Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija sinusna aritmija

sinusna aritmija

Spoštovani!

Pred dobrim mesecem sem imela 24-urni holter zaradi pogostih tahikardij. Zdaj sem dobila domov izvid holterja, kjer je napisano:
Tekom 24 ur najdemo 120256 srčnih utripov. Od tega ima 1 VES in 25 SVES, 2X trojček SVES?; ter 2×4 zaporedne utripe, ki izgledajo kot SVES! ST spojnica ne niha. Ima pa sinusno aritmijo. Svetoval bi pregled na UKC Ljubljana. Pokaže naj naš zapis v pdf.obliki.

Mi lahko prosim razložite kaj to pomeni. Nikjer ni napisane prave diagnoze, niti zakaj naj bi šla v Ljubljano. Sem vprašala, če bom imela še ultrazvok srca, pa mi je zdravnik rekel, da ni potrebno, ker se baje nič ne vidi. Naredili so mi že pred časom RTG srca in pljuč in je bp.
Opravila sem tudi cikloergometrijo… celotni izvid še vedno čakam. Vem samo to, da nisem do konca opravila preiskavo zaradi visokega pulza. Vmes sem imela 198 utripov, tlak pa 145/90.
Stara sem 29 let, pred časom sem imela pogoste tahikardije z utripom 115-135 in malo zvišanim pritiskom. Zdaj nekaj časa pa je ravno obratno… pritisk je okrog 110/60 ali pa nižje (najnižje nazadnje 84/47) ter utrip med 70-90.
V prsih me že nekaj dni izredno boli. Od grla do želodca. Vmes imam kratko sapo in občutek, da ne dobim zadosti zraka. Imam občutek, kot da mi kdo na prsnem košu sedi. Vmes me boli tudi leva dojka in pod levo podpazduho, ter včasih mi mravljinči leva roka. A je to kaj narobe?
Prosim za vaš cenjeni nasvet in odgovor, saj me res zelo skrbi, kaj se to dogaja.
Že vnaprej se Vam zahvaljujem za Vaš trud in odgovor.
Lep pozdrav,
Barbara

V dopisu ni razvidno kateri zdravnik (družinski? kardiolog?) in zakaj bi vas rad napotil na pregled v Ljubljano (kontrolni pregled po Holterju ?). Domnevam, da želi ugotoviti , če imate prezgodnje utripe, kako so pogosti in mesta njihovega nastanka. Pri preiskavi ste imeli en prezgodnji utrip iz prekatov in več utripov, ki so nstali v preddvorih.Delovanje srca je bilo blago neredno. Taka ugotovitev je možna tako pri zdravih kot pri bolnih srcih. Če bi zdravnik želel napisati diagnozo, bi napisal: redki prezgodnji utripi in blago neredno bitje srca. Morda je bila ugotovitev “2 x trojček SVES?” vzrok, da je zdravnik priporočal še kontrolni pregled v Ljubljani (verrjetno v Kardiološki ambulanti na Polikliniki). Pri obremenitvenem testiranju je zdravnik prekinil obremenitev ob čezmernem porastu srčne frekvence, kar običajno nastopi pri preiskovancu s premajhno telesno kondicijo. Izgleda, da imate v mirovanju povsem normalno srčno frekvenco in nekoliko prenizek krvni tlak, kar je lahko vzrok za hitro utrudljivost in omotičnost. Bolečine v prsnem košu, občutek kratke sape, bolečine v levi dojki, kakor ste jih opisali ne kažejo na prizadetost srca. Zelo verjetno so znak prevelikih stresnih vplivov.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close