Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Sistemska bolezen in nosecnost

Sistemska bolezen in nosecnost

Spostovani mag. Pusenjak,

kljub temu da sem prebrala kar nekaj ustrezne strokovne literature, nekaterih odgovorov na svoja vprasanja nisem nasla, zato se obracam na Vas.
Sem 29-letna bodoca mamica, v 17. tednu nacrtovane in zazeljene nosecnosti…
Poleg obicajnih nosecniskih tezav me bega vrsta vprasanj, povezanih z mojim zdravstvenim stanjem:
1. Ze sedem let imam (se posebej ob spremembah vremena) nepojasnjene bolecine v razlicnih delih telesa. Maja lani sem bila zaradi preiskav hospitalizirana v Bolnisnici Petra Drzaja; kjer so mi postavili naslednji diagnozi: G: Sistemska bolezen vezivnega tkiva; S: Indirektna hiperbilirubinemija. Ob tem naj povem se, da je v moji odpustnici zapisano, da z njihove strani glede zanositve zaenkrat ni zadrzkov.
V zvezi s tem me zanimajo naslednje stvari:
a) V koliksni meri se moje bolecine prenasajo na plod in, ali je bolje bolecine prenasati ali pa tu in tam vzeti Lekadol, ceprav mi le-ta v manjsih kolicinah ne pomaga (Pred zanositvijo sem za blazitev bolecin obcasno jemala Olfen SR, ki ga sedaj ne zelim in tudi ne smem jemati.)?
b) Lahko antirevmatska zeliscna masaza skoduje plodu?
c) Po nasvetu moje ginekologinje od 2. meseca nosecnosti dalje (prej sem jemala Femibion) jemljem Folacin, in sicer 5 mg dnevno. (Moja ginekologinja pravi, da zaradi moje bolezni ne ve, koliko folne kisline potrebuje moj organizem.) Ker sem prebrala, da stranski ucinki folne kisline se niso povsem raziskani, me zanima, ali ima lahko dolgotrajnejse jemanje vecje kolicine folne kisline kakrsne koli skodljive posledice za plod.
d) Ker moj imunski sistem ze od nekdaj nekoliko slabse deluje, si pomagam z jemanjem Algee (Tableta Algea vsebuje 0,25 g posusene mikroalge Chlorelle pyrenoidose brez kakrsnihkoli dodatkov.). Moja ginekologinja pravi, da lahko z jemanjem Algee nadaljujem; zanima pa me Vase mnenje v zvezi s tem dopolnilom vsakodnevni prehrani.
2. Kljub temu da je moja nosecnost nacrtovana in da se ze ves cas trudim ziveti kar se da zdravo, sem v 11. tednu nosecnosti prebolela virozo; prejsnji teden pa se me je lotil se hud prehlad oz. nekaj podobnega (temperatura 37,1°C, vneto oz. oteklo zrelo, hud kaselj). Na pregled k osebni zdravnici (se) nisem sla, ker mi je v telefonskem pogovoru dejala, da antibiotikov tako ali tako ne smem jemati, zato naj pocivam in se zdravim z domacimi zdravili. Glede na to, da kasljam vse od takrat, ko sem prebolela virozo, in da se je moj kaselj v zadnjih desetih dnevih kljub nekaterim protiukrepom (slezov sirup, velike kolicine caja, Granobil – pastile z izvleckom gozdnega lisaja, med in limone…) stopnjeval (najhuje je ponoci), me zacenja resno skrbeti za zdravje mojega otroka…
Zanima me, ali mu lahko siloviti napadi kaslja kakorkoli skodujejo in, ali mu lahko skoduje pitje slezovega sirupa oz. uzivanje Granobila.

Zavedam se, da sem Vam postavila zelo veliko vprasanj in Vam zato vzela kar precej vasega dragocenega casa… Vesela in hvalezna bom, ce boste uspeli odgovoriti vsaj na katero od mojih vprasanj.

Zelim Vam se veliko zadovoljstva pri opravljanju Vasega poklica; na poti skozi zivljenje pa cim vec prijetnih sopotnikov!

Lep pozdrav,
Mateja Lamot

Spoštovani,

Na večino vaših vprašanj nimam na voljo znanstveno preverjenih podatkov oziroma odgovorov. Poleg tega imam z nosečnostmi ob vezivni sistemski bolezni malo izkušenj, saj je takih primerov na splošno malo, so zelo raznoliki in se posebnosti takega stanja v nosečnosti šele podrobneje odkrivajo.Glavni zapleti pri vezivnih obolenjih pri nosečnicah so gestoze (hipertenzija v nosečnosti, proteinurija, preeklampsija, zastoj rasti ploda) in nenadni zapleti pri plodu kotje npr. nenadna intrauterina smrt ploda, večinoma zaradi tromboze žilja v posteljici ipd.
Navedel bom torej nekaj dejstev in nekaj mnenj, ki so skladna s splošnimi načeli biologije in z zdravim razumom.

1. Bolečina ni “nalezljiva” in se ne “prenaša” na plod. Je pa pomembno, kaj bolečino povzroča in če gre za vnetje, ob vnetju pa se vedno sproščajo prostaglandini, ki so med drugim tudi mediatorji (posredniki) bolečine oziroma znižujejo prag zanjo, potem to ni nepomembno za nosečnost. Prostaglandini so namreč tudi sprožitelji kaskade (verižne reakcije) v verigi sproženja poroda oziroma splava. Tako lahko ista “stvar”, ki vam povzroča ali ojačuje bolečino, povzroči ali pospeši splav oziroma prezgodnji porod. Nesteroidni antirevmatiki so antagonisti tvorbe prostaglandinov in tako tudi na nek način pomagajo preprečiti popadke oziroma splav ali prezgodnji porod, vsaj pred 27. ali 28. tednom nosečnosti, ko za plod lahko postopoma postanejo bolj nevarni kot vam koristni. Med 13. in 27. ali 28. tednom nosečnosti, dokler se to ne prične spreminjati bi torej teoretično lahko uporabljali NAR v odmerkih, ki vam preprečujejo bolečine, če bi te postale premočne.
2. Folna kislina je v vodi topen vitamin iz skupine B, torej ga ni mogoče predozirati. Čeprav res ne poznamo vseh njegovih učinkov pa menim, da pri današnjem znanju ni zaznati nobenega škodljivega stranskega učinka ne na plod ne na nosečnico v običajnih odmerkih, ki jih uporabljamo v preventivne namene do 5 mg/dan. Vsa odvečna FK, se namreč sproti iz telesa izloči skozi ledvice. Sicer ne vem, kako močno se FK topi v vodi in na kakšen način vpliva na kislost ali alkalnost urina, s tem pa morda vpliva na kristaliziranje rudnin v njem. Velike količine FK, nad 20 ali 30 mg bi torej lahko teoretično pri kom posredno povzročila tudi ledvične kamne. Kot rečeno, ugibam in takih sprememb ne znam predvidevati. O tem bi vam lahko povedal kaj več kak specijlaist internist s posebnim zanimanjem za nefrologijo oziroma za ledvične bolezni.
3. Chlorelo poznam le bežno in iz tega, kar sem o njej prebral sklepam, da je predvsem naraven produkt iz alg, koncentrirana z najrazličnejšimi vitamini, minerali in esencielnimi snovmi ter snovmi v sledovih, ki jih potrebuje telo za najrazličnejše funkcije.Kolikor se mi zdi, ne more škoditi.Pridružujem se torej mnenju vaše ginekologinje.
4.O antibiotikih v nosečnosti govoriti tako pavšalno in reči, da jih ne smete jemati, ni strokovno korektno. Z antibiotiki zdravimo infekcijska stanja, ki nas ogrožajo, če so z njimi ozdravljiva in ne zdravimo stanj, ki jih z antibiotiki ne moremo ozdraviti. Tudi v nosečnosti obstajajo antibiotiki, ki kolikor lahko danes rečemo, ne povzročajo škode na plodu ali pa je ta v primerjavi z dobrobitjo, ki jo nudijo pri bakterijskih infekcijah, zanemarljiva. Če je torej potrebno zdravimo tudi z antibiotiki kadarkoli v nosečnosti. Potrebo po zdavljenju pa ne ugotavljamo “po telefonu” temveč v osebnem kontaktu, s pregledom in s pomočjo laboratorijskih preiskav.Viropze ali gripe torej tako ali tako ne bi zdravili z antibiotikom niti pri nenoseči ženski, angino ali pljučnico bakterijskega izvora pa bi zdravili tudi v nosečnosti.
5. Sama mehanika “premikanja trebušnih organov” pri kašlju ne povzroča prav nobene škode na plodu, dolgotrajen neprestan kašelj pa lahko utrudljivo vpliva na nosečnico, ji krati spanec in ji povroča nadpovprečen stres.Ta pa po mojem mnenju ne vpliva dobrodejno na plod in njegovo počutje, saj stresni hormoni slabijo imunski sistem, povzročajo spazme žilja, zvišujejo krkvni tlak, povzročajo kronično utrujenost….in kar je pomembno, prehajajo skozi posteljico ter pri plodu po “kemični poti” sprožajo podobne občutke kot pri nosečnici. Mislim torej, da bi zdravilo proti kašlju, če seveda bolezen ni bakterijskega izvora in potrebuje antibiotično zdravljenje, vsaj ponoči v kratkem času uporabe nekaj dni, morda en teden, nudilo več koristi kot bi povzročilo morebitne škode.
6. O zelenih zdravilih na splošno v nosečnosti ni veliko podatkov, zaradi blagih in naravnih dodatkov pa velja prepričanje, da ne morejo škoditi. Načeloma tudi jaz ne vidim velike možnosti, da bi občasna nekajdnevna uporaba lahko povzročila kaj pomembnejšega na plodu. Kakorkoli pa se zdi od znanih pomožnih zdravil za lajšanje prehladnih obolenj najmanj vprašljiv Panthenol.

Spostovani g. Pusenjak,

najlepsa hvala za Vase zelo izcrpno mnenje in vse nasvete!

Prijeten dan in lep pozdrav,
Mateja

New Report

Close