Jaz sem bila čisto navdušena, ker sem res mislila, da je rastlinski. Pa je lari fari! Ko sem delala reklamo za njega, me je sestra opozorila, da ga res reklamirajo kot rastlinskega, da pa ima le manjši delež mlečnih maščob kot ostali siri (nečakinja je imela alergije in ni smela jesti nobenih mlečnih izdelkov, zato je sestra zelo natančno spremljala kaj je v kakšnem izdelku)
V naši trgovini sem prosila, da mi dajo za prebrat list, ki je na siru in res je imela sestra prav. Žal! Torej je še vedno sir- torej spada pod beljakovine!
Sir z najmanj maščobe na slovenskem trgu je Šmarski ROK. Ima le 25% mlečne maščobe v suhi snovi. Ostali “lahki” siri jo imajo 35%, polmastni 45%, polnomastni pa 55-60%.
Ker maščoba da siru okus so pomanjkanje okusa pri Roku kompenzirali z več soli – sir je bolj slan. Tako, da je treba tudi to pazit.
Dobra fora za zmanjšanje vnosa mlečnih maščob s sirom je tudi parmezan. Parmezan ima sicer zelo veliko maščob 60% in več v s.s., poleg tega pa še zelo veliko suhe snovi – vendar ima izredno intenziven okus. Ker je okus res intenziven ga enostavno ne moreš veliko pojesti – že pri 20 gramih so usta in nos “nafilana do roba” žlahtne sirove arome. Ostalih sirov pa jaz z lahkoto pojem 100 – 150 gramov.