prisotna predvsem pri ženskah. Napaka je lahko tako majhna, da bolniku ne dela nobene težave, lahko je vzrok za obdobno neredno bitje srca in v izjemnih redkih primerih vzrok za operacijo na srcu zaradi mitralne regurgitacije.