sirup iz smrekovih vršičkov – kako dolgo uporaben
Torej, lani sem nabrala smrekove vršičke……v kozarec sladkor, smrekovi vršički, sladkor,….pustila na soncu….precedila…..
Tega sirupa je kar veliko prišlo.
Ker pa letošnjo zimo nismo bili toliko bolani (hvala ….), mi je tega sirupa še kar nekaj ostalo.
Zanima me, če bo še to zimo uporaben, ali ne?
Bolje da delam novega?
Hvala za pomoč.
mama-mama:
1. smrekove vršičke se nabira zelo zgodaj, ko imajo še rjav ovoj in so dolgi max 5 mm. lahko se nabira tudi vršičke drugih iglavcev, predvsem bora in ruševja, pa jelke.
2. v kozarec daš ca 5 cm rahlo potlačenih svežih vršičkov in čez posuješ sladkor. kozarec polniš več dni, ker se sproti poseda. postaviš ga na sončno polico, pokriješ ga s krpo ali pa pokrov samo položiš gor.
3. pustiš na soncu 5-6 tednov, precediš in shraniš v temne steklenice iz stekla.
Sirup lahko na isti način in z istim namenom uporabe delaž tudi iz regratovih cvetov, listov ozkolistnega trpotca, cvetov lučnika …
Načeloma so sirupi uporabni 1 leto.