Sir Brie
Dobro jutro!
Vceraj sem se pregresila in pojedla nekaj rezin modrega sira Brie. Bil je svez. Seveda pa me je potem zagrabila panika. Kaj pa, ce sem s tem skodila otroku?
Zanima me, kako tak sir skodi otroku? V kateri fazi razvoja?
Ima baje lahko nekaksne bakterije.
Ali to velja samo za nepasterizirane sire ali za vse mehke?
Kdaj se to pokaze?
Hvala lepa,
vasa Anuska
Draga Anuška,
kataloga, v katerm bi lahko prebrali, kdaj in kako katera hrana morda lahko škodi plodu ni. Načeloma je vsa uradno pregledana hrana neoporečna in jo smejo uživati tudi nosečnice. Tudi plesnove sire. Kako je z “domače pridelano hrano”, ki ni toplotno obdelana ali sterilizirana na drug način pa ne vemo zato jo bodisi odsvetujemo ali pa priporočamo naknadno toplotno obdelavo. Nevarni sta predvsem bakterija listerija in parazit toksoplazma. Ti lahko povzročita nerpavilnosti v razvoju živčevja oziroma lahko povzročita, da plod v maternici odmre.
V bodoče se prehranjujte zavestno. Najprej premislite in nato pojejte in ne obratno, vsaj zato, da ne boste slabo spali. Če ste sir kupili v supermarketu se niamte česa bati.