široko povijanje nedonošenčka
Pozdravljeni!
Zanima me, kako je s širokim povijanjem nedonošenčka (rodila sem ga v 32. tednu).
Na pregledu je pediater ugotovil, da ima moj 3-tedenski sin dobro razvite kolke. Zanima pa me, če ga je kljub temu potrebno široko povijati, kajti vem, da se kolki razvijajo do 3 meseca otrokove kronološke starosti oz. do pregleda.
Že vnaprej hvala za odgovor!
Spoštovana,
glede na današnja priporočila ni ob (ultrazvočno potrjeni) normalni oblikovanosti kolkov (tim. tip Ia) nikakršne potrebe po širokem povijanju. Nasploh se danes meni, da (pre)široko povijanje celo moti normalen razvoj gibanja… In če je “okotenost” sklepa pravilna, ob rasti in dozorevanju tudi pri prezgodaj rojenemu ne more priti do slabšanja oziroma do izpahljivosti.
Se pa resda ne ve, kakšna nova navodila bo “znanost” prinesla v naslednjih desetletjih…
Uživajte torej samo v “Pamperskah” (ali celo brez),
Spoštovana Dr. Kornhauser Cerar!
Če mi boste dovolili, bi v zvezi z omenjeno temo postavila dodatno vprašanje.
Sin, rojen ob roku v Ljubljani, teža 3910, 54 cm, oba kolka 1a. Ker sem drugače iz Maribora in v UKC Maribor opravljajo ponovna slikanja kolkov, ko je otrok star 3 mesece, bi se počasi morala naročiti na pregled.
Koliko je takšno (ponovno) slikanje kolkov sploh smiselno in kakšna je sicer praksa slovenskih porodnišnic v zvezi s tem?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav iz Maribora,
Maja
Draga Maja,
na področju UZ pregledov kolkov v Sloveniji je veliko različnih mnenj, skoraj zmeda.
Pred nekaj leti je bil na hitro uveden presejalni UZ pregled kolkov v porodnišnici (koz obveza, objavljena v Uradnem listu), kar je večjim porodnišnicam (zlasti ljubljanski) prineslo kopico težav – poleg rednega dela smo dobili pediatri dodatno nalogo (skoraj 7000 pregledov letno, brez posebnega plačila, saj je UZ “skrit” v paketu preventivnega programa pri novorojenčku v porodnišnici), sami smo morali celo najti donatorje, da smo zbrali denar in kupili ultrazvočni aparat za preglede (UKC za to ni našel sredstev).
Navodila ortopedov so bila tedaj (in so še danes, saj smo nekaj srečanj Združenja za pediatrijo posvetili tej temi) jasna. Žal nikoli niso bila napisana v obliki strokovnih smernic, ki bi današnje težave preprečile.
Na kratko povzemam strokovna navodila, ki so bila povzeta po strokovnih smernicah iz literature in lastnih izkušenj ortopedov Ortopedske klinike UKC Ljubljana.
V primeru izvida Ia kolkov v porodnišnici ni potrebno nikakršno širše povijanje in noben kontrolni pregled (bistvo UZ pregleda kolkov z merjenjem kotov je, da ne dopušča lažno normalnih izvidov, možni so le lažno patološki).
V primeru nezrelih (zaobljenih) kolkov (Ib) je svetovana kontrola v starosti 3 mesecev, široko povijanje ni potrebno.
Če so koti, ki jih merimo pri pregledu, preveč strmi (IIa, IIb), to kaže na slabšo oblikovanost kolka in je svetovano širše povijanje ter ponovni UZ pregled v starosti 4-6 tednov.
Le pri hujših nepravilnostih ali izpahnjenih kolkih (oznake III in več) je potrebna napotitev k ortopedu oziroma njegovo ukrepanje.
Kot kaže praksa, se v Sloveniji tega sploh ne držimo – kljub Ia kolkom se preiskava ponavlja 1x, 2x, 3x… (tako pri pediatrih v ZD kot raznih ambulantah nekaterih porodnišnic, pri ortopedih, celo nekateri ginekologi opravljajo te UZ preglede “ljubiteljsko”…), “svetuje” se “preventivno” širše povijanje (no, za vsak slučaj).
Zakaj, kdo to odreja, in ne nazadnje, iz česa se krije opravljanje (nepotrebnih) ponovljenih preiskav, očitno ne ve nihče – ali pa nikogar ne briga.
Sedaj, ko sem se “izkašljala”, še kratek odgovor vam: ker je UZ preiskava otroku nenevarna in neboleča, v primeru “ignoriranja” navodil pa zdravstveni delavci radi naredimo staršem občutek, da “zanemarjajo” dobrobit otroka, se na pregled pač naročite. Malo časa, ki bi ga sicer preživeli v zelenju Pohorja, bo šlo za pregled, kaj bolj zoprnega pa ne bo.
Lep pozdrav v štajerski konec,
Spoštovana,
če sem prav razumela, so ponovni UZ kolkov pri otrocih, ki imajo ob rojstvu kolke Ia nepotrebni. Torej ni nobene prave škode, če ta pregled ignoriram?
Pri nas opravljajo te preglede v bolnišnici in mi je bilo rečeno, da moram otroka naročiti osebno, čakalna doba je štiri mesece. Kakšno napako kolkov naj bi ugotovili pri polletnem otroku mi ni jasno, če je imel po rojstvu kolke Ia?
Tak pregled bi mi bil smiselen edino v primeru, da je možno, da se kolki pač sčasoma še vedno lahko okvarijo. V kar pa ne verjamem.
Lep dan želim vam in vsem vašim sodelavcem.
Spoštovana,
se strinjam z vami, da kontrolni UZ pregled kolkov pri 6 mesecih ni smiselen in najverjetneje res ne koristi nikomur.
Žal pa nisem tista, ki vodi pediatrično “doktrino” s tega področja in nimam nobenega vpliva na to, kaj delajo po posameznih bolnišnicah, zdravstvenih domovih, regijah…
Strokovna priporočila in navodila v literaturi pa so jasna: če so bili ob UZ pregledu ugotovljeni Ia kolki, je odveč nadaljnje pregledovanje z UZ.
V tujini večinoma ne delajo presejalnega UZ pregleda v porodnišnici, ampak v starosti 1-2 mesecev ob pregledu dojenčka v posvetovalnici. S tem odpadejo predvsem (lažno) pozitivni izvidi iz porodnišnice (zlasti Ib).
Še vedno velja, naj bi pediater ob vsakem preventivnem pregledu (v posvetovalnici) kolke pregledal klinično (kar je povsem neboleče in za otroka nemoteče) in v primeru, ko bi se mu kaj zdelo sumljivo (npr. zavrta gibljivost, neenakost med stranema…) ponovil UZ pregled.
Pozdrav,