Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija široko previjanje

široko previjanje

Zanima me, zakaj v ljubljanski porodnišnici novorojenčkom ne slikajo več kolkov. Avgusta so nam v šoli za starše ljubljanske porodnišnice še zagotavljali, da široko povijanje ni več potrebno, ker dojenčkom že v porodnišnici naredi UZ. Naju pa so iz porodnišnice konec septembra odpustili brez te preiskave in brez navodil, da bi morala otroka široko previjati. Babica mi je ob svojem obisku rekla naj vseeno široko previjam do pregleda. Zdaj pa sem ob poplavi različnih informacij zmedena, kaj naj naredim. Je možno otroka samoplačniško peljati na pregled? Kakšno je vaše mnenje, mi to svetujete?

Spoštovana,

raziskave, ki so jih opravili ortopedi na velikem številu dojenčkov v svetu, kažejo, da s presejalnim ultrazvočnim pregledom kolkov pri novorojenčku pri več kot 20% normalnih kolkov zaradi nezrelosti dobimo “patološki” izvid, kar zahteva večkratne kontrole in staršem povzroči strah in negotovost (ter močno poveča stroške…). Tudi slovenske izkušnje so podobne.

Veliko boljši je pregled v starosti 6-8 tednov, ko je lažno “nepravilnih” kolkov manj kot 1%. Obenem tudi velja, da pri normalnih kolkih (Ia) ni potrebno nobenih dodatnih UZ pregledov (česar se v Sloveniji nismo nikoli držali in je imela velika večina dojenčkov še vsaj 1 do 2 dodatna pregleda).

Zaradi teh z dokazi podprtih (“evidence based”) ugotovitev večina strokovnih – tako pediatričnih kot ortopedskih – združenj priporoča presejalni UZ kolkov v starosti 6-8 tednov, v porodnišnici pa le v primeru, ko s pregledom ugotovimo nestabilne ali “izpahljive” kolke, ko je bil novorojenček rojen v medenični vstavi, kadar ima položajne nepravilnosti stopal in v primeru, ko je imel kdo v bližnjem sorodstvu prirojeni izpah kolka. In ta strokovna priporočila izvajajo v praksi v večini držav EU kot tudi v ZDA.

V Sloveniji pravila, ki so bila objavljena v Uradnem listu in vključujejo presejalni UZ pregled kolkov v porodnišnici, še niso bila spremenjena, saj mora spremembo (kljub jasni strokovni upravičenosti) potrditi kup strokovnih (in manj strokovnih) združenj. Zato se v večini porodnišnic še vedno opravlja pregled 2. dan po rojstvu.

Tudi v Ljubljani bi ga verjetno še vedno opravljali, če ne bi prišlo do okvare ultrazvočnega tipala (sonde), za katero že skoraj 2 meseca čakamo, da nam jo nadomestijo z novo. Zato naredimo pregled na aparatu, ki je namenjen preiskavam nedonošenčkov na “intenzivni” in nima programske opreme za oceno kolčnega sklepa, le tistim novorojenčkom, pri katerih obstajajo dejavniki tveganja, da bi bilo s kolki kaj narobe. A s tem pristopom ne bomo “zgrešili” nobenega, ki bi potreboval ortopedsko obravnavo (kot jih nismo v obdobju, ko nismo imeli svojega UZ aparata).

Široko povijanje je že kar dolgo povsem opuščeno, a ga nekatere patronažne medicinske sestre še vedno priporočajo. Ortopedi celo trdijo, da je pretirana “razkrečenost” nogic (npr. z dodatno plenico) celo škodljiva za razvoj kolkov. In je “Pamperska” in povijalka ali body (da kaj ne steče iz plenice…) več kot dovolj.

Upam, da sem bila v odgovoru dovolj razumljiva in boste malo manj v dvomih, kako naprej – samoplačniškega UZ pregleda nikakor ne svetujem, pač pa “običajni” pregled pri pediatru v starosti 6-8 tednov. Če bi se tam kaj zapletlo (kot kaže, v vseh otroških dispanzerjih nimajo možnosti za UZ), pa pokličite k nam, morda bomo kmalu dobili sondo.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovani,
hvala za hiter in izčrpen odgovor. (Kot ugotavljam, se tudi nasveti patronažnih sester in medicinskih sester v porodnišnici še v marsičem razlikujejo 🙂 )
Če sem vas prav razumela, lahko v primeru, da mojega otroka ob prvem obisku pri pediatru (naročena je v petem tednu) ne bodo pregledali z UZ, lahko pokličem v porodnišnico in ga bodo tam? Kam točno naj pokličem?
Zanimivo se mi zdi, da glede na povedano o opustitvi širokega povijanja nihče ni obvestil tudi zdravstvenih domov po Sloveniji oziroma patronažnih sester. Podobno velja tudi glede drugih razhajanj. Ali pa so smernice jasne, le da jih vsi ne preberejo?

Spoštovana,

smernice so čisto jasne, a res premalo “popularizirane” predvsem med medicinskimi sestrami in babicami na terenu. Žal pri tem glavni delež krivde nosijo ortopedi (ti namreč določajo “doktrino” v obravnavi kolkov), ki so premalo enotni (severna Slovenija dela drugače kot ostala Slovenija, EU, ZDA…) in premalo odločni, mnogi (iz inertnosti) vztrajajo pri starem… Pediatri v porodnišnicah moramo počakati, da njihov republiški strokovni kolegij odobri spremembo smernic, saj predavanja, podprta s svežimi strokovnimi podatki niso dovolj.

Premalo je tudi stika med porodnišnicami in terensko službo, zato prihaja do res neljubih neenotnih (celo nasprotujočih si) informacij. Ne le glede previjanja, UZ pregledov, tudi glede dojenja, hranjenja, dud ipd. Da o navodilih nekaterih patronažnih sester glede bivanja na prostem niti ne pišem – kar nekaj staršev potoži, da so dobili navodila, da z novorojenčkom 3 tedne ne smejo iz stanovanja, potem pa naj jih počasi navajajo na bivanje v naravi, začno naj s četrt ure…

Če pri vašem izbranem pediatru UZ kolkov ne bi bil izvedljiv, pokličite dopoldne v našo ambulanto – 01 522 62 47, sestro Eriko, ki vam bo dala datum za pregled v starosti 6-8 tednov.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni!

Naša deklica je bila rojena v začetku novembra. Pregled kolkov 4 dan je bil naslednji: levi kolk 55 (alfa), 62 stopinj (beta), stabilen, 2A in desni kolk 60 stopinj (alfa), 60 stopinj (beta), stabilen, 1B.
Ker je bila rojena v Mariboru, so nam odredili široko povijanje (povijalna planica, zmaj in dve tetra planici zloženi na tretjine, pamperska). Ker veliko joka zaradi vetrov in občutno več kadar je široko povita, me zanima ali lahko resnično opustim široko povijanje? Naj še omenim, da imamo naslednji ultrazvok v njenem 7 tednu. Prebrala sem vsa priporočila, pa še vedno ne vem, če sem prav razumela. Hvala že vnaprej.

Spoštovana,

glede na priporočila pri nezrelosti kolkov (kar je opisano pri vaši dojenčici) široko povijanje NI potrebno – nekateri celo sodijo, da je potencialno škodljivo (v primeru, ko povijete “na trdno” in zelo široko, je lahko motena preskrba glavice stegnenice s krvjo). S temi “svetovnimi” priporočili se usklajujejo tudi slovenska – “Razširjeni strokovni kolegij za ortopedijo” je spremenjena priporočila že potrdil in čakamo le še na prelitje v prakso v VSEH slovenskih porodnišnicah…

Lepo brcajte in se čim prej rešite še trebušnih krčev, kolki pa naj dozorevajo “po naravni poti”.

pozdrav,

New Report

Close