sirup
Spoštovani!
Zanima me, zakaj v tablete dajejo barvila? Ali imajo kakšno korist? Že tako pojemo v hrani dovolj smeti, za antibiotike mi je pa res vseeno ali so beli ali roza.
Prosila bi vas še za informacijo glede sirupa. Pred leti sem za čiščenje pred kolonoskopijo dobila nek sirup (pozabila ime), ki ne obstaja več. Popiti ga je bilo potrebno celo stekleničko – cca 1,5 mogoče 2 dcl.
Ali obstaja kakšen nadomestek? Slišala sem sicer za X-prep ampak mi v lekarni niso znali povedati nič o tem. Morda veste vi kje in kako se ga da dobiti? Če je treba, ga grem iskati tudi v Avstrijo ali Hrvaško…
Lepo vas prosim za informacije, ker nujno potrebujem kolonoskopijo, s slanimi praški se pa žal ne morem dovolj ščistiti, ker ne prenesem okusa in mi gre na bruhanje.
Zaradi sile razmer grem na kolonoskopijo nekam, kjer ne uporabljajo pomirjevalnih in protibolečinskih sredstev. Pravijo, da so tako dobri, da ljudje tega ne potrebujejo. No, ampak to mi ne pomeni nič – sploh zaradi prejšnje zelo zelo slabe izkušnje. Zanima me, ali mi lahko moja domača zdravnica kakšni 2 uri pred preiskavo da inekcijo poštene doze apaurina (ali česa podobnega) in še obvezno kaj proti bolečinam. Apaurin sem v mišico že dobila in ga dobro prenašam.
Upam, da mi boste lahko pomagali!
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovana!
Barvila s katerimi se v farmaciji obarvamo tablete, dražeje, kapsule,… se uporabljajo predvsem za vizualno ločevanje in prijetnejši izgled. Po svoji naravi so ta barvila preverjenega izvora, neškodljiva, njihova identiteta pa je navedena v dokumentaciji, ki spremlja zdravilo in na označbah zdravila. V Sloveniji imemo uraden seznam dovoljenih barvil v zdravilih, ki ga je Ministrstvo za zdravje objavilo v Uradnem listu RS. Zato ne imejte skrbi glede obarvanja zdravil.
Glede sirupa, ki bi ga Vi radi uporabili za čiščenje pred kolonoskopijo pa Vam moram sporočiti, da je sirup X-Prep ukinjen, oziroma njegov zastopnik ni več zaprosil za podaljšanje dovoljenja za promet z zdravilom.Ta sirup je bilo mogoče dobiti le na zdravniški recept, ko je bil še v prometu v Sloveniji.
V lekarnah je sicer možno dobiti več zdravil, ki delujejo odvajalno tudi brez recepta. Ta zdravila delujejo na različnih osnovah in niso samo slani praški. Nisem pa prepričana, da bi bila ta odvajala dovolj učinkovita. Pri Vašem vprašanju me moti naslednje. Ko ste se dogovorili za kolonoskopijo, ste zagotovo morali dobiti ustrezna navodila, kako se pripraviti na poseg in kaj naj bi pri tem uporabili. Če teh navodil niste dobili, vprašajte še enkrat.
Tudi glede pomirjeval vprašajte raje svojega zdravnika.
Sicer ne poznam postopka kolonoskopije, Vam pa lahko zagotovim, da po injekciji poštene doze apaurina, ki naj Vam jo bi dala Vaša zdravnica, kot ste rekli, ne boste sposobni sodelovati pri posegu.
Vem, da sem Vas s svojim odgovorom razočarala, vendar menim, da bo Vaš zdravnik v tem primeru veliko bolj kompetenten svetovalec.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Hvala za vaš odgovor!
Ja, pa ste me res razočarali, predvsem zato, ker še sedaj ne vem, kateri sirup naj uporabim :((((( Ampak krivda tukaj ni vaša.. Dobila sem sicer navodila, da naj popijem 4 litre vode zmešane s slanimi praški. Tega pa, kot sem že rekla, ne morem. Bo treba še malo brskati. Vseeno hvala.
Ali imate morda podatek, če se da sirup X-prep dobiti na primer v Avstriji? Tam bi ga najbrž lahko dobila – seveda z receptom. Veste morda kdo je pri nas imel dovoljenje, da se obrnem direktno na njih.
Sodelovanje pri posegu niti ni potrebno. V tujini namreč kolonoskopijo opravljajo pod narkozo. Verjamem da bi tudi pri nas bilo tako, če denar ne bi bila omejitev! Sicer sem za apaurin že dogovorjena 🙂 vsaj to!
Spoštovana!
Veseli me, da Vam lahko vsaj z naslovom ustrežem. Zdravilo X-Prep je zastopala pri nas firma Medis d.o.o., izdelovalec pa je nemška firma Mundipharma. Sirup X-Prep vsebuje senene glikozide. To sredstvo ima res močnejše delovanje, zato se je izdajalo le na recept.
Želim Vam veliko uspeha!
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.