Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Vrtičkarstvo, zelišča in urejanje okolice sirup iz smrekovih vršičkov – kako dolgo uporaben

sirup iz smrekovih vršičkov – kako dolgo uporaben

Torej, lani sem nabrala smrekove vršičke……v kozarec sladkor, smrekovi vršički, sladkor,….pustila na soncu….precedila…..

Tega sirupa je kar veliko prišlo.

Ker pa letošnjo zimo nismo bili toliko bolani (hvala ….), mi je tega sirupa še kar nekaj ostalo.

Zanima me, če bo še to zimo uporaben, ali ne?
Bolje da delam novega?

Hvala za pomoč.

Če ga hraniš v hladilniku ga lahko še to zimo porabiš.

ja, takoj, ko sem ga naredila, sem ga spravila posode (flaške) in v hladilnik.

Do sedaj ga še nisem delala, to je bilo prvič in ne bi rada, da pa bi komu kaj bilo, če ne bi več bil sirup dober.

Sigurno bo še dober, ker ga imamo mi tudi od predlani, shranjenega v shrambi in je še vedno dober

mogoče hecno vprašanje….kako pa veš, da je še dober ?

Mene pa zanima koliko časa naj bodo te steklenice na soncu preden se ta sirup naredi?

Hvala za odgovore

mama-mama:

1. smrekove vršičke se nabira zelo zgodaj, ko imajo še rjav ovoj in so dolgi max 5 mm. lahko se nabira tudi vršičke drugih iglavcev, predvsem bora in ruševja, pa jelke.
2. v kozarec daš ca 5 cm rahlo potlačenih svežih vršičkov in čez posuješ sladkor. kozarec polniš več dni, ker se sproti poseda. postaviš ga na sončno polico, pokriješ ga s krpo ali pa pokrov samo položiš gor.
3. pustiš na soncu 5-6 tednov, precediš in shraniš v temne steklenice iz stekla.

Sirup lahko na isti način in z istim namenom uporabe delaž tudi iz regratovih cvetov, listov ozkolistnega trpotca, cvetov lučnika …

Načeloma so sirupi uporabni 1 leto.

Uf, je mogla bit jezna nate tista smreka…. zdej pa še, da bi se ti pokvaril…. :))

New Report

Close