Najdi forum

sirarska skuta oz. ricotta

Ali mi priporočate, da jo jem, glede na to, da hujšam? V programu prehrane imam dovoljeno mozzarello light, samo ta mozzarella je ful draga. Prodajalka sirov mi je rekla, da vsebuje manj kot 10% maščobe. Naredijo ga iz sirotke, ki ostane pri izdelavi sira. Za izdelavo sirarske skute (menda se imenuje tudi ricotta) porabijo zelo velike količine sirotke in mislim, da sama sirotka res ni več mastna. A kdo ve kaj več o tem?

Moni, za riccoto res ne vem, tud mene zanimajo prehrambene vrednosti. ALi bi lhako prosim povedala, kje kupuješ mozzarello light? Jaz sem jo videla samo v belgiji, pri nas in v avstriji pa je ni nikjer za videt! Hvala!

LP

Mozzarello light sem kupila v Intersparu na Viču in v Leclercu. Videla pa sem jo tudi v Mercatorju in Sparu. Je pa kar draga saj stane vrečkica z enim hlebčkom krepko čez 400 sit. Ta mozzarella je tuje znamke. Pa čez vrečko piše light. Za ricotto sem nekaj sama našla, ampak to ni to. Ta sirarska skuta je samo po okusu podobna ricotti.

Kje pa si kupila to sirarsko skuto.

lp Neja

Dej potem pa prosim prepiši vrednosti iz vrečke. Bom js tut v mb pogledal pa sporočim. Je sicer draga ampak tu pa tam bi bila odlična. 🙂

Lp Oliver

To sirarsko skuto sem kupila na tržnici v Kosezah v Ljubljani, takoj ko prideš v pokriti del je prodajalna različnih sirov. Ta skuta je v obliki torte in od nje odrežejo željeno veliki kos. Je čisto brez okusa, ni ne sladka ne kisla in na otip sploh ni mastna. Do sedaj še nisem jedla ničesar podobnega. Ta sir sem si narezala na paradižnik in dodala malo začimb. Bilo je zelo okusno.

Oliver ni problema za vrednosti, ker sem tisti del izrezala in si shranila torej ta mozzarella light ima na 100g: 163 kcal, 20g proteinov, 0.4 g OH in 9.0g maščobe.

Če je zadeva res tako draga potem si kupi raje topljeni sir HAPPY COW ‘light’. Je sigurno cenejši, sestava pa je skoraj identična kot za Mozzarelo light!!! Tudi ne vem v čem je fora sirarske skute ‘Ricotta’ , ker je tudi sigurno zelo draga. Za mene je še vedno zakon ljubljanska (light) ‘alias’ Šparova (pusti sveži sir)

LP Štajerc

js sm mislo da ma manj maščobe. Js sm zdej trenutno na grunlanderju lahkem (20% mm) ali pa na srečni kravi.

Še bo treba iskat.

Lp Oliver

Oliver, v Hoferju imaš Gaudo s 7% maščobe (7 g/ 100 g). Nazadnje ko sem bila, sem se odočala med tole Gaudo in enim na A…, ki je tudi imel 7% in vzela tega zadnjega… ta sir je tako strašno smrdel (Appenzeller varianta – mogoče je bil celo ta), da sem ga takoj zavila v tri vrečke in poklonila fotru :S

Sicer pa obstaja še en Goudette – imajo ga v Merkurju v Lipnici,cena je okoli 4-5 eur na 1000 g. Ima tudi le 7 g maščobe/100 g.

Kje pa kupuješ tega 20% Grunlanderja? Pri nas?

LP, Staša

Imajo ga v Mercatorju in fulll je dober!

A Šmarski rok vam pa ni preveč všeč??? meni je še najboljši od lahkih sirov.

samo šmarski rok ima čez 20% maščobe staša pa govori o 7% kar je razlika

Ja, imaš prav. Jaz prevečkrat gledam po sebi. Ne ljubim preveč sira, pa je za tolikokrat, kolikorkrat ga jaz jem, vsebnost maščobe skoraj brez pomena. Mi je bolj važen okus, ker sem fuuul velik gurman. Poleg tega pa se prehranjujem po hellerjevi metodi in mi je bolj važna vsebnost OH, kot pa maščobe.

meni osebno ima najboljši okus ementaler

V šparu kupujem grunlanderja (ima velike luknje :)). Ja sej si bom moral malo organizirat da bom šel tudi kdaj v avstrijo vendar še zaenkrat nimam avta pa tut hladilnik imam extremno majhen.

Lp Oliver

Mislim da je teh 20% pri grunlanderju mm v suhi snovi. Enako pri šmarskem roku kar ne znese kej več kot 10 g (se mi zdi bom prevohal malo vrednosti pa sporočim.)

Lp Oliver

Šmarski ima cca. 17 g M na 100 g.

New Report

Close