Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina sinus pilonidalis

sinus pilonidalis

Pozdravljeni,
Pilonidalni sinus se mi je pojavil že v osnovni šoli, torej ga imam že okoli 6 let. Pojavlja se mi približno 1x mesečno (ponavadi pred ali v času menstruacije). Gnojna bulica, ki se pojavi je zelo majhna in redko kdaj me boli. Ko se mi zagnoji, iztisnem gnoj ven in po dnevu ali dveh je spet v redu. Tudi gnoj ne smrdi, kot nekateri opisujejo. Pri meni je čisto brez vonja. Higieno imam redno. Zanima me, ali moram na operacijo. Te težave bi se rada sicer znebila, vendar me skrbijo opisane bolečine in trpljenje ter čas celjenja po operaciji. Sem aktivna športnica in kaj dosti počitka si ne morem privoščiti.

Že v naprej se Vam zahvaljujem za odgovor.

Spoštovani,
pilonidalni sinus je globoko vnetje, boli in samo v tem primeru se operira. Če ne boli, kot ste opisali, ni potrebna operacija. Morda sploh ne bo potrebna.
LP!

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni, mi lahko sporočite, kje odstranjujejo dlake na napotnico.

hvala lepa

Pozdravljeni,
moslim, da nikjer.
LP!

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

pozdravljeni
pred tednom dni se mi je pojavil Sinus pilonidalus in tri dni kasneje je bila diagnoza kirurga operacija v splošni anesteziji. Od prvega dne so bile prisotne hude bolečine, ki pa so se samo stopnjevale in so bile peti dan že nevzdržne. Ker pri zdravniku in kirurgu razen napotnice za operacijo čez teden dni nisem dobila ničesar sem posegla še po altenativi in si z obkladki pomagala. Sinus se je prepustil in mi od takrat teče ven in se čisti. Tudi ni več tako boleče, razen ko vstanem in sedem, sedaj me zanima: operacija da ali ne? Kaj mi svetujete? Osebna zdravnica mi operacijo priporoča in pravi da se mi po operaciji več ne bo to dogajalo. Sedaj pa ne vem kaj bi in kam naj se obrnem. Kaj mi svetujete da počnem da preprečim oz. zmanjšam možnost ponovitve tudi brez operacije.
Ali mi lahko pri operaciji ko ni “vnet” sinus to vse odstranijo in lahko normalno živim naprej.
lep pozdrav

Pozdravljeni,
operacija je potrebna. Operira se v času vnetja ali kko se to umiri. Obkladki so povsem priporočeno lajšanje težav, temu ne bi rekla alternativno zdravljenje. Ko se gnoj začne izcejati, dejansko bolečine popustijo. Operirati pa je še vedno potrebno.
LP!

Pozdravljeni
Operacija je bila izvedena, sedaj me pa zanima koliko časa to se boli tako nenormalno hudo? Kaj lahko naredim da ublažim bolečine, ker jesti protibolečinske tablete mi ravno ne diši, vendar brez njih ne gre za več kot pol dneva. Sedaj je že teden dni po operaciji in bolečine so se vedno prisotne ter vrtoglavica in slabo počutje se me še kar držita.
Lep pozdrav

Pozdravljeni,
po mojih izkušnjah po operaciji pacient potrebuje protibolečinske tablete nekaj dni. Vsekakor naj to ne bi bilo več kot 1 teden. Če je drugače, na kontroli pri zdravniku povejte, da ni v redu.
LP!

Pozdravljeni,

za mojo tezavo se mi ni zdelo vredno odpirati nove teme – teh je ze dovolj.
Imam sum omenjenega stanja, vendar je stvar pri meni malce drugačna. Na tem mestu čutim t. i. podkožni strdek. Ta strdek začutim, ko s prstom pritisnem na to mesto in v tem primeru pritisk izzove čuden, malce neprijeten srbeč občutek, ki ga praskanje po površini ne odstrani. Zaradi tega sumim, da se nekaj dogaja pod kožo ali mogoče celo na kosti. Je to mogoče predčasno stanje te bolezni? Zdi se mi, da je ta strdek prisoten že kar nekaj časa, vendar sem mu šele zdaj namenil toliko pozornosti. Mogoče veste za preventivne metode zdravljenja tega stanja? Obstaja kakšno antibiotično mazilo? Pripravljen sem tudi na lasersko odstranjevanje dlak, če bo to rešilo problem (več internetnih virov navaja to kot preventivno rešitev problema).

Lep pozdrav.
Mitja

Pozdravljeni,
pilonidalni sinus je nevneto stanje, absces in fistula pa vneto, fistula pomeni, da se iz ognijka na površino naredi kanalček in skozen se izceja gnoj.
Preventiva, ki je zanesljiva, je izrezari spremembo v celoti, nato z ostalimi metodami preprečevati ponovitev zraven prejšnje ciste. LP!

tudi jaz imam podobne tezave, pred leti sem bila operirana, sedaj se pojavi na saksne toliko bula, trenutno je kar velika in boleca… imam pa dojencka in mislim da operacija in okrevanje trenutno ne bo mozno in me zanima ce lahko naredim kaj drugo ali si kako drugace pomagam…

Predlagam pregled pri osebnem zdravniku, ki bo ocenil, ali je potreben poseg, antibiotik ali kaj drugega. Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close