Sistematski pregled
na sistematskem pregledu v okviru faksa, smo dobili vprašalnik, na katerega je bilo potrebno navesti svoje osebne podatke. Med vprašanji je bilo: Ali ste imeli z drogami izkušnjo? Ker sem že enkrat užival drogo(in to le takrat) dolgo časa nazaj sem odgovoril z “da”. Zanima me ali se me lahko ovadi policiji ali sodno preganja na podlagi teh podatkov?
Te zakonodaje sicer ne poznam, vendar menim, da ni razloga, da bi imeli težave s policijo. Kaznivo je posedovanje in razpečevanje drog.
Svetujem Vam pa, da te izkušnje nikoli več ne ponovite in, da sploh pozabite na droge.
Držite se, pa bo vse v redu!
kam se pa ti podatki od sistematskih potem naprej posredujejo? Osebnemu zdravniku?
Menim da ne, ker preventivno zdravstveno varstvo študentov ni vezano na izbranega osebnega zdravnika zavarovane osebe.
Vsaka višja in visoka šola mora imeti po “Navodilu za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni”, ki ga je izdalo Ministrstvo za zdravje in je bilo objavljeno v Ur. l. RS št. 19/98, imenovanega zdravnika, ki je odgovoren za izvedbo obveznega programa preventivnega zdravstvenega varstva. Šele če pride do potreb po storitvah iz naslova zdravljenja (kurativnega zdravstvenega varstva), je dolžan imenovani zdravnik obveščati izbranega osebnega zdravnika zavarovanca in omogočiti drug drugemu vpogled v zdravstveni karton.
V omenjenem navodilu so definirani sistematični preventivni pregledi takole:
” Namen teh pregledov je aktivni zdravstveni nadzor, odkrivanje zdravstvene problematike in svetovanje šolskim otrokom in mladim. Obsega oceno telesnega razvoja in hranjenosti, ugotavljanje telesnega in duševnega zdravja ter negativnih socialnih dejavnikov, odkrivanje nezdravih življenjskih navad, tveganega vedenja in zlorabe drog “.
Skratka menim, da je Vaša bojazen odveč, lahko pa se pogovorite z zdravnikom, ki je izvajal sistematični pregled. Morda Vas bo pogovor pomiril in Vam koristil.
Lepo Vas pozdravljam!
Forum je zaprt za komentiranje.