Sirotka je odpadna voda pri pridelavi sira. Ima zelo dobro aminokislinsko sestavo zato iz nje vecinoma pridelujejo veisokobeljakovinske praske – whey.
Kupis lahko v trgovinah z sportno prehrano – praske.
Drugace pa tudi v navadni trgovini vendar ne vem ravno kak je s tem v slo – tle v nemciji je polno tega Molke drink se rece. Vendar je 0,1 procent beljakovin in sam cuker tak da za moje pojme ni pretirano uporabno.
Lp oliver
Ta Molke drink sem tudi jaz že našla (v AVstriji), pa sem bila prav presenečena, saj ni bilo noter nobenh beljakovin (še manj kot v navadnem jogurtu ali mleku), obenem pa zelo veliko sladkorja. Mislim, da ta napitek nima nič skupnega s sirotko razen imena…
Drugače sirotko uporabljajo predvsem športniki in rekreativci kot dodatek k prehrani, uporabna je tudi v slaščicah (če želiš na račun beljakovin zmanjšati delež OH), lahko jo v kombinaciji s kompleksnimi OH in pravimi maščobami uporabljaš kot nadomestek obroka (časovna stiska,…) ipd.
Katja, skoraj vsi proizvajalci dodatkov imajo v programu beljakovine iz sirotke. V SLO jih najdes naprodaj v fitnesih, HERVISU, PROSPORTU….
Glej, da na izdelku pise WHEY ali si preberi deklaracijo kjer pise da so notri beljakovine iz sirotke. Najbolje da jih jes takoj po treningu, lahko tudi pred in zjutraj ko vstanes.
Po mojem mnenju je najboljsa sirotka Whey2 Neutro od proizvajalca Maxximum Line. Ze okus je ravno pravi za po treningu (kaksna cokolada, jagoda mi sploh ne paše ob tistem času).
Samo skoda, da je sirotka primerna samo za po treningu – ker prehitro preide v kri. Tak fino-mlečni okus bi bil izvrsten tudi tokom dneva – vsaj, če se izogibaš mlečnih izdelkov.
No, samo moje mnenje…:)
No, lahko pa se objavim recept Robotova Beljakovinska Bomba, kjer je ta sirotka – poleg skute glavna sestavina “Bombe”:)
Verjetno ste ze velikokrat poskusili in tudi redno konzumirali pusto skuto z manj mascobe, mogoce zmesano s lanenim oljem, nekateri posoljeno, s česnom ….
Vendar to ni bilo to! Skuta je vecini ljudi dolgocasna, pusta… v jedilniku jo imajo samo zato ker je bogata s beljakovinami in revna s mascobami…
Potem ste jo poskusili mesati s jogurtom… presenetljivo boljsi okus. Vendar je bil to samo kazein… da pa bi prisli do dobre beljakovinske mesanice pa sem zase in za vas skomponiral naslednji recept:
Sestavine:
250g skute
LCA jogurt z manj kot 0,1% mascobe
1dcl 0,5% mleka
20g Whey proteinov – uporabljeni MAXXIMUM WHEY 2 Neutro
Instrumenti:
Multipraktik – Mikser
Žlica
Izvedba:
V multipraktik damo z žlico polovico škatle skute (250g). Zatem zlijemo v multipraktik LCA jogurt (ki je zelo tekoč), potem damo v multipraktik 20g Whey-Sirotke proteinov in se 1dcl 0,5 mleka, ki ga po potrebi damo se malo vec – da je tekoče kot napitek. To skupaj zmiksamo da postane SHAKE. Prelijes si ga v malo vecji kozarec oz. shaker in ga popijes alla Milkshake… Okusno… Beljakovinsko… Res skoraj cisto brez mascob… Idealno bi reku
Kaj Robojeva Beljakovinska Bomba vse vsebuje:
50g Beljakovin
18g OH
5g Mascob
+
Bogato s kalcijem…
DOBER TEK