sinus pilonidalis
No da še jst mal opišem svojo zgodbo….
Prvič sem opazil da se nekaj čudno dogaja na predelu trtice kake 4 leta nazaj. In seveda, preden sem zbral pogum da omenim to moji osebni zdravnici je kar nekaj čase trajalo (3,5 let). Po pregledu zdravnice je takoj vedela da je to sinus pilonidalis. In po nekaj naročanjih in pregledih sem pristal v operaciski sobi (to je bilo 5 dni nazaj) kjer so mi naredili cca 10cm veliko odprto rano. No preden so me izpustili iz bolnišnice, so mi rekli, da se bo to pozdravilo oz. zacelilo v 2-3 mesecih kar sem bil zelo presenečen. Pred operacijo sem se pogovarjal z osebno zdravnico, ki mi je rekla da se to pozdravi v približno 3 tednih, pri pogovoru s kirurginjo mi je rekla pa da se to pozdravi v 3-4 tednih… To mi je bilo vse sprejemljivo (zaradi službe) , vendar ko so mi pred izpustom iz bolnišnice rekli da 2-3 mesece sem bil zelo šokiran. Čeprav so rekli da je operacija potekala brez zapletov, se mi zdi čudno da bi časi okrevaja se tako veliko razlikovala. Ali obstaja karkoli, ki bi pripomoglo k hitrejšemu okrevanju in zdravljenju?
Imam pa še eno vprašanje… Kako naj prepoznam, če se mi je ta rana, v času zdravljenja zagnoji? Trenutno se tuširam direkno v rano 6x na dan in telesna temperatura je 37.
Hvala za odgovor
Spoštovani!
Razpon trajanja zdravljenja je zelo različen. Prej kot v treh tednih se tako velika gnoječa se rana težko zaceli, v 3 mesecih pa praktično vsaka. Načeloma lahko delate vse. S tuširanjem skrbite za odstranjevanje gnoja, bakterij in mrtvine, da se tkivo lažje zaceli.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni,
tudi meni je zdravnica dala napotnico za kirurgu za odstranitev sinusa pilonidalisa. Trenutno imam majhno bulico na trtici, bolečine pa so zmerne. Vem, da moram iti k kirurgu in bom tudi šla, vendar imam v naslednjem tednu planirane še ene krajše počitnice, zato me zanima predvsem, kako je z operacijo, a te ponavadi operirajo takoj ali dobiš datum čez nekaj časa? Zdravnica mi je predlagala dr. Košoroka.
Mislim, da bi lahko s trenutnim stanjem zdržala še en teden (na bulico si dajem kamilice, kakor je priporočala zdravnike, zraven pa še obhladke, pa je potem kar boljše), potem pa bi po dopustu (torej čez dober teden) šla h kirurgu. Kakšno je vaše mnenje?
Pozdravljeni,
na vas se obračam z enim vprašanjem: zdravnica mi je dala napotnico h kirurgu za odstranitev sinusa pilonidalisa. Trenutno imam bulico na trtici, bolečine pa so še kar zmerne (zaboli me, če si mesto dotaknem), območje pa je rdečo in toplo do dotik. Vem, da moram h kirurgu in bom tudi šla, samo zanima me, ali ti kirurg potem operacijo določi takoj ali dobiš kasnejši datum?
Prihodnji teden imam namreč planirane še ene krajše počitnice in mislim, da bi lahko s trenutnim stanjem zdržala, zato sem sedaj v dvomih, ali iti že sedaj (danes/jutri) k zdravniku ali še počakam dober teden in grem potem, če bi me takoj operirali?
Hvala za vaš nasvet.
lp
Pozdravljeni,
Sam imam iste težave, za razliko od ostalih me pa ni to nikoli bolelo, samo krvavo gnojni izcedek. Pred tremi mesci sem imel incizijo, po tem sem pa vsak dan vsaj trikrat menjaval prevezo ter tuširal seveda. Sedaj je že skoraj zaprta in se vedno malo izteka kri. Naj nadaljujem s prevezami?ali naj grem na radikalni kirurški poseg?slišal sem pa še za eno možnost, namreč za lasersko terapijo z laserjem Biolitec 1470 nm in da so rezultati fenomenalni. Bi mogoče vedeli kje to izvajajo v Sloveniji?ali je samo v tujini?
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Sam imam isto težave s pilonidalnim sinusom, najverjetneje me čaka radikalni poseg. Me pa zanima, če je kdo kaj pobrskal o laserju Biolitec?? Po operaciji in zaceljeni rani bi se verjetno odločil za lasersko odstranjevanje dlak, da bi čim bolj zmanjšal možnost ponovitve! Če ima kdo kaj več informacij o Bioletic-u bi bil zelo hvaležen. Na spletni strani sem sicer poslal neko poizvedbo, vendar do sedaj nobenega odgovora. Uporabnik “pvlado” je med debato omenjal Biolitec, upam da nam lahko on kaj več o tem pove.
Lep pozdrav!
lep pozdrav!
v petek sem imel operacijo sinusa pilonidalis, pri kateri so mi izrezali nekaj tkiva.
predpisali so mi antibiotik efloran 400 3x na da.
drugi dan po operaciji se mi je povišal pulz, dobil sem vrtoglavico, in sem zelo žejen. danes so me odpustili iz bolnišnice in ko sem prišel domov sem imel telesno temperaturo 37.5 °C.
pa me zanima če se je pojavila sepsa.
Spoštovani!
Ne morem reči, da se ni, kerr se tudi visoka vročina najprej začne z nižjimi vrednostmi. Bolj verejtno gre za druge vzroke – mogoeč visrusno infekcijo zgornjih diahl, lahko do porasta vročine zaradi posega lokalno. Za zaščito že imate antibiotik, ki bi moral preprečiti širitev bakterij po telesu in preprečitev sepse. V pirmeru hude vročine in splošne prizadetosti, pa se vrnite k zdranviku, da preverijo, kako vam gre.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni !
Najprej se Vam Janko zelo zahvaljujem za Vaše dobre odgovore, ki sem jih že našel na tej strani.
Pa Vam na dolgo čisto opišem stanje mojega velikega problema. Upam da mi lahko kako pomagate saj sem že naveličan mesečnega obiskovanja zdravnikov.
Pa me zanima kaj se da še storiti in sicer. Tudi jaz Imam probleme s tem SInusom pilonidalisom, in sicer že bil dvakrat operiran. Druga operacija je bila redikalna operacija torej so naredili veliko odprto rano,
Ki so jo medicinske sestre rekle kar krater 🙁 Vse lepo in prav celjenje je šlo kar vredu. Le da je rana že v istem tednu zelo izločala gnoj. Tako da mi je zdravnica v rano dala Alginatno oblogo Kaltostat. Zaradi obilnega izločka in nepreijetnega vonja po gnoju, Ki ga ne privoščim nikomur smo alginatno oblogo sprva menjavali vsaki dan. Naredili pa so mi tudi bris rane in predpisali antibiotike Dve vrsti, ki sem jih moral jemati ene na 12 ur in Efloran kolikor se spomnim na 8 ur. Po Efloranu sem seveda imel Drisko. In celjenje je bilo kar vredu. Razen bolečina zaradi alginatne obloge je bila sprva kar zelo grozna. Potem ko je alginat začel malo pivnati pa je bila bolečina zmerna ali pa skoraj nič. Operirano mesto so pri zdravniku brili enkrat tedensko. Prav tako so čistili rano in ostranjevali divje meso pa so odstranjevali z enim kamenčkom, ki pa se ne spomnim imena. In rana je zelo lepo cedila. Izločki so se prenehali po kakih 14 do 3h tednih smo tudi nehali z alginatnimi oblogami Kaltostat. In sem operirano mesto tuširal 3x dnevno.
In zlomka po dobrem mescu zacelitve sem opazil zopet kri na hlačah. In zopet k zdravniku. Sprva ni kazalo da bi se zadeva ponovila ni bilo gnoja. Le razpokana kožica, ki pa nevem zakaj je počila.
In nato čez 14 dni je pa bilo že jasno da se je zadeva bolj problematična ker so se začele bolečine. In Vonj po gnoju in seveda viden je bil gnoj. In so mi naredil zopet bris rane in zopet enake dve vrste antibiotikov Efloran in še enega drugega sam vem da je bil 1000 mg. In Alginatno oblogo KALTOSTAT, ki smo jo menjali na 2 do 3 dni. Bolečine med nošenjem Alginata ni bilo.
Zadeva se umiri nakar čez dobr mesec ponovno. In zadeva še kar ni vredu. kar sem dobil kup antibiotikov, ki so pomagali samo občasno na podlagi brisa rane.
No nakar grem zaradi bolečih tirov k dermatologu ki mi predpiše zdravilo Doksy 100. Sprva dvakrat na dan in nato 1 krat na dan. Jemanje je trajalo približno dva meseca. In tudi sinusu je pomagalo. Saj ni vsaj bolečin. Niti gnoja ni kaj preveč opaziti. Kar zadevo še zmeraj dobro tuširam z nevtralnim milom in intimnim milom. Ter si dajem na mesto Obkladek s fiziološko raztopino Za vsak slučaj. In me zanima kaj lahko še naredim naj hodim še zmeraj na operacije in bo bolje, Jaz sem mnenja da dokler bo vzdržno ne bi hodil na operacije. Ali neoperiranje lahko pusti kakšne posledice ali zaplete.
Zaradi vsega tega števila antibiotikov imam težave s prebavo. In se mi zdi da imam probleme z glivicami
vsaj na penisu na glavici. Včasih srbi in peče. Zdaj penis redno perem samo z vodo in čisto malo mila. In je bolje. Glavica ni viteti rdeča in je čisto normalna včasih je blo videt kakšno rdečo pikico drugega pa ne. Sedaj tudi to ni videti . In me zanima naj uporabim kremo Canesten ali pustim pri miru.
Ali se bo potrebno obrezati. Ker to je problem za kožico in to prehaja nato na glavico.
Se pa zadeva nekoliko umirja in kako naj ukrepam.
Hvala vam za vaš odgovor in trud.
Aleks
Spoštovani!
Imate nezavidljive težave. Mogoče bi opravili še rektoskopijo, da bi preverili, da nimate kakšnih kanalčkov, fistul, ki bi povezovale črevo in operiarna dle, ker je res nenavadno, da se stanje toliko ponavlja.
Kar se tiče penisa, bo verjento zaenkrat dovolj nega, umivanje in cnesten. Obrezati bi vas morali, če bi se zradi ponavljajočih se vnetij kožica tako zožila, da ne bi šla čez glavico.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni,
Tudi sama imam probleme s p.s. Leta 2008 so mi naredili dranažo abscesa, ki se je pojavil skoraj pri zadnjični odprtini. Od takrat pa do konca lanskega leta nisem imela s tem nobenih problemov več.
V začetku novembra 2012 so mi zaradi velikega perianalnega abscesa na istem mestu zopet opravili drenažno incizacijo, evakuacijo gnoja in tokrat gazni dren. Slab mesec po tem se je absces naredil nekoliko višje. Absces se je sam predrl. Od takrat do danes se zadeva še vedno ni umirila. Enkrat se mi vname spodnji del, drugič zgornji… 3 dni miru in zopet se vse ponovi, ali teče gnoj in kri iz spodnjega abscesa, ali pa se mi vname zgornji… Pregled pri kirurgu imam začetek aprila. Ali bi bilo potrebno ukrepati že prej, ali lahko zadeva počaka do takrat?
Glede na vse prebrano, se nikakor ne morem sprijazniti z radikalno ekscizijo, ker ni nobenega zagotovila, da se zadeva ne ponovi. Ali pač?
Pozdravljeni,
jaz sem tudi imela veliko problemov s turi. Vsakič je bila rešitev operacija. Vse drugo sem probala, pa ni nič pomagalo (zelje, čebula, ihtiol,…). Sem pa čisto slučajno ugotovila, da šampon Head&Shoulders pomaga, oziroma se tur povleče nazaj not. Čim se pojavi bulica in bolečina, torej ko tur še ni čisto dozorel se na to mesto med tuširanjem namažem s tem šamponom (dovolj je 2 minuti) in izperem. Naslednji dan ga že ni več. Tako delam že 2 leti in imam mir.
Če bo kdo preizkusil, bi ga prosila naj napiše rezultat. Prosila bi tudi kakšnega strokovnjaka, če lahko pove, če delam kaj narobe, oziroma če lahko ta šampon čez leta naredi tudi kaj škode na moji koži in če je prav, da tur kar tako izplahni, ali mora ven iz telesa.