Najdi forum

sirotkine beljakovin za bolnike

rada bi kakšen nasvet glede sirotkinih beljakovnin za bolnika kot dopolnilo k hrani, kakšne izkušnje, katere,.. zdravnica je omenila, da bi lahko te pil, …vendar je na tržišču mal prevelika izbira

Beljkovnski preparati so smiselni takrat ko bi želel povečati delež beljakovn v prehrani. Pomembno pa je da so te beljakovine kvalitetne. Pri nas je veliko brandov, ki jih sicer pakirajo kje v evropi, surovina pa je iz kitajske. Problematčn bi bili lahko tudi beljakovnski preparati iz USA. Tam je namreč dovoljena uporaba bowine rastnega hormona. Na ta način sicer krave dajo več mleka. Vendar veliko tega potem konča v mleku. Jaz bi priporočal naprier tele http://www.vo2sport.com

Mito Šinkovec http://www.telodrom.com Center Telodrom http://www.mito.si Mito stran https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok

vendar zakaj sirotkine beljakovine, športniki jo uporabljajo takoj po treningu ker se hitro absorbirajo, drugače pa tiste mešane s sojo, kazeinom, jajčne … zakaj je zdravnica omenila sirotkine, in zakaj ne tiste druge, kakšno funkcijo imajo pri bolnem človeku čiste beljakovine in mešane…

ali mi lahko napišeš kakšen link, da si bom mal prebrala o pojmih kot je sirotka, kazein, ….

http://www.fit-shop.si

To je približno tako kot če bi žolčno razglabljali o smučeh, katere so boljše, katere so malenkost bolj vodljive ampak trše itd…
Večina smučarjev tega niti ne opazi.
Enako je z beljakovinami. Koliko se katere bolje resorbirajo je verjetno bolj stvar marketinga. Spomnim se neke raziskave, ki je govorila o tem kako so testirali nekatere vitamine v laboratorijh in dobili so odlične rezultate. Ko pa so te vitamine jedli ljudje praktično ni bilo nekega učinka. Podobno je pri proteinih. Ne trdim, da se kateri proteini ne resorbirajo prej ali kasneje, trdim le da ni veliko ljudi (če sploh je kdo), ki to dejansko opazi na sebi.
Pri proteinih bi se jaz raje ravnal po kvaliteti. Tukaj pa je ponavadi težava. Proteinski preparati iz amerike, ki so narejeni iz sirotke, ki pa je produkt mleka so onesnaženi s takoimenovanim Bowine rastnim hormonom. V evropi ga je prepovedano uporabljat, v USA pa ga dajejo kravam, da potem dajejo več mleka. Različni evropski homebrandi, ki so sicer polnjeni v Nemčiji ali na Nizozemskem pa uporabljajo surovino, ki pride iz Kitajske. Kilogram surovina wheya naj bi stala na “engro” 8 evrov. Tako eni kot drugi pa so nakoncu onesnaženi še z raznimi dotaki kot so barva, ojačevalci okusa, različnimi filerji da zadeva dobi bolj kremast okus, umetnimi sladili.
Jaz zase uporabljam proteine, ki so z bio cartifikatom in so popolnoma brez okusa sladil, filerjev… Okus ni ravno takšen kot kateri drugi. Uporabljam jih po treningu in ker sta učasih tudi po dva treninga na dan se tega nabere kar veliko. Konec koncev pa sem po treningu tako zmatran da mi je čisto vseeno za tiste 2 deci ki jih zlijem vase.

Mito Šinkovec http://www.telodrom.com Center Telodrom http://www.mito.si Mito stran https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok

po pravici sem že iskala proteine z bio certifilkatom (internet, kalček, Jablana) in edino kar sem našla je tole
http://www.planetbio.si/superhrana/konoplja/proteinski-prah-konoplje.html

ali mi lahko poveš, katerega uporabljaš in kje se ga lahko dobi?

lp

Hemp imajo blazno zanič okus. Jaz kupujem riževe. Pokliči Romano 031 335465, jaz jih dobim od nje.

Mito Šinkovec http://www.telodrom.com Center Telodrom http://www.mito.si Mito stran https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok

Zdravo!

Mito ti je napisal, katere so po njegovem najboljše in ker noče spet napada zaradi reklame, sem se odločila da ti jaz napišem o teh beljakovinah in zakaj:

Beljakovine so iz AMINOKISLIN, v telesu jih imamo okoli 18% do 20%, se razgrajujejo in ponovno nastajajo. Najdeš jih v krvi, koži, kosteh,…

Problem je, da naše telo potrebuje samo določene aminokisline, ki pač omogočajo rast in obnovo celic. Pomembne so beljakovine tudi pri nemotenem metabolizmu in so vir energije.

Sirotka je čista beljakovina, naj bi držalo, da nič Maščob ali OH-ja. Čistina 100%.
Zdaj, v enih izdelkih iz USA se nahaj soja supra, kar pač določene trditve na teh forumih spodbijajo, katera je najboljša!

Bistvo je, da sojine beljakovine ne obrmenjujejo ledvic, normalizirajo sladkor in vsebujejo rastlinske kemične snovi izoflavone.
Obogatene so tudi z Beta karotenom, znižujejo LDL, in zvišujejo HDL.

1 do 2 g proteinov povprečno potrebujemo na kg telesne teže. In nekje na šest mesecev se beljakovina razgradi in zgradi se nova.
Zame predstavlja beljakovina gradnik mišice…

Nekaj malega o sirotki in beljakovini.

Sojine beljakovine niso primerne niti za zdravega človeka, kaj šele za bolnika.

Najbolj primerne so sirotkine beljakovine, vendar je treba paziti kakšna je kakovost, kakšen postopek obdelave, da je brez umenih sladil itd.
V našem trgu pa se pojavljajo tudi riževi proteini, ki so nastali z bio fermentacijo, torej z najstarejšim možnim in naravnim postopkom, kjer so mikrobakterije “pojedle” škrob in OH, ostanejo pa le kvalitetne in zelo lahko prebavljive beljakovine. Zaradi biofermentacijskega postopka imajo, čeprav so iz rastlinskega izvora, popoln aminokislinski profil, tako kot sirotkine beljakovine.

Pri obdelavi sojinih in ostalih proteinov uporabljajo postopke s heksanom- kemične postopke in hidrolizo, ki negativno vplivajo na produkt in končno na naše zdravje.

Ja, vendar riž vodo zadržuje v telesu… 🙂

Drugače pa hvala za informacije…

Pa še to, rekli smo brez reklame, a ne…
Aja, gospo Romano je pa potebno poklicati, če bi želeli kupovati… A ne, Mito…?

Riž zadržuje vodo v telesu? Od kje ti ta podatek? Lahko ti naštejem vse negativne učinke soje, pa je premalo časa in prostora.

Sicer pa…tule ni bilo govora o rižu, temveč o kakovostnih riževih proteinih z biofermentacijskem postopku.

Mito pa pač pove svoje mnenje in tudi kaj on konzumira. Mislim, da ni s tem nič narobe, sploh če so ga ljudje spraševali za tovrstne informacije. In, ja tudi on je izbiral zase kar se da najboljše in imel možnost izbrati. Lahko bi izbral Herbaljf, pa on že ve zakaj ni, in zakaj ne nateguje ljudi s tem precenjeno cenenimi izdelki.

(copy iz drugega foruma)

Hoteli ste riž, dobili ga boste:

Riž vsebuje 87% OH (škrob in sladkor), testenine do 77% OH. Več kot je jajca v testeninah, tem boljše so, kajti, s tem se poveča odstotek beljakovin in zmanjša odstotek OH. In ker vem, da bo spet napad, naj povem, da sem slednje kar prepisala iz kuharske knjige..

Ampak, ker imajo eni certifikat, nadaljujmo naprej:
V knjigi: JEM, TOREJ HUJŠAM, je lepo napisano, da jed z visokim glikemičnim indeksom je pri instant rižu 85, pri rižu pa 50. Spet smo pri krvnem sladkorju in inzulinu posledično…

Če bi šli gledati krivuljo Kontorle lakote glede na čas, bi ugotovili, da riž sodi med kompleksne ogljikove hidrate (recimo oluščeni riž), ki pa s krivuljo ponazorijo čas trajanja med 30 in 60 minut…

Žal, riža nisem našla med pustimi beljakovinami + kompleksnimi OH-ji, ki pa omogočijo občutek sitosti dlje (tri ure ali več)……

Pa še to… Poslastica… V rižu se skriva na 100g 4 mikrograme selena, ki pa vpliva na nastajanje semenske tekočine in varuje prostato. Res je, da zmanjšuje toksičnost nekaterih kovin. Sodeluje v antioksidantnih procesih. Pomoč pri aknah, srčnih obolenjih, raku, imunskem sistemu…

Torej, če iščete vir selena, ga je največ v Brazilskih oreščih, Mešanici oreščkov in rozin… In če sem iskrena, med vitamini je riž med manj obogatenimi, saj ga ne najdete pri drugih vitaminih.. Vir: izpiski -Dietetičarka Amanda Ursell..

Torej, zakaj riž, če prebiraš take iz literature?

Pa ti sploh razumeš kaj bi holela povedati?

To je enako, kot bi jaz rekel, v Brazilskih oreščkih je res veliko selena, imajo pa tudi organizmu zelo koristne aminokisline. Nekdo bi pa takoj skočil do Googla in poiskal kje je več aminokislin in povedal. Zakaj Brazilske oreščke za boga milega, če je v “izdelku” X dosti več aminokislin……..

Herbali.nature; point je v tem, da gre za riževe proteine in NE za riž!!! Je pa to vse res kar si napisala in riž res veže vodo nase, to pa zato ker vsebuje OH-je(v večini škrob) in ja OH-ji(NIvažno kakšni) so tisti, ki vežejo vodo nase; mislim da nekje 3g vode na 1g OH. Tu je pa govora o riževih proteinih kjer predvidevam da so OH-ji odstranjeni!

Kakšna je AK sestava riževih proteinov, tega podatka NImam, bom pa se malo pozanimal, čeprov sem skeptičen da je AK sestava podobna sirotki. Osebno mislim, da je zadeva malenkost prenapihnjena!

Kar pa se tiče soje, le NI tak strup, estrogen ali whatever, kot marsikdo tako vneto poudarja…!
Če gre za sojin izolat(SPI) brez izoflavonov, je kvalitetna in uporabna zadeva 😉

Herbalia.nature, mislim, da je čas, za zamenjaš svojo literaturo, to je kuharska knjiga in pa komercialne knjige ala Jem, torej hujšam, za kakšno bolj strokovno literaturo, če se že greš strokovnjaka za prehrano.
Saj to ste, a ne ,vsi Herbalajf team…strokovjaki za prehrano in wellness svetovalci itd…
Druga možnost je pa tudi, da malce hitreje absorbiraš nekatere podane informacije in napisane besede iz foruma ne jemlješ izven konteksta ter ne posplošuješ. Dobronomarni nasvet, ki ti bo prav prišel tudi nasploh v življenju.
Torej, govora je bilo o riževih proteinih, in ne o rižu.
Kot sem že povedala, imajo ti riževi proteini (in res, nimajo vsi riževi proteini) popolno aminokislinsko sliko in to zaradi postopka predelave. Res pa je, da je to na našem trgu nekaj novega in gotovo še bo veliko skeptikov. Postopek predelave tega riževega proteina je bio fementacija, ki sicer spada med zelo stare postopke. To pomeni, da vmes ne poseže nobena kemija (kot je npr praksa to pri ostalih proteinskih dodatkih npr sojini ki so ponavadi obdelani s heksanom). Pa še tu ne gre za riž, temveč KALJENI polnozrnati riž. (kalček ima več rudninskih i ostalih pozitivnih sestavin kot zrnje).
Vmes posežejo le male mikrobakterije, ki odvečni škrob pojedo, ostane torej le še beljakovinski del, ki tem živalcem ne grejo preveč v slast in pa seveda ostanejo tudi ti mikroorganizmi. In ravno zaradi teh mikroorganizmov, ki so prisotni, se aminokislinski profil teh riževih proteinov izboljša. Da vam bo bolj jasno o tem postopku fermentacije. Podobno je, ko se naredi jogurt, le da gre za druge bakterije, druga surovina. Postane kisel..zakaj, ker bakterije pojedo OH, kako nastane kisla repa,…

Naj povem še sestavo in nekatere karakteristike tega produkta (več si boste lahko kmalu prebrali na netu) in to zgolj informativno, da ne bo spet kakih napadov:
Na serving (20gr) dobimo 16 g proteinov, 1g maščobe, 3 g OH, 0g sladkorja. Pa še aminokisline na serving (20g): alanine:910mg, arginine: 1530mg, aspartate: 1440 mg, cystine :410 mg, glutamat:2880mg, glycine: 710 mg, histidine: 350 mg, Isoleucine: 740mg, Leucine:1390 mg, Lystine: 570mg, methionine: 530 mg, phenylalanine: 910 mg, proline: 830mg, serine: 800 mg, threonine: 630 mg, tryptophan: 200 mg, tyrosine: 900 g, valine: 1000mg.
Ti proteini imajo 98,2 procentno učinkovitost absorbcije.
Sirotka je še vedno kralj med proteini, se strinjam, vendar mislim, da so se ti riževi proteini zelo približali, in predstavljajo zagotovo najboljši proteinski rastlinski vir, kar ga je možno danes dobiti na trgu. (gre kar za 85procentni delež beljakovin produkta).

O soji pa takole. Dobro so nas učili kako je zdrava in oh pa sploh soja. In kar imamo uzakoreninjeno, je itak težko preseči, sploh če nisi kaj preveč dojemljiv za nove informacije in se ravnaš po tem kaj drugi rečejo, torej čredni nagon. In ja, težko je tistim, ki hočejo ljudi izobraziti o neki novi stvari, če pa imamo možganski čredni sindrom…
Pa vendar je o soji veliko negativno dokazanih posledic, govorim o soji sami, kje je šele sojin izolat, sojino mleko, ki predstavlja zelo predelan izdelek. Ste se vprašali kdaj, kako naredijo sojin izolat? Mene vedno zanima celotna zgodba, in ne le delček, kar mi je npr. povedal prodajalec za določen izdelek.
Sem pač zelo raziskovalnega duha:), in še bolj se to pokaže v tem, ko lahko izbiram, kaj bom plačala in kaj vnesla v svoje telo. In zato hočem le najboljše. Največji problem pri soji je genetska oporečnost, ki jo nikakor ne morejo kontrolirati. V domovini soje ljudje sploh ne konzumirajo soje v taki obliki in tako količinsko kot v naprednejših državah, ki so btw v soji videle priložnost in začele na veliko s propagandami o pozitivnih vidikih soje. V glavnem v deželah soje, uporabljajo le to za živali, oni pa jo jejo kot začimbo, zelo malo in spet v fermentirani obliki kot npr tempeh, miso, itd….

Lp,

JAZ; razloži nam kako naredijo sojin izolat brez izoflavonov in kaj je pri tej predelavi tako spornega.

Upam, srčno upam, da tisti ki ste tako BIO nastrojeni, da se zavedate, da zrak, ki ga dihamo je verjetno 1000x bolj strupen kot predelava soje v SPI brez izoflavonov… Malo več realnosti…, sicer tudi sam imam rad domačo zelenjavo, sadje, meso, jajca, ipd. skratka živila AMPAK vseeno realnost, realnost no in upam, da veste, da se človeška doba kljub temu podaljšuje…

Da ne bo kdo mislil, da neki zagovarjam sojo ali kaj drugega-daleč od tega in tudi NIsem vegeterjanec-ravno nasprotno :D. Vem da soja taka navadna NI nevem kaj in res, ima dosti negativnih učinkov AMPAK sojin izolat brez izoflavonov je popolnoma druga zgodba in nikakor NEmoreš sojo kot takšno navadno in SPI brez izoflavonov metati v isti koš!
Glede na to da si razikovalne narave bi to lahko vedela, če se že s sojo ubadaš!
Obstaja kar nekaj dobrih študij na to temo in sojin protein ni čist za k…zanič kot marsikdo cvili:D
Treba je biti pošten in priznati, da vsaka stvar ima kot dobre in slabe lastnosti in pameten človek ne bo nikoli gledal na različne stvari ozko tako kot konj!

Čredni nagon, lol

Če ta AK sestava drži za riževe proteine, potem gre za kvaliteten vir, vsekakor 😀
In ko že glih omenjaš najboljši rastlinski vir proteinov verjetno NIsi pogledela ravno SPI brez izoflavonov; naj ti povem, da ima za nekaj % boljšo AK sestavo; na 25g izdelka ima slabih 22.5g B(torej 90% delež B), ti riževi pa majo na 20g izdelka 16g B, kar je 80% deleža B in NE 85%. 85% je verjetno mišljeno kot i.tr.oz. v suhi snovi 😉

Ko gre govora o soji, je pač tako, da pač obstajajo raziskave, ki temeljijo na pozitivnih vidikih soje in pa raziskave, ki temeljijo na negativnih vidikih soje. Vprašanje je le časovni okvir, torej kdaj so bile raziskave narejene. Jaz se vsekakor nagibam k novejšim. Tudi jaz sem včasih zelo veliko jedla sojine izdelke, tofu itd., pa vendar sem se na podlagi novejših dognanj, raziskav odločila, da pravzaprav sojo lahko brez skrbi pogrešam na svojem jedilniku. Stvar posameznika in pa mislim da tudi stvar (ne)ozaveščenosti. Mogoče pa v mejah normale res ne škoduje, ne vem, kar sem jaz raziskovala, brala..na podlagi tega sem se odločila, da ne bo zame nič soje. Pač sem na nekaterih področjih ekstremist, kar se tiče zdravja in počutja še posebej. In, če za katero stvar, kar se tiče lastnega zdravja lahko naredim sama, jo tudi bom in ne bom tega opravičevala z onesnaženim zrakom, zemljo itd., pač stvari na katere nimam direktnega vpliva. Čeprav se tudi sama zase trudim tudi za to. Četudi se človeška življenska doba povečuje, mene ne zanima kvantiteta- torej da bom na stara leta žrla tablete, ki bi me zaradi napredne tehnologije držala pokonci, torej vegetirala po bolnišnicah. Zanima me le kvaliteta mojega življenja, kolikor bo pač dolgo. In menim, da sem sama na pravi poti.

In ravno zato, ker ne gledam na stvari tako ozko kot konj, kot praviš denisdenis, poznam raziskave, ki so za sojo in raziskave , ki so proti soji.

Torej postopek predelave sojinega izolata te zanima in zakaj menim, da je sporen. No, najprej naj povem, da soje nikoli niso uživali v Kitajskih provincah (zaradi naravnih toksinov ali antinutrientov- encim inhibitorji blokirajo delovanje tripsina in še ostale encime, ki so potrebni, da se sojine beljakovine sploh prebavijo), vse dokler niso odkrili fermentacijskega postopka-tempeh, miso..
Predelava v sojin izolat poteka takole. Sojina zrna v prvi fazi zmešajo z alkalno snovjo -heksan, da odstranijo vlaknine. Da obe snovi med seboj ločijo, dajo v kislino, in vse skupaj nazadnje za nevtralizacijo zopet v heksan, ki deluje alkalno na snov. Kislinski postopki se dogajajo v aluminijastih tankih, kar pomeni, da se velika količina aluminija nenazadnje izloči tudi v sam produkt- v našem primeru v sojine proteine. Na vrsti je zadnja faza, kjer s posebnimi spreji in visoko temperaturo posušijo in nastane prah- sojin izolat.

Zaradi visoke temperature je odstranjena snov-trypsin, ki onemogoči prebavo sojinih proteinov. Zaradi postopka sušenja, kjer uporabljajo posebne spreje, se formirajo nitriti, ki so potencialno rakotvorni in vsekakor škodljivi za zdravje. Skozi proces alkalizacije, se ustvari posebna snov lysinoalanine, ki deluje toksično na človeka. Poleg tega pa so končnemu produktu dodane razne umetne arome, umetna sladila, MSG (ojačevalci okusa) itd….nič naravnega in zdravega za človeka.

Čeprav imajo kot navajaš sojin izolat 90 procentni delež beljakovin, je to dejstvo povsem irelevantno, saj je na splošno pri beljakovinah pomeben le in samo izkoristek. Torej, koliko je tvoje telo sposobno predelati vir beljakovin. Npr. ko poješ zrezek, ki vsebuje 70 g beljakovin, je samo vprašanje, koliko teh beljakovin bo tvoje telo sposobno uporabiti. Kot sem že omenila, se pri predelavi soje ustavri neka snov, ki ovira prebavo sojinih beljakovin oziroma za zelo zelo mali izkoristek- mora telo vključiti vse alarme in ostale funkcije , ki kličejo na pomoč ob tem.

Čisto posebna stvar so riževi proteini z biofermentacijo. S tem postopkom, ki niso bili obdelani s temperaturo, se ohranijo vsi encimi, ki so potrebni za večji izkoristek proteina. V bistvu gre nekako za “prežvečene” proteine, kjer so to nalogo opravile bakterije, zato se tudi lažje absorbirajo.

Torej pomebno je le, v koliki meri telo zna izkoristiti hrano. Pa naj gre za beljakovine ali katerokoli drugo hrano. Vse ostalo je balast in veliko breme za telo.

New Report

Close