Najdi forum

sinusi

Skoraj leto dni imam težave z nosom, diagnozo imam alergijski rinitis, anosmia. Ne vonjam in imam vedno enostransko poln nos. Ponoči mi teče navzad v grlo, potim se okoli vratu in proti prsim navzdol, vročina je včasih zraven, tako se zbujam že po 4 urah spanja, da si očistim nos.
Približno vsak 2.-3. dan imam veliko rumeno kepico izcedka iz nosu. To si očistim in to je za 5 minut dobro. Nato se zopet zamaši ena ali druga stran. Povečini je desna. Na rtg sliki se ne vidi, da bi imela sinuse. V tem času sem že jemala (poleg raznih vitaminov , b-jev in c-jev) flonidan, claritin, zyrtec, tafen nasal, fiziloško raztopino, nasonex, medrol (7dni v juliju), hiconcil (1x).
Tako se mi je avgusta pojavila astma zaradi nenehno zamašenega nosa. V alerg.amb Golnik v Lj. so mi to stabilizirali s Flexotide sprayem. Sedaj ga uporabljam 2×1 vpih.
Imela sem alerg.testiranje 2x in je bilo obakrat negativno. Takrat po medrolu sem en mesec lahko vohala. Od septembra dalje pa nič več.
Sedaj si že 2 meseca delam inhalacije s paro. Ko se odpravim na sprehod s hitro hojo, se mi nosnici očistijo za tisti čas hoje.
Prejšnji teden mi je ORL zdravnik dal napotnico za CT obnosnih votlin in da uporabljam samo flexotide spray in nič za nos. Ko bom imela te izvide, je rekel, da me bo poslal v Ljubljano na ORL. Trenutno je tako, da imam kepico ‘smrklja’ enkrat v enem, potem pa zopet v drugi nosnici.

Prosim za vaše mnenje in morda bi se lahko zglasila pri Vas?

Spoštovana ga. Zdenka!

Glede na opisane težave, je pri vas za nadaljnjo diagnostiko nujno potreben CT obnosnih vozlin (nanj ste že naročeni). Pri vas bo potreben natančen ORL pregled.
Ko boste imeli ta izvid in napotnico za ORL ambulanto pa se lahko za pregled naročite v ORL ambulanti na Polikliniki v Ljubljani, lahko tudi preko telefona.

Lepo pozdravljeni, B.O.

Hvala za prijaznost.
Še nekatere stvari bi vas vprašala.
Probleme imam na desni strani nosnice. Sedaj me že občasno boli tudi desno uho.
Ali lahko vpliva modrostni zob na desni strani, ki so mi ga izpulili 3 mesece pred tem problemom z nosom?
Ko sem bila mlajša so mi zdrli zob in ta se mi ni zacelil.Tako sem bila operirana na Stomatološki v Lj., kjer so mi očistili desno stran sinusov (prerezali so mi nad zobmi) nad zobom in zašili kožo od zoba. Kasneje sem občasno imela vnetje, uporabljala sem kapljice Otricorten in je bilo dobro. Sedaj jih ni več, so morda katere podobne njim?
Pred problemom z nosom, sem občasno tudi jemala garamycin mazilo (2 leti), ker so me večkrat pekle nosnice. So lahko te bakterije prišle globlje v nos in morda zato imam sedaj izcedek iz nosa?
Ko sem bila nazadnje na AL.kl. v Lj. za astmo mi je dr. Remškarjeva napisala na izvid, da me orl naj NE bi zdravil z sistemskimi kortikosteroidi(Medrol).
Ali ima res Medrol toliko stranskih učinkov in da se bolezen rada povrne? Mi bi morda nakazali za katero bolezen bi šlo v mojem primeru?
Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Ali izdrt zob še povzroča bolečino, bi se lahko ugotovilo s pregledom. Na večino vaših vprašanj vam bo odgovoril ORL zdravnik, ki vas bo pregledoval, takrat bo tudi imel CT slike obnosnih votlin.

Medrol ima tudi precej stranslih učinkov, zato ga predpisujemo samo v preverjenih situacijah, kjer pričakujemo več koristi kot ima stranskih učinkov.

Lepo pozdravljeni, B.O.

Pozdravljeni!
Opravila sem CT pregled. Ugotovili so, (napisano) močno zadebeljeno sluznico obeh maksilarnih in frontalnih sinusov z gosto vsebino, v sfenoidalnem sinusu z nivojem ter močno zadebeljeno sluznico etmoidalnega sinusa obojestransko kjer so posamezne etmoidalne celice v v celoti zastrte. Sluznica nosnega hodnika je tudi zadebljena. Medialna stena obeh maksilarnih sinusov je deloma stanjšana, na posameznih mestih osteolitično spremenjena.
Zaključek je Pansinusitis chronica exacerbata

Ali je priporočljiva operacija oz. potrebna in ali je v popolni anesteziji?
Koliko je potrebno čakati na operacijo.
Bi mi pomagal antibiotik ali kakšna druga zdravila namesto operacije?
Kakšna naravna zdravila (sinupret)?
Katero zdravilo je za zmanjšanje sluzi?
Hvala lepa za odgovor in Vse lepo v 2006.

Spoštovani!

Kot sem vam že omenil v prejšnjih odgovorih, boste z vsemi izvidi morali opraviti pregled v ORL ambulanti.
Ker ste že omenili, da vas bo vaš zdravnik poslal na ORL pregled v Ljubljano, bi vam svetoval pregled pri enem od naslednjih specialistih, ki se v večini ukvarjajo z boleznimi nosu: prim. dr. Podboj, dr. Boršoš ali dr. Spudič.

Glede na CT izvid bo pri vas najverjetneje poseg v splošni anesteziji. Na poseg se čaka okoli 6-9 mesecev.
Ustrezna zdravila vam bo predpisal ORL specialist na pregledu.

Lepo pozdravljeni, B.O.

New Report

Close