Sistematski pregled – 5 let
Sin je januarja dopolnil 5 let. Ker še ni bil vabljen na sistematski pregled pri 5 letih, sem klicala v ZD. Odgovor sestre – na sistematski pregled ne bo vabljen, ker nimajo časa in bo tako ali tako vabljen drugo leto na sistematski pregled pred šolo.
Zanima me – ali niso sistematski pregledi obvezni? Ali gre za kakšne nove smernice ali se je mogoče že začelo “šparati” tudi na račun zdravja? Zanima me tudi ali je to zdaj praksa povsod ali samo v našem ZD?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Če ne utegnemo opraviti tega sistematskega pregleda (velja samo za 5.letno sistematiko), se lahko obe zdravstveni varstvi (otroško in šolsko) dogovorita, da se opravi samo pregled vstopnika pred šolo, ki je bolj obsežen in natančen pregled. Sicer je sedaj zelo priročno govoriti o šparanju, gre pa zgoplj za to, da pediater enostavno tega pregleda ne utegne opraviti, če ima polno glavarino, otrok pa je v tem letu itak vabljen na mnogo bolj pomemben pregled, torej pregled pred vstopom v šolo.
Nič zato, pregled bo opravljen. Dejansko je popolnoma brez smisla, da ima otrok v enem letu (ali letu in pol, odvisno od rojstnega datuma) dva preventivna pregleda, pri čemer je pregled pred vstropom v šolo mnogo bolj pomemben in tudi mnogo bolj natančno opravljen.
Pozdravljeni,
prosim vas za komentar ali se pregled pred vstopom v šolo še vedno opravlja po sledečem pravilniku:
3.1.1. Sistematični preventivni pregled šolskih novincev pred vstopom v osnovno šolo
Pregled poteka ob prisotnosti enega ali obeh staršev, praviloma v prostorih zdravstvenega zavoda ali v zasebni ordinaciji. Na pregled so vabljeni pisno. Delo opravi tim šolskega zdravnika. Starše oziroma skrbnike seznani osebje z obsegom zdravstvenega varstva otroka v obdobju od vstopa v šolo do dopolnjenega 19. leta starosti.
Pregled obsega:
pregled zdravstvene dokumentacije;
osebno anamnezo: zdravstvene težave in kronične bolezni otroka, življenjske navade otroka, otrokove posebnosti, interesi, otrokova samostojnost in zrelost, vključevanje otroka v skupino vrtca;
družinsko anamnezo: dedne bolezni, zdravstvene težave, kronične bolezni in invalidnosti v družini, življenjske navade v družini, bolezni odvisnosti v družini, zdravstvena osveščenost družinskih članov;
socialno anamnezo: družinski standard, stanovanjski standard, stopnja izobrazbe staršev, oblika družinske skupnosti;
somatski status: presejalni testi: telesna teža in višina, ITM (index telesne mase), krvni pritisk, srčna frekvenca, (periferni pulzi), ocena ostrine vida (Snellenove tablice), test pokrivanja in test gibljivosti zrkelj v vseh glavnih smereh, ADG – individualni, palpacija ščitnice, Adamsov test predklona, test odkrivanja valgusa kolen, Hb in rdeča krvna slika (kulter), urin (beljakovine, sediment), ocena govora; ostali somatski status (obsežni);
zaključek pregleda: ovrednotenje ugotovljenih stanj, postavljanje diagnoz, priprava mnenja za timsko obravnavo šolskih novincev, obvestilo osebnemu zdravniku, naročanje in priprava napotnic za nadaljnjo obravnavo, ocena kontraindikacij za cepljenje.
Cepljenje po republiškem imunizacijskem programu.
Danes je bil moj petletnik sistematsko pregledan. Krvi mu niso vzeli, prav tako ne urina. Če me spomin ne vara sem že na vašem forumu brala, da se pregleduje celo nivo holesterola v krvi?
Malce sem razočarana nad današnjim cca.15 minutnim trajajočim ˝pomembnim˝ in ˝natančnim˝ pregledom.
Hvala za vaš odgovor in vse dobro želim,
sh
Pregled holesterola je predpisan pri sistematskem pregledu petletnika (opravi ga pediater).
Samo v ZD Ljubljana imamo dogovor, da lahko pregled holesterola opravi šolski zdravnik pri pregledu vstopnika, enako opravi tudi pregled krvi in urina, če to ni bilo pregledano v ambulanti pri izbranem zdravniku v zadnjih 3 ali 4 mesecih.
Pomemben in natančen pregled pa težko komentiram, saj tudi jaz ne oznanjam, kaj sedaj gledam, pa kaj sem že ocenila, saj za večino zadev posebej niti ni potrebno, da vi veste, da je to že videno, opaženo, pogledano. Npr. ocena govora pri orientacijskem pogovoru z otrokom (o, živjo, kako si? ti je všeč v vrtcu? kako je ime tvojemu prijatelju? ali kakršnakoli vprašanja, če le odgovarja otrok in ne mama, kot je to najpogosteje) zadostuje, ni potrebno, da zdravnik reče: Zdaj bom ocenil govor, a lahko poveš eno pesmico ali kaj podobnega. Ščitnico palipram po pregledu žrela in tipanju vratnih bezgavk, saj se gre samo s prsti ob sapniku. Ampak to za nekoga, ki ne ve, kaj zdravnik tisti hip dela, morda izgleda, kot da ščitnice ni pretipal. ADG se opravlja v prvem razredu, skupinski. Itd. itd.